Религиозното наследство в окупиран северен Кипър


Източник: Cyprus News Agency

Немски следовател, който работи по съдебно дело за откраднати предмети на културното наследство от окупираните от Турция райони на Кипър, се надява тези предмети да бъдат върнати на законните им собственици. Пред форум, посветен на унищожаването на кипърското културно наследство в резултат на продължаващата турска окупация на северната част на острова, Валтер Мозер, следовател от Баварската полиция, каза, че делото за откраднати предмети на религиозното наследство е внесено в съда в Мюнхен и пред Федералните съдебни власти. Той каза, че те ще решат дали и кога откраднатата собственост ще бъде върната на Кипър.

Делото, което се води в съдилищата, е срещу търговеца от турски произход на предмети на изкуството Айдин Дикмен, който е обвинен в нелегален износ, притежание и опити за продажба на имущество, принадлежащо на Кипърската православна църква.

Мозер изрази надежда, че делото скоро ще приключи и предметите ще бъдат върнати на Кипър.

Пред същия форум професор Клаус Галас каза, че най-голям брой откраднати предимно религиозни ценности се намират в Мюнхен и все още предстои немските власти да ги върнат на Кипър, въпреки че техният произход е установен.

Според Кипърската църква около 500 църкви са разрушени или ограбени след турското нахлуване през 1974 г. Някои църковни предмети са откупени, други са върнати на Църквата след продължителни съдебни процеси, а трети все още са в неизвестност.

Междувременно унищожаването на кипърското културно наследство стана тема на две статии в престижни издания, едното от които представя новини от Римокатолическата църква, а другото е на фондация “Онасис”.

В списание “ΑΩ” на фондация “Онасис” са представени резултатите от програма по регистриране на християнските църкви в окупираните райони. Отбелязва се неуместното използване на църквите и тяхното превръщане в плевни, джамии и хотели. Материалът подчертава религиозното измерение на въпроса, като се отбелязва, че жертвите на това културно унищожение не са само православните църкви в Кипър, но също и църкви на Йерусалимската патриаршия, Синай, Римокатолическата църква, както и църкви, принадлежащи на маронити и арменци.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...