Патриархът, който живееше като пустинницитеМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Силвия Панайотова каза:

  Ще съм много благодарна ако публикувате някои мисли и/или интервю с този невероятен човекл

 2. ivan simeonov каза:

  На коя дата е роден блажения патриарх Павлe ? В официалния сайт на БПЦ част от скръбната
  новина гласи: „Патриарх Павлe (в света Гойко Стойчевич) е роден на 11 септември 1914 година на празника Отсичане главата на св. Йоан Кръстител в село Кучанци в Славония”. Държавата Сърбия е приела Григорианския календар през 1919 г. Следователно през 1914 г.
  Църква, народ и държава са чествали „Секновение” на 29 август. Има два варианта за рождената дата на Негово блаженство: Или тогава календарът в Сърбия е показвал 11 септември или 29 август. Втората дата изразена в Юлианския календар е 11 септември (Секновение по Стар Стил). Всичко това идва да покаже за пореден път, колко ненужен и анахроничен е вече този Стар Стил !
  С уважение,
  Иван Симеонов

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Май че Амфилохий ще бъде следващия сръбски патриарх. Доста е стар за този пост (71 г.), по убеждения националист и консерватор, но голям ерудит и молитвеник. За него:

  http://www.bogoslov.ru/text/504945/index.html

 4. Ioan Jelkov каза:

  Хубаво заглавие. Струва ми се, на обратно обаче , би било по близо до самия Павле: Пустиникът, който живееше, като патриарх. Защото неговата същност беше на пустиник, а задължението му на патриарх.

 5. Мариан Павлов Томов каза:

  Бог да го прости. Беше добър човек. Често през седмицата, особено през пости, служеше литургия в синодалния параклис св. Симеон Мироточиви – само с фелон и омофор. Всеки можеше да присъства, дори да се изповяда или да го пита за съвет, да получи благословение от светейшия. Литургията започваше между 4 и половина и 5 часа, след което винаги имаше почерпка: кафе със сладки и разговор с тези които си бяха направили труда да присъстват на тези почти нощни литургии.

 6. emil krustanov каза:

  Царство му Небесно. беше мил на всички православни, светилник

 7. Стефан Стефанов каза:

  Ето как се сбъдват думите на Патриарха: „Когато човек се ражда, всички се радват, а той плаче. Човек трябва така да живее, че когато умре, всички да плачат, а той да се радва.“
  Ето как в негово лице титлата Светейши оправдава смисъла си, придобива пряк смисъл.
  Царство му небесно.

 8. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Отец Стефане,

  Цитатът от патриарх Павле всъщност е много древна индийска поговорка. И много вярна.