Румънският патриарх Даниил: Това е свят призив да работим заедно



В сряда, в края на заседанието на Светия Синод на Румънската православна църква, архиереите проведоха тържество в чест на патриарх Даниил, който навърши 70 години.

Членовете на Светия Синод подариха на Патриарха амфора и комплект енголпия.

Митрополитът на Молдова и Буковина Теофан се обърна към Патриарха от името на всички архиереи. В речта си той обобщи основните събития и постижения на църковно, академично, богословско, социално-филантропско, пастирско и културно ниво в живота на Патриарх Даниил.

Патриархът благодари за подаръците и пожеланията и подчерта важността на съборността в Църквата. Той почете и своите предшественици: „Нека помним онези, които вече не са сред нас, архиереите, починали в Господа; нека помним всички наши предци, които преди нас са били слуги Божии..“

„Мисля особено много за Негово Блаженство Патриарх Теоктист, който нарече членовете на Светия Синод корона, корона от епископи. Той виждаше тази общност като корона на честта, корона от красотата на водачеството на Румънската православна църква. Това е свят призив да работим заедно, както са работили светите Апостоли по повелята на Спасителя“, подчерта Патриарх Даниил.

„Святото сътрудничество е единственият източник на истинска радост в Църквата. И усилията, които полага всеки йерарх в своята епархия, са скъпоценен камък с изключителна стойност в изграждането на цялото духовно здание на Църквата. Но и това, което Светият Синод решава в сътрудничество, е много важно, защото отговорността е обща“, отбеляза също Патриархът.

Отправяме молитви към Спасителя Исус Христос и Божията Майка да ни помогнат да осветим нашата работа като пастири на човешките души, като защитници на румънската християнска традиция и особено в грижата ни за Румънската православни диаспора“, добави Румънският патриарх.

 

Източник: orthodoxtimes.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...