Какво означава за децата от проект „Творчески занимания…” да получиш подкрепа?


На 21 март Първа инвестиционна банка и фондация Работилница за граждански инициативи представиха одобрените за финансиране проекти по Фонд "Социална отговорност на Първа инвестиционна банка". Както Православие БГ ви информира, финансова подкрепа от ПИБ получава и проектът „Творчески занимания за деца, лишени от родителска грижа” на Фондация Покров Богородичен.

В присъствието на медии и гости, Мая Георгиева – Изпълнителен директор на ПИБ и Мария Петрова – офис мениджър на ФРГИ разказаха повече за съвместната инициатива. Това е първият инвестиционен фонд в България, който се създава съвместно с неправителствена организация. Дейността на Фонда започва през миналата година, когато са финансирани първите 5 проекта за социализация и ресоциализация на деца от институции. Идеята е провокирана от опита на ПИБ в благотворителни кампании и желанието им да бъдат социално ангажирани.

Защо с децата?

Мая Георгиева:

– Като видят банка хората си казват: „дайте пари да помогнем!”. Да, и ние искаме да помогнем, но не можем да откликнем на всички. Ние сме банкери и като такива страдаме от параноя, че някой може да ни открадне парите (смее се)… И от страх решихме, че е по-добре да попитаме от какво имат нужда домовете за деца, лишени от родителска грижа. И помагахме, но нямаше голям ефект. Затова решихме, че същите средства може да инвестираме в бъдещето на тези деца. Ние сме млада банка, тук работят млади майки, по-голямата част от клиентите, с които работим, са млади хора… Това, с което се сблъскахме, хората, които се срещнахме, много ни харесаха… Търсехме новаторство, полезност. Искахме да дадем един пример за обществото: как могат да работят заедно инвестиционния фонд и неправителствените организации.

Според представителя на ФРГИ г-жа Мария Петрова успехът на тази съвместна инициатива зависи и от отговорността на получилите одобрение.

Но всяко признание, има своя предистория. Началото на тази поставя Албена Иванова – с много желание за работа с децата от институции и много упоритост. Албена започва да работи с няколко групи деца още през 2003 г. Вчера в качеството си на координатор на проект „Творчески занимания за деца, лишени от родителска грижа” тя представи пред медиите и създателите на Фонда работата си с децата от ДОВДЛРГ “П. Р. Славейков” и ДОВДЛРГ “Асен Златаров”. Присъстваха също г-жа Л. Ковачева, директор на ДОВДЛРГ “П. Р. Славейков”, и г-жа Наталия Христова, зам.-директор на ДОВДЛРГ “Асен Златаров”. На тях Албена благодари за доверието, което са й гласували.

На път за срещата в конферентната зала на ПИБ я попитах: знаят ли децата, как реагират те на това, че сте спечелили проект.

Албена се усмихна:

– Да, знаят, но ми беше много трудно да им обясня какво означава това „да спечелиш” проект. Понякога, когато те самите ми задават въпроси за обикновени, прости неща, се учудвам… Но те просто наистина знаят малко за света извън институциите, които за тях са и училище и дом.

За самата Албена срещата с представителите на банката, ФРГИ и медиите беше също „изпитание”. Не само защото за пръв път нейният проект печели подобна подкрепа и не само заради естественото притеснение на човек, който трябва да застане пред „публика”. Малко преди началото на срещата в ПИБ тя си призна:

– Знаеш ли, че от ФРГИ ми се обадиха за миналата Коледа, за да си поръчат картички, и аз им отказах, защото нямаше как да реагираме. Децата бяха затрупани с работа, а и вече бяхме приели всички поръчки. И когато подготвях документите за конкурса, си мислех: ами, аз им отказах картички, какво ли да очаквам сега…

(Засмяхме се…)

След като приключи представянето, Албена подари на организаторите същите тези картички, които изработват децата. И най-важното, пред нея стои реалната възможност, че с финансовата подкрепа на Фонд "Социална отговорност на Първа инвестиционна банка" тя ще може да включи повече деца в творческите занимания, за да има достатъчно картички за Коледа, Великден и празниците през цялата година. А за самите деца – повече надежда и радост, спечелени… със собствения им труд.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...