През окото на фотографиятаМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Никола Владиков каза:

  Това е много интересна тема, обаче тя категорично е [b]във[/b], а не отвъд времето. И по точно е в миналото, в пълна противоположност на иконата която се корени в бъдещето. Например когато гледаме дадена снимка си спомняме за миналото, не само снимките „за спомен“ а изобщо всяка снимка, и тези горе, защото каквато и идея, концепция да виждаме на тях, тя е от миналото. И още нещо което не е маловажно – фотографията запечатва това време-пространство което е смъртно и дори и утре да е бъдеще за нас, то вдругиден то ще е минало, така е с цялото време, а фотографията запечатва именно този тропос(=начин) на живот на Творението, в който са и греха и смъртта. Докато на иконите ние виждаме един друг тропос на живот в който живеят светците – Христос. И затова е недопустимо, на светци, който имат запазени фотографии, тези фотографии да се смятат за икони, защото ни ги показват в този тропос на живот, а не в онзи в Който те наистина са.

 2. Никола Владиков каза:

  Разбира се фотографията е прекрасно изкуство, което може да ни разкрие много красота,и да ни размисли за много неща, и няма лошо да се стреми да превъзмогне времето, но то категорично се обуславя от него( дори за каква частица от време ще се отвори затвора на фотоапарата)

 3. Стефан Чурешки каза:

  Христос казва да се гледна на сърце, а не на лице. Това е много сериозно предизвикателство пред вярващия. Как ще видим сърцето, ако нямаме видими и невидими репери за това изразяване? Очевидно сърцето се вижда в характера на делата, в словата, в състоянието, което изпадаме когато виждаме страданието на брата си, неговата мъка, когато искаме да му помогнем и да го насърчим. Казвам това , защото има прастари изследвания за разпознаване на човека по изражението на лицето му, по разположението на телесните органи на главата му, по цвета на очите му и по разстоянието между косата и очите и между носа и устната. На Запад има наука за това – френология. Христос ни казва да не гледаме на това. Добре, а може ли чрез натюрморта, чрез изображения на бездиханната природа, чрез визии на материалния свят ние да си създадем хуманна представа и да разберем що е човеколюбие? Казвам това защото хубава българска снимка на човешка личност, освен мускули и предмети на лукса по нея скоро не съм видял.

 4. Теология ШУ каза:

  Кръстът в световната култура, безплатна книга –
  http://rapidshare.com/#!download|25l34|21174955|krest.rar.html|1500

 5. Теология ШУ каза:

  Вселенските събори, монография на Карташев, без пари –
  http://depositfiles.com/en/files/bsvdhifa5