Митрополит Иларион: за никакво обединение на православните и католиците не става думаВ началото на декември папа Франциск, по време на срещата си с Йероним II, архиепископ Атински и на цяла Елада, произнесе думи, които бяха възприети от мнозина като извинение за извършените в историята грешки на католиците срещу православните, съобщава сайтът на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия. В частност, папата каза: „Много години ни тровеха отрови. Семената на подозрителността ни разделяха и аз със срам признавам, че решенията на Католическата църква нямаха нищо общо с Иисус и Евангелието“.

Не са ли тези изявления крачка в посока обединение на католиците и православните и възможно ли е такова обединение – попита водещата на предаването „Църквата и светът“ по канал Россия 24 Екатерина Грачова председателя на Отдела за външни църковни връзки митрополит Волоколамски Иларион.

„За обединение на двете Църкви изобщо не става дума. Разделението съществува от много време, противоречия има натрупани много – по същество, двете Църкви живеят самостоятелен живот вече почти десет века – отбеляза митрополит Иларион. – Има различия в разбирането на основополагащите християнски догмати, има различия по въпроса за почитането на светиите. Например, има лица, които са почитани като светии от Православната църква, но не се признават за такива от Католическата, а има множество католически светии, които Православната църква не признава. Затова за никакво обединение не може и дума да става, но можем да говорим за това – да прекратим най-сетне онази ситуация на съперничество, конкуренция, вражда, която е съществувала в течение на много векове“.

Владика Иларион напомни, че обсъжданите в момента думи на папа Франциск са далеч не първото извинение, отправено от римските понтифекси към православните. Изказвания от този род са правели и неговите предшественици, те направо са говорели за многобройните грешки, допуснати от католиците по отношение на православните.

Сред тези грешки митрополит Иларион спомена в частност прилаганото от време на време към православните насилие, а също и създаването на унии, които и до днес служат като разделящ фактор между християните. „По същество католиците са се опитвали по различни начини, където и както могат, да обърнат православните в католицизъм. И един от начините за това е била унията, когато на православните се е позволявало да запазят своя литургичен обред, но при това те трябвало да се присъединят към Католическата църква и да приемат изцяло католическото вероучение, включително учението за вселенската юрисдикция на папата“, обясни същността на униатството митрополит Иларион.

Той посочи, че унията всъщност е вид измама, тъй като мнозина православни християни, ставайки униати, дори не са подозирали, че променят вярата си, та нали външно всичко си оставало по старому: църковните одежди били същите, молитвите на Литургията и църковното пеене не се променяли.

„Когато патриарх Кирил се срещна с папа Франциск в Хавана, те направиха съвместно изявление, в което беше казано директно: унията не е метод за достигане на единство – напомни владика Иларион. – Това е много важно изявление, което прозвуча от устата на римския понтифекс“.

Колкото за прозвучалото тези дни в Гърция изказване на папа Франциск, можем да го смятаме за важен принос към нормализацията на отношенията между православни и католици, но при това никакви преговори за обединение на Църквите не се водят нито на официално, нито на неофициално ниво, подчерта митрополит Иларион.

 

 

Превод: Андрей Романов

Източник: Mospat.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...