Византия и Вселенската ПатриаршияМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. anima_mea каза:

  Сблъсъкът на КГБ с „вселенския“ масонски Фенер, освен всичко друго, ражда и такива недоразумения като горното четиво и византийското филмче на архимандрит-изповедника на треторимския гасудар.

 2. Дон Кихот каза:

  1. Не мога да проумея причината, поради която е публикувана тази ерудирана, но фалшива и клакьорска статия. Да не би „Покров“ вече да се финансира от Фенер?
  .
  Лъжа е да се измисля апостолски произход на тази залязваща патриаршия. Това, че Фотий през ІХ в. писал нещо за І в., не доказва нищо, освен неговия опортюнизъм и политиканство. И откъде накъде канони се цитират по махленското издание на зографските калугери, които превеждат само от руски?

 3. plamen каза:

  1. единственият начин да започнем да се финансираме от Фенер е да я ударим на икуменическа екология :-), което не ни влече никак.

  а статията, както сам отбелязваш, е наистина ерудирана и дори само като систематично изложение на аргументацията на Константинополската патриаршия има своята научна и богословска ценност. Струва ми се също, че понякога пренасяме впечатленията си от сегашния Вселенски патриарх върху институцията Вселенска патриаршия. Но нека не забравяме, че първото е преходно, а второто – с многовековна история.

 4. Дон Кихот каза:

  Почина Димитър Калчев, бивш министър на държавната администрация и бивш кмет на Русе

  01 ноември 2008 | 12:29 | Агенция „Фокус“

  София. След дълго и тежко боледуване в 6,15 часа тази сутрин в Правителствена болница почина Димитър Калчев, бивш министър на държавната администрация и бивш кмет на Община Русе, един от хората, олицетворение на тежката промишленост в България. Това съобщиха за Агенция “Фокус” негови близки. Димитър Калчев почина две седмици преди да навърши 63 години.
  За всички негови колеги и приятели от София поклонението ще бъде във вторник, 4 ноември от 11 до 13,30 часа в църквата „Света Неделя”. На 5 ноември в 10,30 ч в храм „Света Троица” в Русе също ще се проведе поклонение, след което погребението ще бъде в гробищен парк „Чародейка”.
  .
  Калчев никога не е криел, че е масон от висока степен. Освен това, той окраде Русе до шушка. Ние православна църква ли сме или масонска ложа?!

 5. Дон Кихот каза:

  Издаването на “Страданията на младия Вертер” от Гьоте предизвиква вълна от подражателни самоубийства. Когато критиците упрекват автора за това, той отвръща: „Вие приличате на песъчинки, които се сърдят на морето“.

 6. Vladimir каза:

  „… мухата:
  даже и гонена често от нежната кожа на смъртен,
  пак го връхлита и хапе – човешката кръв й е сладка“
  (Омир, Илиада, ХVІІ, 570).