Тайнството ЕвхаристияМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Ioan Jelkov каза:

  Преди една седмица в русската църква във Виена се появиха еретически листовки с подобен текст, като този от статията: Как да се подготвим за причастие?, което предизвика моя остра реакция пред настоятеля на храма и слава Богу еретическите листовки бяха отстранени.
  Тука в статията в увлекателено-благочестив стил се притаява ерес разпространявана от русснаците и придобила широка популярност в почти всички балкански църкви. Поставянето на условия за пристъпване към светите дарове е учение непознато на Православната Църква. Автора говори „Всички тези канони и молитви се съдържат в православния молитвослов.“ Това не е вярно. Истинското име на този молитвослов е „Монасирско килейно правило“, и е предназначено за келията на монах, а не за майката с 3 деца, защото на нея децата са и килейното правило(четете кн.Битие). 64-то апостолско праволо забранява поста в събота, а православните талмудисти настояват преди причастие в неделя да се пости. Има и куп други безобразия. Бог да пази!

 2. Иван Иванов каза:

  Считам, че не е подходящо, меко казано, да се пропагагандира безусловната и гарантирана „незаразителност“ на облизването на една и съща лъжичка от много хора! Моето мнение е, че трезвия и здравомислещ подход, [b]непротиворечащ на богословското разбиране [/b] за това тайнство, е (подхода) да се въведе но[b]нов начин[/b] на приемане на причастие, изключващ облизването на една лъжичка от много хора! Тук би трябвало да се съблюдава становището на медицинската наука по въпроса!

 3. Ioan Jelkov каза:

  refab, простете, но по-глупаво нещо не бях чувал от години. Коментара Ви е, меко казано, малоумен. Каква медицина искате да противопоставите на Бога. Вие вярвате ли, че в лъжицата е Истинското Тяло и Животворящата Кръв на Господа? А, ако Кръвта е Животворяща, за какви бацили ми говорите? Вярата, братко, нещо Ви куца май?

 4. Иван Иванов каза:

  ieromonah Ioan, предполагам, че ничия вяра не е достатъчно силна, за да се окаже „в лъжицата Истинското Тяло и Животворящата Кръв на Господа“.
  Въпросът за „макрокосмическата енергийност, „захранваща“ относителните и проявления на микрокосмическо ниво“ съществува и в други религии (вж. Бхагавадгита“ 18:62), като с това не искам да кажа, че изцяло приравнявам християнския „вариант“ с други подобни!
  И защо винаги се забравя „това правете за Мой [b]спомен[/b]“ (Лук. 22:19)!?…Искам да кажа, че елемента на символност присъства безусловно! ….Трябва, естествено, да се отчита и това, че става дума за тайнство – т.е. за нещо не напълно ясно, което включва, обаче, не само тайната на това, как се претворяват хляба и виното, [b]но и доколко това се случва наистина![/b] – въпрос на вяра е това( а ничия вяра не е достатъчно силна – вж. началото!) .. Знам, че ще си навлека обвинения в протестантизъм, но, засега, поемам риска … 🙂

 5. emil krustanov каза:

  наистина много фарисейско, особено поста в събота…и други подобни предписания за които йеромонах йоан е писал по- горе. и какво се получава, хем удряме с камшика, хем дърпаме юздите. май за автора думите „за опрощаване на греховете и живот вечен“ немат големо значение.

 6. Лъчо каза:

  refab,извинявай, че се намесвам, но един мой приятел обича да казва, че който символично приема Тялото и Кръвта Христови прави символично и спасението си, защото се подиграва с Божията Жертва и милост. Наистина недоумявам как православен християнин разсъждава по този начин, но явно това е въпрос на вяра! Наистина за какви символи говориш след като сам Христос ни казва, че ядем и пием Тялото и кръвта му?

  (Иоан 6:48-58); (Мат. 26:26-28);

  „Не гледай на Светите Тайни просто като на хляб и вино, защото, според Господните думи, те са тяло и кръв Христови.Макар чувството да ти представя хляб и вино, ти, обаче, се убеждавай чрез вярата. Не съди за нещата по вкус, но се убеждавай с вяра, че несъмнено си се сподобил с тялото и кръвта Христови“!-Свети Кирил Йерусалимски

 7. Иван Иванов каза:

  🙂 “ ти, обаче, се убеждавай чрез вярата. Не съди за нещата по вкус, но се убеждавай с вяра, че несъмнено си се сподобил с тялото и кръвта Христови“!-Свети Кирил Йерусалимски“

  лъчо, видя ли : [b]“…убеждавай се с вяра..“[/b], т.е . тайнството и , съответно естеството на конкретните претворени хляб и вино, са [b]между обикновената реалност и веровото убеждение[/b] , което, ако е достатъчно силно, може наистина, в съответната степен, заедно с усилията и старанието на свещеника…, цялостната атмосфера и нагласа, да доведе до доближаване към Тялото и Кръвта на Христос!

  Искал да обърна внимание, че не е така проста, тази работа, с причастието, освен за по-широките маси, имащи естествената благодат на простотата на религиозното убеждение и изживяване, за ценността на която, говори, напр. архим. Серафим Алексиев. А ако не си от тези благословени по своему, широки маси, ще трябва , драги, да разсъждаващ в насоки, като моите, мисля аз! Поздрав! 🙂