Изявление на представителите на православните църкви към ЕС относно Европейските избори



Committee of Representatives of the Orthodox Churches to the European Union
Square Ambiorix 2, 1000 Brussels

EUROPA NOSTRA

Brussels, 31 May 2024

Изявление на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU) относно Европейските избори през 2024 г.

От 6 до 9 юни 2024 г. гражданите на Европейския съюз (ЕС) са призовани да гласуват на Европейските избори. Това демократично действие е изключително важно, тъй като ще определи бъдещия състав на Европейския парламент, както и ръководството на основните институции на Европейския съюз. Освен това, в много държави от ЕС тазгодишните европейски избори ще се проведат едновременно с местните избори. В този контекст Комитетът на представителите на православните църкви към ЕС (CROCEU) насърчава всички граждани на Европейския съюз да гласуват, избирайки отговорно нашия общ път за бъдещето.

Догодина, през май 2025 г., ще отбележим 75-ата годишнина от декларацията на Робер Шуман, която е основният камък на проекта за обединена, мирна, просперираща и силна Европа. Постепенно тази Европа се превърна в дом за почти 450 милиона души и в общност от 27 държави членки. Това е нашият Съюз, Съюзът на нашите родители и на нашите деца. В този Съюз всеки човек, както и всяка държава – по-голяма или по-малка, по-богата или по-бедна – има своето място и своя уникален принос за развитието на европейския проект.

Вярно е, че през последните години многобройните световни кризи оказаха значително отрицателно въздействие върху живота на гражданите на ЕС. Но собено в тези трудни времена видяхме колко много европейското единство и солидарност могат да помогнат за формирането на последователен и ефикасен отговор на предизвикателствата, несигурността и страховете, пред които сме изправени. Ето защо CROCEU приканва всички православни християни в Европейския съюз да гласуват за тези, които вярват в европейското единство и солидарност, и ги насърчават.

С убеждението, че европейската идентичност е неразривно свързана с християнството и неговите ценности, CROCEU призовава всички граждани с християнско съзнание да гласуват в подкрепа на онези, които споделят и живеят според християнските ценности. Обединени от нашата обща мечта и проект, водени от християнските си ценности и търсещи общото благо за всички европейски граждани, като осъзнаваме и се гордеем с личното, регионалното и националното разнообразие в нашия Съюз, ние сме уверени, че можем да обединим усилията си и да изградим по-добро, отговорно и смислено бъдеще за нас, нашите съседи и нашите деца.

† Белгийски митрополит Атинагор, Вселенска патриаршия

† Протойерей Сорин Селару, Румънска патриаршия

† Протойерей Стоян Бербатов, Българска патриаршия

† Епископ Апостолос от Танаграс, Църква на Гърция

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...