Християнството и старите езически вярвания в историята и практиката на Българската православна църкваМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  такива текстове ми е писнало да чета. Макар и формално напълно верни, те разглеждат въпроса частично, само през призмата на досега на хрситиянството с напълно чужди на него „народни вярвания“. Винаги се обръща внимание на лесно разпонаваемите еклектични вярвания, които представляват в по-голяма степен суеверните преживявания на хората в различните епохи. Никаде обаче не се обръща внимание на това, че в по-голямата си част т.нар. християнство заема еврейски постановки, които се смятат най-безрезервно и до ден днешен като част от някаква душеспасителна вяра; те са a priori съществена и неотменна част от него. Именно заради това християнството (като цяло) е податливо на всякакви суеверни влияния и еклектики, защото самото то притежава в начините на реализация подобни суеверия. Масовото безогледно изповядване, което е било цел в началото е превърнало нещо толкова естествено и лесно за възприемане от човека като „вярата“ в насилствени опити на догматико-канонизиращи патерици в усвояването на истината.
  Пълна заблуда е, че можело да се промени съдържанието, оставяйки старата форма. Точно по този начин християнството се явява един вид логичен завършек на езическите вярвания, още по-силна фрагментация на съзнанието.
  Точно очертаните чрез доктриналнто си съдържание-догматика, етика и КУЛТОВО-БОГОСЛУЖЕБНИ форми на благочестие съдържат в голяма степен СУЕВЕРНА ЕВРЕЙЩИНА и които се явяват заместители на старите суеверни практики. Самото християнство не е чисто, за да се бори за чистота.

 2. gaitan vejdu каза:

  Гореща молба имам!
  Не съм прочел текста на г-н Нушев,
  но всяко заиграване залудо с думите му,
  ЯКО ми образува нерви.

  Демек, казано на български,
  нека не образуваме работа на админа, че да ни трие, Ангелинче …

  ++++++++

  Щото си мома-радетелка, все изискваща доводи,
  ето ти супер безумното твое излияние:

  „Макар и формално напълно верни, те разглеждат въпроса частично, само през призмата на досега на хрситиянството с напълно чужди на него „народни вярвания“.

  Залазагам си празната кратна на дръвник,
  че не знаеш какво изричаш.

  +++++++++++++++

  Човече, ЗНАМ че си умен!
  Не се ебавам!

  Но умът ти не чини пукната пара, ако БЕЗСМИСЛЕНО НАПАДАШ ГОТИНИ ХОРА, само така като за спорта.
  Честно.

  Намери начин да проредактираш текста си,
  до по-приемливо звучене,
  ПЛС.

  МОЛЯ ТЕ!

 3. lyublyana каза:

  Цадок?!Християнство…еврейски суеверия?!
  Ангел’че, странни връзки правиш м/у нещата,нови духовни мостове ли градиш?!
  Не знам дали сам знаеш какво правиш……но иначе имаш добър изказ и очевидно си много начетен…но все си оставаш някак неусетил библейската вяра!

 4. Дон Кихот каза:

  Да е жив и здрав Нушев, но неговият текст е на ниво ученическа компилация.
  .
  Ангелчо с неговия антисемитизъм, клонящ към фашизъм, започва да омръзва, но иначе е колоритен. Скучно е без неговата заядливост.

 5. gaitan vejdu каза:

  Мъдро постъпваш, РЕСПЕКТ, добри човеко!

  Респект, искам да притежавам умението ти, да уталожваш страстите.

  Респект, като си прав, прав си!

  :-)))

 1. 07/01/2017