Религията на силния човекМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Великото чудо в Самара през 1956 г. – http://www.rusk.ru/st.php?idar=325781

 2. Характерното за първичния човек е да има култ към силата. Този култ е в основата на българската религия през езическия период и по-късно заради подивяването на българите в Османската империя става култ на модерната българска държава. Култът към силата е заложена и във философията на Ницше, който отрича Бога и търси Свръхчовека, изтъкан от мощ и сила и този култ залегна във философията на Третия Райх с неговите реваншистки амбиции за силната раса. Характерното за грамотния и цивилизован човек е търсенето на истината, която е по-силна и от най-великата мощ в света. Затова християнството, като познаване на съвършената истина освобождава човека, макар в модерния свят да има много целеви пречки за реализирането на тази свобода. Исляма беше по-силен от православните народи на Балканите , но те не го приеха, отстоявайки истината. Червената армия в Русия беше по-силна от другите войски, но руснаците не приеха комунизма. Комунизмът беше силен в България, но не го приехме заради Истината.

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  „подивяването на българите в Османската империя“ (значи ние сме потомци на маймуни). „Исляма [правилно – ислямЪТ] беше по-силен от православните народи“ (по-силно е православието, защото устоя на ислямския натиск); „но те не го приеха“ (а помаците каква вяра приеха?); „руснаците не приеха комунизма“ (в коя страна той беше държавна идеология 70 години?); „Комунизмът беше силен в България, но не го приехме“ (точно обраното – приехте го, мълчахте, ръкопляскахте, участвахте, доносничехте, за да оцелеете и да направите кариера).

 4. Ф.Николов каза:

  [quote name=“chingis“] Култът към силата е заложена и във философията на Ницше, който отрича Бога и търси Свръхчовека, изтъкан от мощ и сила и този култ залегна във философията на Третия Райх с неговите реваншистки амбиции за силната раса.[/quote]

  тази великолепно формулирана глупост е характерна индикация за цялото състояние на бългаската нАучност…ще помоля уважаемия господин ако би желал да се доограмоти да се обърне към който иска от долуизброените, да направи така да се каже „связ“ с тях и ако иска да се съревновава по научност с тези пост-фашисти за значинието на Ницше в хуманитарната област:
  Prof. Dr. Volker Caysa (Köngernheim)

  Dr. Ralf Eichberg (Dehlitz/Saale)

  Prof. Dr. Klaus-Dieter Eichler (Mainz)

  O. Univ. Prof. DDr. Johann Figl (Wien/A)

  Angela Holzer M.A. (Princeton/U.S.A.)

  Prof. Dr. Carlo Gentili (Bologna/I)

  Prof. Dr. Hans-Martin Gerlach (Leipzig)

  Dr. Jutta Georg-Lauer (Frankfurt/M.)

  Prof. Dr. Beatrix Himmelmann (Urbana-Champaign/U.S.A.)

 5. За обидите на Николов, който явно не е разрбал смисъла на коментара ми, няма да говоря, само ще посоча, че имаме български специалисти по фашизъм и национал-социализъм като проф. Милен Семков. За Дон Кихот, който само са заяжда с правописни грешки и или не разбира, или не му изнася да разбира това , което се казва, ще отбележа, че отлива на българите от града към селото, което е забелязано в историографията за османския период води до първичност, до появата на нови суеверия и да отделяне от центровете на цивилизация – първичен живот на българите, които стават наивни, елементарни и прости като децата – наблюдение на чуждите пътешественици, дипломати и мисионери. Затова у нас има култ към Боримечката наместо към Платон, а като ни го кажат убиваме вестоносеца, каквато е съдбата на Алеко Константинов.Помаците не са били православни преди да си сменят вярата. А комунизма не беше обичан и в Русия, и у нас, и жертвите на режима го доказват, но никой в България не го е еня за това.

 6. Лъчо каза:

  „А комунизма не беше обичан и в Русия, и у нас, и жертвите на режима го доказват, но никой в България не го е еня за това.“

  Господин Чингис, гнусния комунизъм все още е обичан в Русия и доказателство за това е мумията на Ленин! Комунистическата партия в Русия е втора сила! В България след 1944г. винаги е бил обичан от голяма част от хората и доказателства за това са недоразуменията като Паметник на Съветската армия, градове с имена Димитровград, Благоевград, футболен отбор на име МАРЕК( Марксист, Антифашист, Революционер, Емигрант, Комунист) и още и още, но няма смисъл!

 7. Ioan Jelkov каза:

  Чингиз, това е супер попадение: „Затова у нас има култ към Боримечката наместо към Платон, а като ни го кажат убиваме вестоносеца, каквато е съдбата на Алеко Константинов.“
  Браво!