Евхаристийни чудесаМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  информативна и конкретна статия, обаче защо беше нужен последния абзац? Вадиш думите на апостол Павел от контекста на писмото му и ги лепваш, като протестант, че даже и плашиш със тях, а той, апостол Павел само изяснява, а не заплашва. Именно тази практика на представяне на отношението на апостол Павел към Св.Тайни е докарала Православната църква в България до смешното положение да допуска хората до Тялото и Кръвта Господни, като че ли до нещо забранено. Последния ти абзац е типичен пример за схоластика и нейното влияние върху съзнанието на православните, а православната еклесиология не познава подобни спекулации с думите на апостола.

 2. Тина каза:

  Смятам, че проблемът на тези, които отричат Евхаристията е, че те не приемат Христос като Спасител и Син Божи. Ако Го приемат като такъв, те биха приели и тайнството, което Самият Той установява.

 3. radotr каза:

  Много интересни факти! Никога не ги бях чувал. Определено ме заинтригува този текст.

 4. Дон Кихот каза:

  Йоане,

  В текста на ап. Павел стои думата „осъждане“, независимо дали ти се харесва или не. Аз лично съм за златната среда – нито крайно строги изисквания за причащаване, нито пълна липса на изповед и пост. Трябва да има богобоязън и трепет при допира до светинята, иначе нещата се профанизират като у Ботев, който говори с презрение за „киселата комка“ на еп. Панарет Рашев.
  .
  Тина,
  Не е точно така. Стотици милиони християнски сектанти от всякакъв род твърдят, че вярват в Христос като Изкупител и Спасител, но не вярват, че Даровете се пресъществяват в Неговото Тяло и Кръв. Подобен рационализъм поне отчасти е реакция на крайното спиритуализиране на тайнството у католиците.

 5. prezviter Dobromir каза:

  Отче Пвеле, нека по-добре да използваме терминът „пресътворявам“, вместо „пресъществявам“, който веднага ни насочва към западната схоластика. Не свещеникът „отслужва“ св. Литургия, а целия народ под предстоятелството на епископа или посоченият от него презвитер. Всички тези чудеса и да са се случили говорят за едно едностранчиво приемане на св. Дарове, разглеждат се сами по себе си и могат да възпитават към някакъв вид поклонение, или страх на някакво психологично ниво, характерно за Римокатолицизма. В Православието нямаме празник Corpus Domini, поради факта, че тялото Господне сме всички ние , вече причастилите се в Евхаристията. Този празник е и реакция срещу протестанското учение за символичното присъствие на Христос в Евхаристията. Поздрави.

 6. prezviter Dobromir каза:

  Терминът транссубстанция=пресъществяване, означава изменяне на същността, а терминът „претворявам“ , съответства на глагола изменям, но и на усвоявам, придобивам.

 7. Molier каза:

  Съгласен съм с отец Добромир.Странна статия, каква е нейната цел?Тези чудеса издават по скоро едно езическо мислене.

 8. Дон Кихот каза:

  Аз съм започнал да пиша студия по този щекотлив въпрос. Терминът „пресъществяване“ е римокатолически, но е приет от Православната църква на Йерусалимския събор от 1672 г. Руският патриарх Адриан в послание от 1791 г. заплашва с анатема хората, които не приемат термина „пресъществяване“. Фактически той е тъждествен с „претворяване“ (не „пресътворяване“, което означава „ново създаване“).
  .
  Въпросът е защо не се променя формата на хляба, щом се променя същността му? Тома Аквински в „Сума на богословието“ (III.75.5) излага три обяснения. Промяната на същността и запазването на формата означава, че понятията субстанция и акциденции са разделени и могат да съществуват независимо едно от друго. Западните схоластици в продължение на векове водят спорове дали и доколко това е възможно. Накрая се стига до казуистичното решение, че в случая с Евхаристията обикновените природни закони са отменени. Всичко опира до вярата.
  .
  Целият народ не може да „отслужва“ литургията, а само участва с глас или молитва в нея. Днес има случаи, когато свещеникът служи сам, а т.нар. народ присъства духовно в хлама (телесно е по нивите и в кръчмите).

 9. p_stefanos каза:

  Аз познавам наши свещеници, които изразяват протестантското разбиране за Светите дарове, т.е. не вярват, че са Тяло и Кръв христови. Би трябвало подобни на описаните чудеса да се случват с всички тях…
  Зная също случаи свещеници у нас да служат с празен потир, защото като няма причастници, няма смисъл да слагат причастие. С тях какво чудо би трябвало да се случи? Зная за случай, когато свещеник забравил да потреби причастието след Литургията, за което бил низвергнат от сан, но чудо не станало, а причастието се вкиснало. Преди няколко години аз кръстих един човек, който от незнание се е причастявал в друг храм преди кръщението си.
  Тези „чудеса“ носят духа на схоластиката и са се появили в западната църква през схоластичната епоха. През светоотеческия период няма такива „чудеса“.
  Някои неща са ми напълно неясни. Напр. как „кръвта“ стои по пода 4 века?! Не ми е ясно също така какво е направил папа Григорий с „истинското човешко тяло“? Изял ли го е???
  Нужно е по-дълбоко разбиране на смисъла на Евхаристията и затова поздравявам о. Добромир за уточненията.
  В Литургията се молим: „И сотвори убо хлеб сей…“ – „И направи този хляб…“, а не „пресъществи този хляб“.
  Преди приемане на Светите дарове се молим Бог да изгори не нас недостойните, а нашите грехове: „…изгори обаче с невеществен огън греховете ми…“.

 10. vency_82 каза:

  което според мен става когато човек се причастява редовно, е неусетната вътрешна промяна която настъпва с него.

 11. nekoy_si каза:

  Кво толкова умувате и разсъждавате?! Статията е пределно ясна. Св.Причастие е най-важното в живота на християнина и той трябва да е внимателен към него.
  Само ми е малко странно, че се цитират чудеса, станали след 1054г. на запад.

 12. ieromonah Ioan каза:

  пак в последния си коментар се обърка в последния абзац. Ти православен ли си? Разбира се, че целия ВЕРЕН народ отслужва св.Литургия. Нали за това тя самата се нарича общо дело. Аз не знам ти с какви вярващи общуваш. Сега ще ми кажеш сигурно, че и свещеника е по-благодатен от останалите вярващи? Стига с тия папски учения. В църквата всички правят всичко, в църквата няма касти или ти наистина си привърженик на заблудите на Тома Аквински(духовния отец на протестантите)?

 13. papas1983 каза:

  Претворяването(η μεταβουλη)на ьляба и виното в тяло и кръв Христови е истинско,въпреки,че много често то е необяснимо за човешкият ум.Това не е някъкав спомен или символика както смятат протестантите,а е съшинското тяло и кръв на Спасителя!Не е мистическо свързване на душата с Христос какато учи мистицизма,а жива и истинска!Ядем и пием тялото и кръвта на Богочовекът,на този който е бил разпнат заради нас и втреиат ден Възкръсна и така ставаме съносители на тялото и кръвта на Христос,Който се пресътворява в нашите тела!СВ.Кирил Александрийски казва,че ние целите се пресътворяваме в това което приемаме и за това казваме ,че сме съносители на тялото и кръвта Христови! пред нас Богочовекът Иисус Христос,както ни уверява и сж.Василий Велики в една негова молитва.Разбира се очите ни виждат хляб и вино,езикът ни усеща вкусът им ,но те не са хляб и вино!
  По някох път приемащият с вяра може да изпита някакъв друг вкус,някак по различно ‘някак необеснима сладост!Преди време след Сжетата литургия при мен дойде момче и ми каза ,че е изпитал някакъв особено сладък вкус по време на причастението.Дадох му да пие от виното с което бях служил премесено с вода,но той бе неуклоняив ,че това не е вкуса.На какво се дължи това,пазбира се на благодатта на Светия Дух!Бог допсто да се случват такива неща много често,за да може още повече да се усилва вчрата в сърцата ни и да сме наистина сигурни,че пием и ядем тялото и кръвта на нашия Спасител,а не хляб и вино!

 14. papas1983 каза:

  Радвам се,че поемате тази тема,която предполагам ще бвде интересна на нмого читатели,ако желаете можем да обменим мнения,зашото,аз също се занимавам с въпроса. e-mail адреса ми е papas1983@abv.bg

 15. Дон Кихот каза:

  Един от най-големите богослови на нашето време – еп. Калистос (Уеър) пише за най-дълбокия въпрос на богословието – учението за Св. Троица, като цитира не само кападокийските отци, но и католическия учен от ХІ- век Ришар дьо Сан-Виктоар. Еретик ли е по вашия примитивен аршин Калистос или не?!

 16. Андрея каза:

  Дано Бог ни дари епископи и свещеници, проповядващи евхаристийния живот и да спомогнат всички енориите и манастирите в БПЦ да са евхаристийни и молитвини събрания. Ето такива евхаристийни чудеса да станат!:-)

 17. DODO каза:

  има една малка, но много добре и разбрано написана книга по въпроса – Прот. Николай
  Афанасиев „Трапеза Господня“, където авторът застъпваше тезата, че посещението на литургия без причастяване е безмислено. Какво мислите по въпроса с оглед на масовата практиката да се ходи на църква, за да се „запали свещ“.