Христос през очите на мюсюлманите показва британски филм 

Източник: News bg

“Не е имало ясли, Иисус Христос не е бил Месия и разпването на кръста не се е случило.” Това е тезата на документален филм, в който историята на Иисус Христос е разказана от позицията на исляма, пише вестник "Гардиън".
Според Корана Иисус не е Божи Син. Той е почитан от мюсюлманите пророк, чиято смърт на кръста е само божествена илюзия.
Последователите на исляма вярват, че ангели са спасили Христос от смъртта и са го отнесли в рая. Именно тази версия е изложена в едночасовия филм, чиято премиера е днес по британския телевизионен канал ITV.

 

Режисьорът на лентата, Мелвин Браг, е възпитан в лоното на англиканската църква, но смята, че е необходимо да даде възможност на мюсюлманите да се изкажат в телевизионния ефир.
Браг също така е убеден, че филмът няма да доведе до конфронтация между християнската и мюсюлманската общности, тъй като той е базиран изключително върху текстове от Корана и интервюта с историци специалисти в тази област.
"Бях очарован от идеята… Иисус е толкова забележителна фигура в ислямската религия, но малко хора знаят това", посочва Браг.
С гледната точка на Браг е съгласен и режисьорът и продуцентът на лентата Иршад Ашраф. По думите му филмът е опит да се измести фокусът от екстремизма към духовната страна на исляма.
Исус е обичан и почитан от мюсюлманите и е един от най-уважаваните пророци в нашата религия, подчертава Ашраф.
Едновременно с това той коментира, че за участие в заснемането на филма са били поканени представители на големи англикански и католически организации, но никой не се е отзовал.

 

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

5 коментара

 1. ieromonah Ioan каза:

  Да се хули името Господне е запазена марка на пачите, а това, че някакъв англичанин им служи не е нищо ново. По-рано примерно е бил Синклер, сега някакъв нов плазмодий. Такива винаги ще ги има. Питам се само кое е онова унижение, което може да намали Божественото Достоинство?…. Безумци.

 2. narayana каза:

  udivljva me fakta s kakvo rvenie musulmanite sa uni6tojavali posledovatelite na hristos.moje bi mistar brag ne znae,kolko miliona hristiani sa bili uni6tojeni,kato parvo sa bili podlagani na vsi4ki gavri koito edin izvraten um moje da si predstavi.ne6to pove4e sa6tia tozi koran okolo 360 pati spomenava 4e tezi voini na allaha koito sa izbili nai mnogo drugoverci,vednaga 6te otidat v musulmanskia rai,kadeto 6te sedjt ot djsnata strana na allaha i 6te se uveseljvat s vino i hurii.nedostoino est,mr.brag.

 3. Дон Кихот каза:

  Ислямът не приема Разпятието и твърди, че Христос бил заместен (с кого – още се спори), защото след това трябва да обясни защо не вярва във Възкресението. Именно в този пункт мюсюлманството е повлияно от гностицизма, който отхвърля материята и не приема, че Христос е пострадал реално, с тяло. Това най-добре е изразено в апокрифа „Деяния на Йоан“, в който на кръста умира човекът Иисус, а божественият еон Христос, седнал на дърво до Голгота, се превива от смях. Смехът на дявола!

 4. Дон Кихот каза:

  Квинт Септимий Флорент Тертуллиан
  О плоти Христа

  ОГЛАВЛЕНИЕ

  * 1-2. Еретики (Маркион, Валентин, Апеллес) отрицают плоть во Христе, стремясь опровергнуть воскресение; но не может быть воскресения без плоти
  * 3 – 5. Плоть не умаляет величия Божьего. В ее воскресение нужно верить, не пытаясь понять великую тайну слабым разумом
  * 6 – 9. Плоть Христова не призрачна и не происходит со звезд. Рождение Христа от плоти человеческой засвидетельствовано Писанием
  * 10 – 12. Плоть Христа не душевна, а душа – не плотского характера; как утверждают еретики
  * 13 – 15. Его плоть – человеческого, а не ангельского свойства
  * 16 – 17. Плоть Христа – человеческой природы, но не имеет на себе первородного греха. Символические образы первого и последнего Адама, Евы и Девы Марии
  * 18 – 20. Облечение Слова плотью – великая тайна веры. Христос рожден от Девы, но без греха
  * 21 – 22. Человеческое происхождение Его плоти доказывают все предки Марии вплоть до Давида и Авраама
  * 23. Девство Марии прекращается после рождения Христа
  * 24 – 25. Еретики, отрицая человеческую плоть во Христе, отрицают тем самым и воскресение. Но то и другое несомненно

  Загрузить ZIP-архив (51 Kb) | Загрузить PDF-версию (377 Kb)

  http://lib.eparhia-saratov.ru/books/18t/tertullian/tertullian2/contents.html

 5. Idiot каза:

  Казвал съм го и пак ще го кажа: Умът като съблазън.