90 години от разстрела на светите страстотерпци – последния руски цар и неговото семействоМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Епископ Анадырский и Чукотский Диомид, лишенный сана „за клевету на руководство Московской патриархии и раскольническую деятельность“, вчера предал анафеме патриарха Алексия II и митрополитов Кирилла и Филарета. (www.rusk.ru/st.php?idar=27507).

 2. refab каза:

  за светци руският цар и семейството (?) му!? При цялото ми уважение, мисля, че подобни страдания като техните, а вероятно и по-големи, са претърпели СТОТИЦИ ХИЛЯДИ (от многото милиони!) ЖЕРТВИ НА КОМУНИЗМА!
  Католическата черква има определени критерии за обявяване на светци! КАКВИ СА КРИТЕРИИТЕ на православната черква?

 3. p_stefanos каза:

  са смирената молитва за убийците.

 4. refab каза:

  „смирената молитва за убийците.“ Не срещнах отразен такъв факт в текста! Нали до последния момент не са знаели ,че ще ги разстрелят! Допускали са и са се страхували от такава възможност, но вероятно са имали надежда, че ще им се размине тежката участ!
  p_stefanos, да не би да е твое предположение, и всъщност каква точно информация даваш?

 5. p_stefanos каза:

  Мы должны, повинуясь учению слова Божия, осудить это дело, иначе кровь расстрелянного падет и на нас, а не только на тех, кто совершил его. Мы знаем, что он, отрекшись от престола, делал это, имея в виду благо России и из любви к ней. Он мог бы после отречения найти себе безопасность и сравнительно спокойную жизнь за границей, но не сделал этого, желая страдать вместе с Россией. Он ничего не предпринимал для улучшения своего положения, безропотно покорился судьбе.

 6. refab каза:

  теза!

  А иначе, би трячвало да се направи историческо „разследване“ по това твърдение: „Он мог бы после отречения найти себе безопасность и сравнительно спокойную жизнь за границей, но не сделал этого….“

 7. p_stefanos каза:

  Как говорил в 1932 году святитель Николай (Велимирович), «русские в наши дни повторили Косовскую битву. Если бы Царь Николай прилепился к царствию земному, царству эгоистических мотивов и мелочных расчётов, он бы, по всей вероятности, и сегодня сидел на своем троне в Петербурге. Но он прилепился к Царствию Небесному, к Царству небесных жертв и евангельской морали, и из-за этого лишился жизни сам, и чада его, и миллионы собратьев его. Еще один Лазарь и еще одно Косово!»

  Говоря о святости Царя Николая Александровича, мы обычно имеем в виду его мученический подвиг, связанный, разумеется, со всей его благочестивой жизнью. Но следовало бы внимательнее всмотреться именно в подвиг его отречения – подвиг исповедничества. Мы не раз говорили о том, что здесь раскрылся его подвиг смиренного принятия воли Божией.

 8. andrey каза:

  refab, след пристигането си в Екатеринбург царят и неговото семейство вече не са имали съмнение за това какво ги очаква. Това се вижда в частност и от писмото на Олга, цитирано в началото, което съобщава предсмъртната воля на цар Николай – че той прощава на убийците си, моли се за тях и моли хората да не отмъщават за него. Този изключителен дух на християнско смирение и жертвоготовност го превръща от жертва в мъченик.

 9. refab каза:

  достатъчно показателен, защото не е отбелязано изрично-да не отмъщават за СМЪРТТА му-на него, а още повече и на семейството му…, освен това, в този момент е било целесъобразно и правилно той-царят да показва смиреност пред новата власт!
  Освен това, разстрела е станал почти мигновено: „Царицата успяла да се прекръсти; тя и царят били убити веднага.“-просто не е имал време нито да прощава, нито да прави каквото и да е друго!.. А до момента на разстрела, както отбелязах, доста вероятно е да се е надявал да не го убият, още повече е вярвал, че семейството му няма да пострада!?