Сръбската църква ще наложи проклятие на призналите КосовоМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. portos каза:

  С цялото ми уважение към сръбските клирици и богослови. Но как се анатемосват цели държави? Как ще си проличи анатемата и как ще извадят от евхаристийно общение английската кралица примерно?

  Ако „предупреждението“ е към „някои наоколо“, които се намират в някакъв вид литургично или парацърковно общение със Сръбската църквата, защо не прецизират, ами говорят богословски тинтири-минтири.

  Че аз по тази логика мога да отлъча президента на Луната, задето не ми чете статиите! Или главния редактор на в-к „Алтернатива“, задето не донесе водка за подарък на рождения ми ден… Яворе, отлъчен си – ще те залея с афтършейфа Бонд и ще те запаля:-):-)

 2. Vasco каза:

  Отлъчване на църква може само от всеправославен събор. Тези сърби за какви се имат, че те да отлъчват другите поместни църкви и държавите?! Ами някой тях не може ли да ги анатемоса, за присвояване на македонските епархии след Междусъюзническата война!
  Жалко, че у нас в последно време се нъвъдиха доста сърбомани в църковните среди.

 3. Ани Попова каза:

  Чакайте, бе хора, това може да е само поредният журналистически кьорфишек.

 4. milan каза:

  Струва ми се че казаното от страна на Сръбската Църква се отнася конкретно на Черна Гора, като и за онези вярващи които са под нейна иурисдикция. Разбира се че Сръбската Църква не може по никакъв начин да изобщи вярващи хора на Българската или Румънската църква. Не виждам нищо шовинистично в това една пометна Църква да брани църковните си граници и народа си.

 5. portos каза:

  То хубаво „да брани народа си“, ама с такива средства ли? Ако някой сръбски или черногорски верен е с либерални политически възгледи, да мълчи, за да не го отлъчат ли? Едно е „войната на идеи“, а друго такава репресия върху съвестта“… Аз протестирам!

 6. milan каза:

  Ако някой си православен има „либерални политически възгледи“ и затова е загубил чувствието за страданията на братята си и на Църквата Христова – тогава не мога да кажа по какъв начин същият би могъл и след това да се нарича „православен“. Онова което, поне на нас балканските православни, отчайно ни липсва е – малко повече „междуправославна солидарност“. А онзи който няма любов към брата си вярно е че няма нужда специално да бъде отлъчен от Църквата – тъй като самият си се е отлъчил.

 7. milan каза:

  30% от населението в Албания са православни (и това голямата част са Власи и Гръци). Албанците в Македония и Косово са мюсюлмани плюс 2-3% католици. Пожевей малко с тях – па да те видя дали ще мислиш същото. Иначе, Илирите са асимилирани или избити още по времето на Рим, докато днешните Албански племена са донети от Турците в 17. век. Още нещо – аз казах че „междуправославната солидарност“ е проблем на всички православни на Балканите, включително и на Сръбите. Как иначе ще обясниш онова което днес става с православната Църква в Македония например. Но, това по никакъв начин не може да бъде причина сега да се радваме на тяхната мъка. Катастрофата на Косово е катастрофа за цялото православие – и колкото по-малко разбирам това толкова по-вече отдалечаваме от вярата си. Православен християнин съм (преди всичко друго) и не мога да мисляа по друг начин.

 8. Lakota каза:

  в сръбските училища на такива смешки ли ви учат – „Албански племена са донети от Турците в 17век.“?

 9. Lakota каза:

  представителите на което официално са регистрирани като македонци.
  Славяните в Албания населяват три групи от села, говорят стар български език – македонски диалект, и се отличават със специфичен бит и култура с дълбоки традиции. Първата група населява 8-9 добре оформени села по крайбрежието на Препанското езеро. Населението е православно християнско и се занимава със земеделие, скотовъдсво и рибилов
  Втората група от славянски села се намира в югоизточната част на Северна Албания, до границата с Македония.
  И в Голо бърдо има 8-9 села, отличаващи се със самобитна архитектура и традиции.
  По религия повечето от хората тук са мюсюлмани (само в едно село са християни) и по обичаи много приличат на българомохамеданите от Родопите.

  Третата група славянски села се населява от горяните, които живеят в западната част на Шар планина (североизточна Албания), и най-вече в Косово.

  Сръбските историци много интензивно пропогандират, че горяните са сърби, но тази теория не е популярна сред населението. Горяните са регистрирани в Албания като македонци, а в Косово има една група от млади горяни, която отстоява за българския произход на горяните. По религия те са мюсюлмани. Малко известно е, че за четири години (1997-2001) един горянин е бил председател на Народното събрание на Албания, а неговият брат е превел на албански двама известни български писатели.
  http://www.geography.iit.bas.bg/2006/5-06/pp12-17.html

 10. milan каза:

  И аз се радвам че православното славянско население в Албания в по-голямата част е запазило собствената си вяра и култура (иако незная какво общо има това с коментираната статия). А за другото нямам какво да кажа… Православието и човешките идеологии са трудно съвместими – поне в този случай. Бог нека ни пази.

 11. prezvytera каза:

  Абе, хора, какво сте се заяли ;-)! Я вижте тука какво правят другите:
  http://www.youtube.com/watch?v=sJEa-MXGdgY&feature=related

 12. Диляна каза:

  Призовавам редакторите да влязат в правата /и задълженията/ си и да изтриват коментари, които съдържат груби ругатни и обиди, от сорта на : „Плюя ….на сърбите, защото са самозабравили се лайна“. Това е отвратително и недостойно.

 13. portos каза:

  Брате Милан,

  Ти май първо пишеш, а сетне мислиш. Набиват се в очи много „ако-та“ в твоя коментар:

  ЦИТАТ:
  Ако някой си православен има „либерални политически възгледи“ и затова е загубил чувствието за страданията на братята си и на Църквата Христова – тогава не мога да кажа по какъв начин същият би могъл и след това да се нарича „православен“.

  (а, то било само едно – нищо, нищо, пак не му пречи да понамирисва, щото „Акото мирише“, както казваше учителя ни по математика)

  А на какво мирише ли? Мирише на тоталитаризъм. Нищо „гъвкаво“ няма в мисълта ти, но има по-скоро желание да оправдаеш мракобесието и тази врапантна злоупотреба със Светото Православие.

  Как преценяваш, че един либерал-демократ е изгубил „чувствието за страданията на братята си „. Допусни пък, че тъкмо такъв е неговия начин да изрази активно съчувствие, че тъй вижда пътя за добруване на сърбите – да се освободят от зависимостта си Косово??? Не се съгласявай с мнението му, а само допусни…

 14. portos каза:

  …Едни хора ме поканиха да пиша преди месец статия на тема „Секта ли е православието“ ( http://www.center-religiousfreedom.com/bg/art.php?id=142 ) и аз ги насметох както си зная, така че получих цяла кофа с плюнки от някой си Виктор Костов ( http://www.center-religiousfreedom.com/bg/art.php?id=145 )

  Ама сега чета, гледам и се огорчавам. Това ли защитавах там – етнофилетизма и нацизма на такива като Милан?! Не! Светото Православие защитавах! Ясно е от статията ми какво съм защитавал, но друг въпрос ме мъчи – как ще обяснявам на протестантите позиция, която и на православни (като Милан) им е трудно да разберат?!

  Милане, узми се:-)!

 15. izvor каза:

  То бива първосигнално мислене, бива, ама не се търпи цяла страница първосигнални коментари. Да не говорим, че самото заглавие подвежда и лъже, и се опровергава от самия текст под него, ама хайде – да речем, че това е проблем само на редакторите на БГНЕС.

 16. Milan каза:

  Какво влиза под „етнофилетизъм“ – това ли което написах аз, или онова за „самозабравилите се лайна“ (радвам се че това вече е изтрито) – нека да остане (поне за сега) на съвестта ни. За „дискусията“ – ако някой желае да продължи предполагам че по-подходящо място за това е форумът. За статията очевидно казахме какво имахме да си кажем. Стига! Христос посреде нас.