Руският патриарх Кирил: “Има външен натиск върху Църквата”



В словото си след литургия в московския храм “Христос Спасител” патриархът на Москва и цяла Русия Кирил заяви, че Православието е подложено на натиск от страна на външни сили, които искат да го разделят и отслабят. Патриархът не посочи кои са тези сили, но явно имаше предвид САЩ. 

“Единството на светите Божии църкви, единството на православните народи е подложено днес на сериозно изпитание”, заяви Негово светейшество. “Това, което виждаме днес, не е инициатива на църковните лидери. Това е инициатива на външни спрямо Църквата сили. Отдавна в някои мозъци се мъти идеята, че Църквата уж представлява т. нар. “мeка сила”. И някои политически противници на Русия виждат опасност именно в Руската църква, която те смятат за такава “мека сила”. Някой е поставил въпроса: не са ли прекалено близки връзките на Русия с едноверните народи и преди всичко с гръцкия народ, с гръцките патриаршии? И ние знаем, че е била поставена задачата да се внесе разделение и свада между руския православен свят и гръцкия православен свят”.

“Това, което се върши днес, не е инициатива на поместните църкви – повтори по-нататък патриархът. – То е поради факта, че някои Църкви не успяха да издържат на натиска. Предстоятелите на църквите ми казват в прав текст: “Упражняват натиск върху нас”, на което аз отговарям: “Не ни разказвайте на нас в Русия за натиск от страна на външни сили. В течение на целия XX век ние сме имали не просто някакви тежки разговори със силните на деня. Нашите предшественици минаха през затвори, лагери, през масови гробове, но Руската църква не склони глава пред насилниците”. Разбира се, никой не оказва толкова жесток натиск върху нашите братски поместни православни църкви, но може би животът в спокойни условия е създал известно свикване с благополучието, и ние виждаме, че някои хора не успяха да издържат дори на дипломатическия натиск, който бе оказан върху редица църкви, особено върху гръцките”, каза патриарх Кирил. В края на словото си той изрази известен оптимизъм: “Проблемите в отношенията на Руската църква и някои братски гръцки църкви са резултат от външен натиск. И тъй като те не се коренят във вътрешния живот на църквите, аз съм сигурен, че много скоро всичко това ще престане”.

По материали на руските църковни медии

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...