Habemus Patriarcham!altСега, когато дядо Максим умря, а бате Бойко си подаде оставката, ние осиротяхме. Няма кой да се погрижи за клетите, изоставени народни маси. Безкрайно важно е да намерим нов бащица за народа. И аз дори знам кой трябва да е той. 

Веднага след освобождаването на българският патриаршески трон папа Бенедикт XVI си подаде оставката като понтифекс, – ясен знак от Негово светейшество, че той иска да прекара старините си като патриарх Български и митрополит Софийски. Това е голяма чест за българския народ и ние веднага трябва да изпратим църковно-народна делегация в Рим. След като не успяхме да убием предишния папа, имаме шанса да довършим сегашния. Това, че той е католик, няма значение – ще го приемем по третия чин, с отричане от ересите, в “сущем сане“, т.е. като папа. Е, няма да е римски папа, а софийски. Нали император Константин е казал: “Сердика е моят Рим“. 

Но, ще кажат, папата заряза светия престол, защото е стар и иска да си почине. И какво от това? Като български патриарх той може да си прекара старините си в почивка не, ами и в пълна летаргия, ако иска. Народът ни е свикнал със спящи патриарси. За нашия народ е достатъчно, ако църквата функционира като агенция за ритуални услуги, предлагаща (продаваща) кръщенета, венчавки, опела и прочие. Нищо друго не го интересува. Е, ако върне и стария календар – това вече ще предизвика всенароден екстаз. Ама тези работи нямали нищо общо с Христос и Евангелието? Ха! Не ставайте смешни! Кой се интересува от такива неща в България? Достатъчно е патриархът да има хубава, дълга бяла брада (ако може – до коленете), да мълчи умно и да гледа благо и достолепно. Свети отец, бързо си пуснете брада, – чакаме ви. Habemus Patriarcham!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...