Църквите в Йордания предупреждават за секти в кралството


АФП

Съветът на църквите в Йордания (СЦЙ), обединяващ всички християнски общности, предупреди в събота за появата на 40 секти, подозирани, че проповядват в кралството под прикритието на благотворителни организации.

„Присъствието на секти в Йордания се е засилило и днес 40 секти изпращат групи проповедници, действащи под прикритието на социални и културни благотворителни организации”, се съобщава в комюнике на СЦЙ.

Съветът определя като „опасна за сигурността на държавата” дейността на тези секти, „сеещи раздор сред християнската общност и между християни и мюсюлмани”. В комюникето не се съобщава кои са тези секти. Най-активни обаче в Йордания са адвентистите, методистите и свидетелите на Йехова.

От СЦЙ отбелязват, че сектите „са поискали и са получили привилегии, каквито конституцията гарантира на християнските църкви”, но ги изобличават като „нямащи нищо общо с християнството и подкрепяни политически и финансово от някои страни”, които не са посочени.

Християнската общност в Йордания съставлява 4% от населението (5,8 милиона) и включва основно православни, католици, арменокатолици и латини.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...