Още за календараМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. skitnik каза:

  Неразбрах две неща:
  1) Кое му е толкова важното на този въпрос,т.е. каква му е сотериологическата стойност-няма ли да се спася ако празнувам Рождество Христово на 25.12. ,а не на 06.01. и
  2) Ние които празнуваме по новия стил еретици сме,разколници ли сме или и двете и как сме нарушили църковното единство.Доколкото знам останалите поместни църкви все още ни признават или автора има друга информация.

  И накрая бих допълнил следното-„всичката Мара втасала…“ ,както казва народа,оправихме всичко та сме седнали да се занимаваме и с въпроса с календара-този бил от „еретик“,затова е лош,а онзи като е от „езичник“ е по-хубав.По тази логика,дай и закона за гравитацията да не прилагаме,щото и той май бил от „еретик“.

 2. FTR каза:

  Аргумунтите „за стария календар“ тук са съвсем в недостатък…Нямам позиция по въпроса и като такъв особено остро забелязвам липсата на сериозна аргументация „за връщане на календара“. Неудобствата от това връщане лесно могат да се предвидят и не са малко, та с толкова малко усилия (като в тази статия) да се успее…Тук трябва сериозна работа и сериозна богословска аргументация, а и богословски авторитет не би навредил…
  Иначе оставам с добри чувства към начинанието.

 3. Radko Popov каза:

  Смятам, че Църквата наистина отбелязва събития, а не дати. Освен това датите са условни и символични. Добър пример за това е Рождество Христово.

 4. Дон Кихот каза:

  Ние празнуваме събития, а не дати, но народът ни, който от 6 века е верски неграмотен, празнува дати, а не събития. Милиони хора у нас се отвърнаха от църквата поради смяната на календара. Комунистите издигнаха за патриарх Кирил – член на тяхното бойно крило преди 1923 г., и го заставиха да смени календара в края на 1968 г. Техните разчети се оправдаха изцяло.

 5. skitnik каза:

  Народът празнува“Ден на армията“ ,или „Ден на храбростта“ или „ден на незнамкаквоси“,а най вече празнува поредния повод за напиване,салатката и тем подобни.И къде ги виждате тези милиони дето уж са се отвърнали от Църквата.
  Всичко ни е толкова наред,че само календара да оправим и ще вземем да цъфнем и да вържем и като вземат да заприиждат милиони,милиони…

 6. Мия каза:

  Любовта към истината, не се съобразява с плътските неудобства! Благодаря на Бога за този материал! Трябва да се пише за това!
  Като нямало значение защо комунистите смениха календара?!!! Разбрали са, колко е важно! Съгласна съм с Дон Кихот :“Техните разчети се оправдаха изцяло.“ Сега става ясно, КОЙ ТЪРСИ ИСТИНАТА и кой – удобствата!

 7. Teodor каза:

  Чували ли сте думата – текбарсалия – човек с право черво, „раздразнен ще рече, …
  Ние сме уникуми, календара е важен, ….защо иначе щеше да го има.
  Фактът, че поради новия календар се съкращава пост – възможност за спасение, покаяние, както и объркаността – Гергьовден си е на 06.05.,….и т.н.
  Има един старец, който сънувал благославящата десница на стар и окъсан престол…..Бог си дава знаци и чудеса …. Рано или късно ще се върнем и ние към правилния стар стил.
  И не ми излизайте с думите, че не толкова важно, че това ли било сега най-важното и пр. Да!….Това е едно от важните неща, защото просто е прието неканонично! Амин