Правилник за провеждане на канонични гей-паради



Документ, получен при странни обстоятелства

В редакцията открихме лист хартия, съдържащ текст на проекто-решение на Светия Синод, с което се разрешават гей-парадите и дори се въвеждат правила за тяхното канонично провеждане.

Въпреки усилията ни, не успяхме да разберем дали документът е бил подхвърлен или изпратен официално; дали е пропълзял през чревоядина на временно-пространствения континуум (т. нар. wormhole) от някоя паралелна Вселена, или сме го получили от близкото или далечното (но безспорно светло и обагрено в цветовете на дъгата) бъдеще. Петната от лютеница по документа говорят по-скоро за неофициалния му характер, а надрасканият ръкописно с молив надпис в горния ляв ъгъл „Няма невъзможни неща“ ни кара да мислим, че дръзновението, с което е бил подготвен, принадлежи на някой от по-младите митрополити.

В документа открихме явни прилики с някои скорошни официални документи на Светия Синод – отмяната на решението за неприемане на архонтските титли, както и бързо последвалото решение за приемането на същите. Доказаната вече възможност за бързи и внезапни завои на 180 градуса в църковната политика по принципни въпроси ни одързости да публикуваме съдържанието на накапания с лютеница документ, тъй като той, както и онези за архонството, извеждат на нови висоти понятията за „съблазън“ и „смущение“ и предлагат иновативни радикални начини за справяне с тях.

***

ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ

за отмяна на Изявление от 14 юни 2012 г. относно гей-парада

По повод запитване от организаторите на гей-парада за позицията на Българската православна църква – Българска патриаршия относно хомосексуализма и във връзка с 1300-годишнината,

Св. Синод РЕШИ:

За да не се създава съблазън и смущение в обществото, Св. Синод преразгледа Изявлението си от 14.06.2012 г. и в светлината на св. православна традиция, в която съществуват молитви за грешниците (в това число и за практикуващите разновидностите на содомския грях), ОТМЕНЯ Изявлението, прието на заседание на Св. Синод от 14.06.2012 г. в пълен състав.

Св. Синод приема СТРОГ РЕГЛАМЕНТ и ПРАВИЛНИК за провеждане на гей-паради за в бъдеще.

Дотогава да не се провеждат гей-паради в богохранимите епархии на БПЦ, а ако такива все пак се проведат, срещу тях да се излиза с традиционното за случая Изявление.

Св. Синод РЕШИ също:

I. Одобрява решението на Н-ския епархийски съвет относно правилата за провеждане на гей-паради със следните добавки:

1. Участниците в гей-парадите могат да бъдат само православни християни. Копия на кръщелните свидетелства на участниците се представят в канцеларията на епархийския митрополит една седмица преди провеждането на парада.

2. Гей-парадът може да се предвожда само от каноничен епархийски митрополит, който за случая носи специално облачение в цветовете на дъгата (вж Бит. 9:13).

3. Начинът на провеждането на гей-парада, както и външният вид на участниците не трябва да противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ. Участниците-гейове следва да носят панталони, а лесбийките-християнки – дълги поли под колената, както подобава на благочестивата православна традиция.

II. Приема се ПРАВИЛНИК за принципите и правилата за провеждане на православни гей-паради, както следва:

1. Православният гей-парад е вид литийно шествие, в което се изпросва благодат от Всеподателя-Бога за християните с алтернативна сексуална ориентация.

2. Участието в православния гей-парад е свързано с възлагане на отговорност. Църквата очаква от участниците занапред да бъдат пример на останалите миряни, включително със смирение и скромност, да влагат още по-голяма ревност в защитата на Православието, да отстояват публично православните ценности и с примирен живот да доказват, че са достойни синове и дъщери (както и сино-дъщери, за транс-сексуалните) на светата ни Църква. В този смисъл участието в гей-парад създава неравенство в отговорностите. От гейовете си Църквата очаква повече от останалите.

III. Този ПРАВИЛНИК, както и това РЕШЕНИЕ, както и всяко друго решение, и изобщо всяка една позиция на Св. Синод по всеки един въпрос, подлежат на произволни и внезапни промени и отмени по всяко време, в зависимост от обстоятелствата, според заръката да бъдем мъдри като змии (Мат. 10:16).

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА
(следват подписи)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...