Църква в чест на св. Лука Кримски ще бъде построена в болница на о-в КорфуСвети Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, с обич наричан още  „светителя хирург“, е един от най-почитаните светци в Гърция, където е известно, че е извършил много чудеса. И скоро нова църква в негова чест ще се появи в болница на гръцкия остров Корфу.

Негово Високопреосвещенство митрополит Нектарий благослови и положи основния камък в градежа на бъдещата църква.

Наложило се е да бъдат преодолени много бюрократични трудности, за да започне изграждането на църквата, която ще се грижи за духовните нужди на лекарите и медицинския персонал, пациентите и посетителите на болницата.

Церемонията се проведе в присъствието на заместник-министъра на здравеопазването и други държавни служители, и болничния персонал.

Негово Високопреосвещенство благодари на държавата, че е дала разрешение и е улеснила осъществяването на проекта.

Строеж на църква в чест на св. Лука Кримски бе започнат и в Добрич преди две години. Основният камък бе положен през пролетта на 2019 г. от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който отслужи водосвет и благослови начинанието. Строителството на храма започна през есента на същата година, а за неговото изграждане стартира мащабна благотворителна кампания.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...