Сръбската православна църква с позиция относно приемането на новия закон за културното наследство в Сърбия



Сръбската православна църква повдигна редица въпроси във връзка с приемането на подготвяния от няколко месеца нов Закон за културното наследство в Сърбия. Тези въпроси бяха поставени на проведения неотдавна Архиерейски събор и отразени в официално съобщение.

На 31 май Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий изпрати писмо до министъра на културата Мая Гойкович, в което подчерта, че Сръбската православна църква – най-големият собственик на движимо и недвижимо културно наследство в Република Сърбия, на практика не е включена в подготвянето на новия закон, който всъщност пряко засяга църковния живот.

В писмото патриарх Порфирий отправи предложение да се отложи приемането на закона, като посочи някои странности в законопроекта: многократното споменаване на автономната провинция Войводина и същевременно отсъствието в текста на автономната провинция Косово и Метохия, където сръбското културно наследство е под постоянна заплаха от оскверняване…

По този начин би могло да се създаде впечатлението, че този регион със своите културни паметници, е изключен от системата на държавна защита, което всъщност не е така“, отбеляза главата на Сръбската църква. Още повече, че този факт може да омаловажи усилията, положени от държавата за защита на сръбското културно наследство в Косово и Метохия.

Патриархът посочи също, че според една от точките на проектозакона Сръбската православна църква практически е лишена от правото да използва културното наследство за свои мисии, наследство, на която тя е собственик от векове. Правни експерти потвърдиха, че чрез прякото прилагане на тази клауза от закона Църквата ще бъде превърната от собственик в потребител.

В края на обръщението патриарх Порфирий подчерта, че приемането на закона в тази форма няма да допринесе полза за съвместните двадесетгодишни активни усилия на Сръбската православна църква и държавата за запазване на нейното културно наследство на територията на Косово и Метохия.

В отговор на този апел вицепремиерът и министър на културата на Сърбия Мая Гойкович информира патриарх Порфирий, че на работна среща по законопроекта забележките и предложенията на Сръбската православна църква по отношение на новия закон са приети. Министърът изрази увереност, че в бъдеще, чрез взаимно сътрудничество ще бъде постигнато най-доброто решение по проекта на този закон, който според нея ще бъде поредната стъпка в съвместните усилия на държавата и Църквата за запазване на културното наследство на страната за бъдещите поколения.

От Министерството на културата заявиха още, че процедурата по приемане ще се проведе едва след като текстът на закона бъде съгласуван със Сръбската православна църква – най-големият собственик на духовно, движимо и недвижимо културно наследство в Република Сърбия.

На свой ред патриарх Порфирий изпрати благодарствено писмо до министерството, в което подчерта, че вижда в действията на г-жа Гойкович „отговорното отношение на властите“ и нейната „лична позиция на интелектуалец и патриот“.

Сръбската православна църква планира възможно най-скоро да назначи свои представители, които заедно със специалисти от Министерството на културата да работят по завършването на проекта на закона за културното наследство.

 

Източник: pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...