ВеликопостноМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Петър Николов каза:

  Поздравления за хубавата статия. Само бих искал да добавя, че и физическият пост не е без значение. Той има своя смисъл, но както правилно беше отбелязано – същината на поста е в изпълнението на Божиите заповеди, в любовта и смирението.

  Простено, прости!

 2. Теофил каза:

  Съжалявам, но не ти вярвам, че не поучаваш мен, а себе си. Наистина съжалявам, защото такава равносметка е тежка за човек, който иска да ти вярва. Съветвам те и ти да не си вярваш твърде на това, че искаш да поучиш себе си, а не мен. Прекалено опасно е. Ти каза за мен твърде остри неща. И не, че ще ти се разсърдя за тях, защото те са верни, а това, че са твърде остри. Какво целиш с остротата им? Питам, защото аз също съм адресат, освен теб. Нима да се помирим? Пишеш в края, че ми искаш прошка. Има за какво, определено. Ако е имало статии, срещу които съм негодувал остро, твоите напоследък са сред тях. Нима искаш да се покаеш за тях? С този безмилостен тон – срещу теб и срещу мен… Не ми е проблем да ти дам прошка, нито да ти поискам. Обаче каква стойност има една прошка, срещу която не стои покаяние? Ще ми се да не съм прав. Прощавай.

 3. Андрей Романов каза:

  Теофиле, ние с теб не се познаваме, така че няма как текстът да е бил насочен към теб. Разбира се, всички ние като потомци на един Адам страдаме от приблизително еднакви проблеми.

  Ако съм те оскърбил с нещо, написано от мен, прощавай.

 4. Теофил каза:

  Написах, че се отнася до мен, защото тестът съдържа личното местоимение „ти“. В случая, когато чета аз, става дума за мен. И няма значение дали се познаваме. Вече споменах, че не съм го взел навътре, не това ми беше мисълта. Просто търся смисъла на написаното и това, което виждам, не е добро. И някак си искам да ти го подскажа така че да го видиш през моя поглед. Не че съм безпогрешен в преценките си, обаче няма как просто ей така да игнорирам цяла редица аргументи. Кой да ми ги обясни, ако не ти? Теб касаят в крайна сметка и твоите статии. Чрез тях общуваш с твоите читатели, а аз съм един от тях. Много по-просто е всеки път, когато чуя за Андрей Романов, да казвам „мани го тоя“. Обаче искам да избера по-трудния начин, защото определено ми се вижда по-правилен.

 5. Андрей Романов каза:

  Теофиле, това „ти“ в текста е само литературен похват. В такава форма се говори обобщено за човешките грехове и проблеми – вж. текстовете на св. отци. Ако се има предвид конкретна личност, то това е преди всичко самият автор, както е и подчертано в текста.

 6. Райкова каза:

  „Какво си мислиш, че правиш, когато ставаш и лягаш с мисълта за богатите трапези, които те очакват после, след края на поста? Когато, дъвчейки сух хляб и преглъщайки, неволно си фантазираш през целия ден за чудновати блюда, миризми, ресторанти, представяш си печени прасета, агнета, козунаци, кифли и великденски яйца? А нощем ги сънуваш още по-сочни? Каква полза от такъв пост? Ти вече си го нарушил в ума си, погазил си го в душата си. Нищо не си направил! Това не е никакъв пост, а самоизмама. Грях и лъжа.“

  Как може да знаем дали постещите си мислят подобни неща?!

 7. Виви каза:

  Вие говорите за скъпи часовници и милостиня, аз пък си мисля, че в наше време рядко си задаваме по-трудния въпрос: колко пъти сме осъдили, огорчили, хвърлили кал по другия заради собствените си пристрастия. В една проповед за Неделя на Прошката чух: „Когато искаме прошка от другия в нашата енория, в това може би неизказано звучи: „Прости ми за това, че не съм те опознал достатъчно, че не съм разбрал болката ти, че не съм се опитал да ти помогна“. Защото всички сме членове на едно Тяло.
  Господ да прости!

 8. Дора Иванова Продано каза:

  Поздравления за прекрасната статия на Андрей Романов стискам ти ръка приятелю намерил си точните изрази с който да „стреснеш“ българина, защото с поучения той не разбира . Той не знае какво ще му се случи ако тук още тук на земята не се покае, когато замине там горе ще е късно за каквото и да е покаяние …за това дано много хора прочетат статията и да СТРЕСНАТ крайно време е. Благодаря ти още веднъж.

 9. Дора Иванова Продано каза:

  Поздравления за прекрасната статия на Андрей Романов стискам ти ръка приятелю намерил си точните изрази с който да „стреснеш“ българина, защото с поучения той не разбира . Той не знае какво ще му се случи ако тук още тук на земята не се покае, когато замине там горе ще е късно за каквото и да е покаяние …за това дано много хора прочетат статията и да СТРЕСНАТ крайно време е. Благодаря ти още веднъж.