Църква, литургия, образованиеМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Владислав каза:

  Струва ми се, тази статия се дава като пример, че уж митр.Амфилохие е противник на религиозното образование в светски училища. Той може би настоява, че единственото православно образование трябва да бъде това- плътно прилепено към храма. Вероятно неделните училища, където децата след св.Литургия отиват на вероучение са единствено приемливи?
  Едва ли; имам друго усещане. По-скоро той анализира друга ситуация, която не пасва пряко на темата в статията „Лоби в институциите” (http://pravoslavie.bg/content/view/6336/62/ ) и на коментарите към нея. Положението в нашата страна има своя специфика. Църквата у нас е различна от сръбската и води своя борба. Нередно е механичното пренасяне на такъв анализ.
  Митр.Амфилохие е прав по принцип. Но той явно има предвид главно висшето богословско образование във факултетите. Там съм повече от съгласен! Светски многознайци-„богослови”(!),живеещи като бохеми често се големеят даже пред владиците и развращават студентите. Откъсването им от църковния живот и св.Литургия води до големи беди.
  Но в първата статия ставаше въпрос за друг проблем, който в Сърбия по ред причини не съществува. Обучението на МАЛКИТЕ(!) деца по „религия” в светските училища трябва да даде начален тласък на техните представи,да събуди техния интерес. То е по-скоро мисионерска политика на Църквата, а не собствено „обучение”. Затова мисля, че тази статия не подкрепя скритата теза на редакцията. Но ако не съм разбрал идеята им грешката не е моя: те просто не я изказват ясно.

 2. prezviter Dobromir каза:

  Бил съм при митрополит Амфилохий, наистина невероярен човек, прозорливец и аскет. Той разкрива катехезата като литургична и е
  много прав.
  В България от старото поколение всички са учили вероучение, но само малка част от тях днес са в храмовете. Това ни показва, че знанието за Бога е заместило опита за Бога, а единствено в опита в св. Евхаристия ние реално Го познаваме.
  Рискът в изучаванете на предмета религия отделно от св. Литургия е какво ще учат децата ни т.е. дали вярата за тях ще е информация, идеология, сантимент или начин на живот.

 3. 100 каза:

  Потвърди го и в дискусията след лекцията. Децата трябва да чуят за Бога и да бъдат катехизирани в контекста на литургичния живот на Църквата. Същото може човек да прочете и в неговите текстове в Църква, Православие, Евхаристия…

 4. Дон Кихот каза:

  Едно е какво требе, друго е какво може. Повечето родители вече се страхуват от катехизацията, защото я възприемат като догматично индоктриниране. Изявленията на някои фанатизирани владици и многобройните скандали в БПЦ напоследък още повече засилиха предубежденията им.