Румънски митрополит се причастява с католици, ще го съди Синодът на РумПЦ



Интерфакс, Русская линия

Инцидентът с неотдавнашното причастяване на Банатския митрополит Николай от ръцете на папския нунций в униатски храм ще бъде разгледан в най-скоро време от Светия Синод на Румънската православна църква, съобщава агенция Интерфакс.

 

"Постоянното присъствие на Синода изслуша това, което му съобщи със съжаление, и не бидейки компетентно да взема решения по въпроси от такъв род, постанови, че този проблем трябва да бъде поставен на дневния ред на най-близкото заседание на Светия Синод, за да бъде обсъден и да се вземе решение по него", се казва в съобщение , публикувано на сайта на Румънската патриаршия.

На 25 май архиепископът на Тимишоара и митрополит Банатски Николай (Корняну), един от най-старите йерарси на Румънската православна църква, е приел католическо причастие в униатския храм на Тимишоара. Това е станало по време на богослужението в чест на освещаването на новия униатски храм "Дева Мария – Царица на мира и единението". Богослужението е било отслужено от папския нунций в Румъния Франциско-Хавиер Лозано в съслужение с униатския епископ Александру Месиана, десетки румънски и чуждестранни свещеници.

По думите на очевидци, по времето на причастяването на духовниците, митрополит Николай изведнъж напуснал мястото си сред гостите, влязъл в олтара и помолил за разрешение да се причасти, съобщава сайтът Greco-Catolica.ro. Монсеньор Франциско-Хавиер Лозано се съгласил и предал на владиката потира, от който се бил причастил преди това самият той. Присъствалите на службата униати оценили случилото се като "удивително чудо и проява на братска любов, свидетелстваща за сближаването на двете румънски църкви-сестри [православната и униатската]". От гледна точка на православните канони обаче митрополит Николай е извършил деяние, за което подлежи на низвергване от свещения сан, защото между Православната и Католическата църкви няма евхаристийно общение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...