Румънските миряни искат да видят покаянието на КорнянуМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Грешник каза:

  „В книгата „Пролог“, на 5 септември срещаме следната чудна повест: В някой си град имало епископ, който по дяволско изкушение паднал в блуд. А било голям празник, и Църквата била пълна с народ; между тях и свещеници, които, разбира се, не знаели за греха му. Още щом влязъл в храма, той се обърнал към народа и казал: „Тази нощ аз паднах в блуден грях, поради което не мога да бъда повече ваш духовен отец. Оттук нататък не мога да ви бъда епископ“. Като чули това, всички хора заплакали и му казали: „Нека твоят грях да бъде върху нас, отче, само остани на епископския си пост“. Така те дълго го умолявали, като го уверявали, че заради смелата му изповед Бог го е простил. Най-сетне той им рекъл: „Ако искате да си остана ваш епископ, направете това, което ще ви кажа“. Те с радост се съгласили. Той заповядал да заключат страничните врати, като оставят само главната входна врата. После казал на боголюбците: „Няма да получи дял от Бога онзи, който при излизане не ме стъпче с нозете си“. След това легнал на входа и всички до един минали през него, стъпвайки върху него при излизане. И когато последният човек излязъл, чул се глас от небето: „Заради голямото му смирение, простих греха му“. Като чули това, всички богомолци прославили Бога“ (Сливенски митрополит Йоаникий, книгата „Покаяние и изповед“, София 1992, стр. 33-34).

 2. Грешник каза:

  „Изповядването на греховете е задължително за всеки християнин, в това число и преди всичко – за свещенослужителите. В светото Евангелие срещаме тая поговорка: “ Лекарю, изцери се сам“ (Лука 4:23). „Защото заради вас името Божие се хули между езичниците“, както е писано“ (Рим. 2:21-24; срв. Ис.52:5. Иез. 36:20-21).
  Господ Иисус Христос ще каже на всеки един такъв немарлив свещеник: „Имам нещо против тебе, задето остави първата си любов“ (Откр. 2:4), т. е. първата си ревност, с която може би си станал пастир! „Помни прочее, откъде си паднал, и се покай“! (Откр. 2:5).
  На свещеници, който съвсем са престанали да горят от пастирска ревност, Спасителят ще каже: “ Зная твоите дела; ти не си ни студен, ни горещ; о, дано да беше студен или горещ! Така, понеже си хладък, и нито горещ, нито студен, ще те изблювам из устата Си. Защото казваш: богат съм, разбогатях и от нищо не се нуждая, а не знаеш, че ти си злочест и клет, сиромах, сляп и гол … Бъди ревностен и се покай!“ (Откр. 3:15-19).
  Иисус Христос е казал на вярващия народ: „На Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите; затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете, а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат“ (Мат. 23:2-3). В духа на това спасително Христово внушение е изкована и поговорката: „Слушай какво говори свещеникът, а не гледай какво върши“ (Из книгата „Покаяние и изповед“, София 1992, Сливенски митрополит Йоаникий).

  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ! АМИН!

 3. ieromonah Ioan каза:

  Чета вече няколко коментара от Вас и Ви моля да не коментирате повече. Не се излагайте, ако може да изкажете някоя своя мисъл може би, би било добре, но да цитирате постоянно и да ни отваряте очите и ни учите, като си мислите, че като цитирате правите Господа свой съюзник, силно се заблуждавате. Вадите думи от Евангелието и от книжки написани с големи букви за повече обем, а с това по нищо не се различавате от сектантите -протестанти. Говорете със свои думи, защото за учителите се смята недостатък, да дават наставления преписани от съчиненията на други, както и за художниците, които правят само копия от чужди картини.

 4. Грешник каза:

  По думите на Господ Иисус Христос :“Ако говорих зле, докажи злото; ако ли – добре, защо Ме биеш?“ (Иоан 18:23).

  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ ! АМИН !

 5. ieromonah Ioan каза:

  Е, Вие направо ме затапихте. Голям познавач на Евангелието сте и как умело го използувате за себе си, направо да Ви завиди човек. Ако така и главата си използувахте, цена нямаше да имате смирени мой брате.

 6. Грешник каза:

  Простете, скъпи братко.
  Аз, грешникът и беззаконникът обичам истината. И понеже истината не е в мен (да Ви успокоя), а БОГ е истината: „Аз съм пътят и истината и животът“ ( Иоан 14:6), поради това си служа със словото Божие.
  Кажете истината, скъпи братко. Не аз Ви дразня изглежда, а самото слово Божие, защото аз не казвам нищо от себе си.

  СЛАВА НА ТЕБЕ ГОСПОДИ ВОВЕКИ ! АМИН !

 7. ieromonah Ioan каза:

  „аз не казвам нищо от себе си.“ ей това е единственото, което до сега си казъл. Хора като тебе вредят на църквата и аз затова се и възпротивих, защото твойте цитати не са от сърцето, а от главата и това е блудкаво. Хора като тебе брате са страхливци и се крият зад Господните думи, а гледам и от книжките на м.Иоаникий цитираш, което е още по старшно. Кажи нещо от себе си, защото, ако не си преживял Евангелието и не си го печупил през призмата на твоя живот приказките ти са празни бръщолевения. Недей да скверниш Евангелието! Дано си още млад и да нямаш житейски опит, та поне да имаш някакво оправдание.

 8. Грешник каза:

  В ИМЕТО НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ. АМИН!

  От цялото си сърце Ви прощавам – простете, скъпи братко. Прегръщам Ви. Бог е с всички нас! Амин!

  ДА БЪДЕ ТВОЯТА ВОЛЯ ОТЧЕ ВОВЕКИ ! АМИН !