Чалга и сръбски шовинизъм печели Евровизия


Източник: news.kathimerini.gr

В своя статия вчера в. Катимерини се запитва: "В крайна сметка принадлежим или изобщо към западната култура?" Авторът свързва в своя коментар относно новите апетити на Москва на Балканите и заплашително експанзионистичната политика на Русия върху балканските икономики със скандала на Евровизия, където се оказа, че вместо за музика става дума за най-долен балкански и постсъветски шовинизъм.

Интересното е, че всички добри композиции и интересни хрумвания на артистите останаха по-назад в класирането, а на преден план изпъкнаха песните сърби, руснаци и украиници, които в крайна сметка не бяха нищо особено, дори, според автора на статията, "граничеха с лошия вкус". Въпреки това авторът великодушно отбелязва: "Може това поведение на сръбските гастербайтери из Европа да е подчертало влиянието на сръбския шовинизъм в тая етническа общност, но все пак наградата за сръбската песен в Хелзинки приближи Сърбия малко от малко към европейските ценности".

В случая по интересният въпрос обаче е: Дали Сърбия, бившите югославски републики и бившите съветски републики не накараха Европа отново да се чувства в сянката на агресор?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...