Преданието на старцитеМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Idiot каза:

  Тежко Ви и горко на Вас младостарците.

 2. toshev2006 каза:

  Не е вярно това, че не трябва да се налагат епитимии. Ако това ,което казва г-нП.Николов беше вярно относно епитимиите, то защо са уточнени различни такива мерки в църковните канони и правила, от тези на Вселенските събори и на Св.Отци.
  Най -вероятно г.Николов споделя лично схващане, което е породено от някакво разочарование в духовния му живот, но не е правилно това, да го преставя като общоцърковно разбиране, аргументирано с подбрани извънконтексни примери.
  Епитимията е възпитателна мярка употребявана с разум и опит и не винаги. А за всеки духовник, който злоупотребява с тях може и да са валидни горните думи от статията.

 3. p_stefanos каза:

  Полезно би било статията да се разпрати като „окръжно“ до всички събратя.
  Разбира се, че епитимията е църковно средство, но тезата на автора е, че поради духовно възгордяване на клириците, с него най-често се злоупотребява. Не случайно у нас битува представата за епитимията като наказание, а не като лекарство.
  По-добро средство от епитимията, например е, презвитерът да познава християните от храма, да знае болките и проблемите им и в откровен приятелски разговор да даде съвет, вместо епитимия.
  Св. Серафим не е налагал епитимии, защото е ползвал по-добри лекарства – любов и милост.

 4. ieromonah Ioan каза:

  Брате, радвам се за Вас. Ако това, което пишете тука го имате и в сърцето си не се съмнявайте, че сте на истинския път на спасението.

 5. Ipodqkon_Psalt V.Stanoev каза:

  Абсолютно се съгласявам с мнението на Автора на тази статия Г-н Павел Николов!Епитимията,е не е шега,тя трябва да се налага от епископа,или свещеника,след обстойно проучване,живота и делата на мирянина,и чак тогава ако той е съгрешил да му се наложи епитимия,но разбира се,според силите на миряни,защото в противен случай,епитимията е неизпълняема,и мирянина може по-този начин да се отврати и отдалечи не само от духовенството,но и от самата Христова Църква.Сам Господ Иисус Христон,нашият Спасител ни завещава в Св.Писание:“Мого ще дойдат в Мое име лъжепророжи,лъжестарци……,но не им вярвайте и не им служете……..“

 6. izvor каза:

  какво прави аятолах Хомейни на снимката към този материал…?

 7. Дон Кихот каза:

  Слав Караславов има един партийна повест „Селкор“, който пише допуски до „Работническо дело“, като плюнчи молива и слага запетайки където падне. Научи малко правописа, защото много неграмотно пишеш.

 8. Lakota каза:

  как ще пише неграмотно бе? Та Ипойеропсалта е с научна степен! Може би точно така трябва да се пише?

 9. p_stefanos каза:

  Не може да бъде с научна степен!!! У нас всичко е възможно, но това отказвам да повярвам!!! Ама Дон Кихот със сигурност е с научна степен, пък твърди, че Селкора го е писал Слав Караславов. Освен, ако не го прави нарочно, за да изглежда незапознат с неща, които не е голям престиж, ако знаеш…

 10. 1978 каза:

  ДА ТОЗИ Материал много ми допадна…