Икона на Божията майка спря пожар в Екатеринбург


В нощта на 21 срещу 22 февруари в спортния комплекс на служителите на реда в руския град Екатеринбург в резултат на късо съединение започнал пожар. На стената, точно над мястото, откъдето започнал пожарът, висяла хартиена икона на Божията майка "Владимирская", съобщава Православие.ru.

Стената изгоряла, но иконата останала невредима. Нещо повече, огънят изгаснал сам и без помощта на човека, сякаш Самата Пресвета Богородица предотвратила разпространението на пожара.

Няколко дни след пожара по благословение на Екатеринбургския и Верхотурски архиепископ Викентий духовникът на спецполицейския отряд ОМОН, който тренира в комплекса, протойерей Георгий Викторов отслужил молебен с акатист пред иконата. Всички служители на ОМОН се изредили да целунат иконата, извършила чудото.

Тази хартиена щампа на известната руска чудотворна икона "Владимирска Св. Богородица" била намерена през 2004 г. в едно от служебните помещения на комплекса от Станислав Николаев, инструктор по бойна и физическа подготовка на отряда. Иконата не била в добро състояние. Станислав, който е вярващ човек, залепил скъсаните места, реставрирал, доколкото можал, иконата и я окачил в треньорската стая. През 2008 г. тя била сложена в една от залите на спортния комплекс, където през февруари тази година и станал пожарът.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...