14-годишно момче построи православен храм14-годишният Ярослав Тиховодов е построил православен храм. Зданието на църквата не е голямо, но в нея всичко е като в истински храм.
В село Уста, Нижегородска област, където живее момчето никога не е имало църква. Свещеникът от близкото градче вече е осветил новия храм, който се намира в двора на Ярослав.

Събитието, разбира се, има своята предистория: момчето мечтае да построи църква още от 7-годишна възраст. От деня, в който за първи път попада в неделно училище, малкият Ярослав така се увлича от вярата, че отишъл да се моли в гората, разказва баща му.

Самият Ярослав разказва, че първата сграда, която той искал да бъде молитвена имала размери четири на четири метра. Иконите в нея били изрязани от вестници и списания. Новото здание е с по-големи размери. Свещеникът от Уреня, недалечното градче, внимателно следил строителния процес, а след това осветил църквичката.

В храма иконите са истински. Най-голямата е подарък от Нижегородската епархия, а малките Ярослав е купил сам. Казва, че е събирал бутилки и икономисвал е от джобните си пари. И така е купил една по една иконите от целия иконостас. В църквата истински са и свещниците и павилиона, където се записват имена за здраве и упокой и се продават свещи. В новата църква вече е имало Кръщение, а Ярослав се моли тук всеки ден…

Най-честите посетители в църквата на Ярослав са неговите приятели и децата от улицата. Но в празнични дни, когато тук има свещеник идват и бабите от другия край на селото. Момчето е пресметнало, че в църквата се събират съвсем спокойно тридесет души. Родителите му споделят, че той много рядко стои вкъщи. Почти цялото си време прекарва в своя любим параклис. Там с децата учат молитви и четат житията на светиите. Съвсем сами, без възрастен.

Всичко в църквата – от първата тухла до купола е излязло изпод ръцете на бащата на Ярослав. Александър Павлов се чуди на своя син и на неговото силно увлечение, но нито веднъж не му е отказвал помощ. Куполът на малката църква той изработва от дърво, позлатява го, дори намира камбана, но я свялят всяка вечер, за да не я открадне някой…

На вратата на църквата има красиво изписано разписание на службите. Ярослав е още малък, но се надява, че скоро ще постъпи в семинария, а след това ще облече истинско расо и ще бъде свещеник.

По материали на Седмица.ru и Baznica.info

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...