Явлението “младостарчество” и литературата за негоМоже да харесате още...

2 Отговори

 1. Драган Владимиров Бачев каза:

  Не съм съгласен с началото на статията, където се говори, че нямало у нас изследвания по въпроса за младостарчеството.

  През 2010 година излезе пространна студия в сборника Библия, култура, диалог. Интеррелигиозният диалог в европейска перспектива, София, 2010, с. 296-334. Неин автор е Валери Стоицов, магистър по богословие и учител в Пловдивската духовна семинария. Тя се нарича:ТРАДИЦИЯТА В ORTHODOXIA BYZANTINO-SLAVICA ЗА ДУХОВНО РЪКОВОДСТВО (СТАРЧЕСТВО): PRO ET CONTRA (Aнализ на едно от направленията в християнската аскетика днес). Публикувана е и в Интернет (http://draganbachev.wordpress.com – 231-ви и 232 -ри постинги).

  Никой не възразява срещу книгата на отец Владимир Соколов, но и посочената студия е с голям принос, според мен в българската богословска литература върху посочения проблем.

  Мисля, че е редно да уважаваме трудовете на нашите специалисти. Няма да е зле авторът на горепосочения материал да запознае читателите със свой анализ върху българското изследване по въпроса.

 2. Татяна Филева каза:

  Прав сте, пропускът е мой! Благодаря Ви, че ми посочихте и този източник. Може само да ме радва, че се пише и се работи по тези проблеми на Църквата и обществото. Желая Ви успех!