Църковните служители в Англия ще бъдат оценявани


Източник: www.directionstoorthodoxy.org

Работата на служителите на Англиканската църква ще бъде оценявана по бизнес критерии за първи път в 500-годишната история на църквата.

Новата система за оценяване представлява част от програма за управление на човешките ресурси, която има за цел да подобри практиката при наемане на църковни служители.

До момента духовниците бяха освободени от правата си на служители, защото за тях се считаше, че те служат на Бога, а не на земна организация.

Говорител на църквата каза, че в момента текат консултации за оформяне на предложението, а подробностите ще бъдат известни не по-рано от следващото лято.

Рейчъл Маскъл, която договаря правата на църковните служители заяви, че профсъюзът, който представлява, не възразява срещу този план, стига „той да бъде изпълнен както трябва и не бъде използван като пръчка за наказание на хората”.

Въвеждането на система за оценка е резултат от представения в началото на доклад „Преглед на длъжностните характеристики на свещениците”, в който се препоръчва да бъдат назначени и 18 експерти по човешки ресурси, които да наблюдават управлението на човешките ресурси в църквата.

Според Маскъл, броят им в последствие е сведен до 7 или 8 регионални специалиста по човешки ресурси.

Изпълнението на национален план за човешките ресурси бе забавено заради възникналите по време на заседанието на църковния синод разногласия относно собствеността върху църковните имоти и домовете на духовниците. В повечето случаи те официално принадлежат на енорийския свещеник.

Идеята за подобряване на практиката при наемане на църковни служители се роди в отговор на призива на Архиепископа на Кентърбъри, Роуън Уилиамс към църквата в кампанията по набиране на служители да бъдат привлечени повече млади хора.

Ще трябва да почакаме до следващата година, за да разберем въз основа на какво ще бъдат оценявани църковните служители. Брой на спасените души? Брой венчавки или кръщенета? Големина на паството или дължина на проповедите?

Превод: Детелина Христова

Коментари

коментара

Близки теми:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + one =

*