Психотерапия и изповед: златното правило за утехата на човешката душаМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. д-р Камен Данов каза:

  Статията е интересна на пръв поглед, но авторът очевидно няма идея какво представляват психологията, психиатрията и психотерапията. Не вярвам такива фундаментални грешки да са загуба при превода. За науката психиатрия е дадено определение, което всъщност е определение за невробиологията, не са посочени сериозни течения в психотерапията и психиатрията, които приемат съществуването на душа, както и т.нар. религиозна психотерапия, напр. православна психотерапия. Статията има значителни недостатъци, но за съжаление явно има сериозен вакуум за подобна експертна литература.

 2. лаик каза:

  Д-р Данов, кажете има ли нова световна тенденция в психотерапията и психиатрията и ако има такава, дали е възможно да се приложи отчасти в България? Казвам отчасти, защото ако е възможно да бъде преосмислена и частично променена или взаимствено изградена с Православието? Задавам го този въпрос и знам, че има много кал и мърсотия. Като започнем почти от върха на системата (законодателния орган) и продължим по реда. Не желая да обвинявам никого, а по-скоро да забравя, че няма смисъл да се пише и говори, защото нищо не зависи от нас. От нас зависи дали сме балъци или хитреци, или…

 3. д-р Камен Данов каза:

  Едва ли съм компетентен да очертавам какви са новите световни тенденции в науката, но това, което знам е, че все повече лекари подхождат не по установените стереотипи. Например, много разпространена става идеята, че свещеникът може да поеме функцията на клиничния психолог в контакта с болния човек, променят се и ред други разбирания.

 4. Мутрофеев каза:

  Д-р Данов, имате ли нещо общо с вирусолога Румен Данов, един перфектен диагностик, когото имам честта да познавам или е само съвпадение на имената? По въпроса с идеята свещеник–психолог, по-добре да оставим Бог да работи вместо хората и техните издънки в системата опит – грешка. Ако се наблегне на тенденции като креационизма и подобни ръководени и обезопасени създадени от хора в свободни и цивилизовани страни има опасност от самозаблуда и отдалечаване от крайната цел на Спасението, което не е световна цел. Въпреки, че психиятрията като наука и база в БГ се унищожава и борави с измамни средства имаме изключитени лекари, макар и да не са болшинство, но в тези условия…
  За контакт между свещеник и пациенти няма смисъл да говорим, това нещо е почти невъзможно, не толкова заради системата, а самите болни… А и как да имаме доверие на свещениците, когато и те са хоа подвластни на страсти и желание за игра? Може би системата трябва да се промени, ако пък хората не могат????