Вътрешната мисия на нашата църкваМоже да харесате още...

4 Отговори

  1. Църквата е мост между Земното и Небесното, където главата е Христос. Той е Истината, Пътят и Животът. и понеже скъпо сме откупени с жертвата на Спасителя, с кръвта на мъчениците, със страданията на праведните, със сълзите на онеправданите, с гоненията над свидетелите на Истината, тогава можем да поставяме въпроси, още повече, че българските страдания през комунизма ни дават известно основание да питаме, имайки предвид факта, че българите не са измислили нито фашизма, нито комунизма, а понасят всичко като малка стадо. Но не бива да се боим, че сме малко стадо, като с нас е Христос!
    Затова питането е следното – кога в православния свят ще се появи знание и текст за мъченичеството на българските православни през комунизма? Кога сръбската и гръцката Църква ще се извини за погромите над българите в Македония и Тракия и кога тези църкви ще ни компенсират като християни за силния национализъм на техните народи? Кога в православния свят ще има книги на български историци и богослови?

  2. Правя втори коментар, защото темата е важна. Църквата е длъжна да бъде стълб на истината. За да познаеш истината обаче освен набор от факти и достоверна инфромация ти трябва прозрение, мъдрост и най-вече познания в областта на сферите, принципите и методите на науката, като алтернатива на религиозния модел на описание на явленията от битието на човека. В този смисъл е и универсалността на Църквата, Която още със създаването си стъпва върху фундаментите на римската империя и на елинската философия. Един апостол казва – елините търсят мъдрост, юдеите знамение. В пресечната точка между мъдростта и знамението се създава универсалната християнска Църква, която пази Истината. Затова христовите следовници в областта на познанието са световни специалисти по философия , граматика, риторика и логика. Но има проблем – днес Църквите се издържат главно от националния капитал и почтеността ги задължава да работят и за нациите, защото въпроса с издръжката на попа е модерен икономически въпрос.

  3. Pavel каза:

    чингис. Чета Вашите коментари. Вие сте много умен човек. Понякога долавям някакъв трагизъм у Вас и самотност. Казвате верни неща, но всичко сякаш увисва във въздуха….белязано със знака на някаква невъзможност

  4. Молиер,
    Благодаря за оценката, но според Дон Кихот, аз съм пълен глупак – не знам кое да приема. Верно е, че в живота ми има трагизъм и самота, но не мисля, че казаното от мен ще увисне във въздуха – старая се със скромните си познания да отстоявам православието, което не разбирам като идеология, елемент на „националната“ идентичност и конспиративна бизнес комбинация за благополучие и престиж на духовника и висшия йерарх. Може би съм краен и невъзпитан понякога, но човешките възможности на понасяне си имат предел и продължаващия комунизъм в страната, съчетан с липсата на хуманен ангажимент от страна на БПЦ ме правят язвителен. Правил съм много грешки и съм допускал много проблеми да бележат живота ми – но милостивия Бог и добрите българи все още ме държат на някакво ниво на осмисляне на заниманията ми. И добре, че има интернет портали като православие.бг за да мога да казвам мнението си, макар да съзнавам, че прекалявам. Но не мога да стоя в исихия – нещо ме кара да говоря.