150-годишният юбилей на Никола Тесла отпразнуван в родното му мястоИзточник: Горнокарловачка епархия на СПЦ

На 10 юли 2006 година, пред очите на цялото общество в Смилян (Република Хърватска) е отбелязана подобаващо 150-годишнината от раждането на Никола Тесла. Частта от протокола, отнасяща се до Сръбската православна църква, е започнала със отслужване на Света архиерейска литургия в храма „Св. апостоли Петър и Павел”, в който е служел бащата на Никола – Милутин.

Светата архиерейска литургия е била отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Йован Загребско-Люблянски при съслужение на епископите Хризостом Бихачко-Петровачки, Лукиян Осиечко-Полски и Барански, Сава Славонски, Фотий Далматински, Герасим Горнокарловачки, множество свещеници и монаси.

На богослужението са присъствали голям брой вярващи, представители на Католическата църква, начело с госпичко-сенския епископ Мило Богович, както и застъпници на сръбския народ в хърватския събор и множество други гости. След края на литургията Негово Преосвещенство горнокарловачкият епископ Герасим е поздравил в беседата си всички присъстващи гости и е изтъкнал голямото значение на личността на Никола Тесла за цялото човечество, като е обърнал особено внимание на важността на посланията му. В Кореница е била приготвена трапеза на любовта, където към присъстващите се е обърнал митрополит Йован Загребско-Люблянски и е благодарил на епископ Герасим за поканата и организирането на това голямо събитие.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...