Румънски свещеник осигурява морска ваканция за 180 деца от социално слаби семействаБлагодарение на усилията на румънския свещеник Дан Дамаскин, вече от няколко години всяко лято между 100 и 200 румънски деца без родители и от социално слаби семейства се радват на незабравима седмична ваканция на морето. Винаги в групата има и деца, които изживяват вълнението да зърнат за първи път морската шир.

Свещеникът е познат в цяла Румъния с мащабната благотворителна дейност, която развива, разбира се – с подкрепата на дарители и донорски организации, които се отзовават на каузите му.

Всичко започва през 1997 година, когато, след като завършва богословие, Дан е ръкоположен за свещеник и изпратен да служи в далечна селска енория. Там той се сблъсква с фрапираща бедност и мизерия. От селската къща, собственост на Църквата, отецът прави медицински център, в който пациентите получават безплатна лекарска консултация и лечение, а личният си автомобил превръща в линейка. Социалните каузи, с които се захваща, са насочени най-вече към това всяко дете да има достъп до образование, както и към младите самотни майки, които са лишени от подкрепата на семействата си.

Докато служи в няколко села, отец Дан се сблъсква с множество случаи на бременни тийнейджърки, които са изгонени от родителите си и остават на улицата, в безизходица и отчаяние, мислейки за аборт. Той приема за своя мисия да им покаже, че с упование в Бога надежда винаги има. Преди няколко години той получава разрешение за строеж на църковна земя в румънския град Яш, където с помощта на дарители успява да построи сграда с жилища и обща трапезария – за седем самотни млади майки. Идеята му е подобни центрове за подкрепа да стават все повече.

Духовникът изумява и деца, и възрастни, с енергията, с която се раздава за благото на нуждаещите се, включително и като активно участва в тежки строителни дейности. „Ако днес отбележим края на един проект, утре започваме нови два!“, споделя самият той. | republica.ro

Снимки: от личната фейсбук страница от отец Дан Дамаскин

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: