Бунтът на гениталиитеМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. читател каза:

  Подкрепям напълно позицията на Андрей! Оскверняването на религиозни светини (независимо на коя религия) си е кощунство! Храмът винаги е бил израз на най-съкровените и святи човешки чувства – радост, скръб, благодарност, надежди… Осквернявайки храма, въпросните девойки са се подиграли и с чувствата на вярващите.

  След като не харесват дадена политическа фигура – кой им пречи да протестират навън, на улицата, на площада?… Защо в храма? Посоченият политик, срещу когото са протестирали, дори не е църковен служител…

  Дълбоко се съмнявам, че това може да се случи в някоя уважаваща себе си държава и да остане безнаказано. Надали някой ще отиде, например, в катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон, ще пее подобни песни срещу кралицата на Великобритания и ще му се размине…

  Дано тези момичета, които очевидно не знаят какво е значението на думата „святост“, които все още нищо не са създали през живота си, а търсят евтина слава, да получат добър урок!

 2. Aurelia Felix каза:

  Тия „девочки“ в тоя вид не биха ги пуснали в римокатолическа църква, камо ли да правят маймунджуриите си там.Прави са руснаците – съд и солени глоби за тях.

 3. Georgi Traikov каза:

  Тези пачаври на снимката са пет пъти по достойни от „каноничното“ ръководство, което използва расото за да не се гледа пагона отдолу. Протестират срещу видимата реакция на тези, а не протестират срещу онези, които всеки ден, всеки час разграждат Църквата отвътре и в нея нахлуват всекакви „без шумни рушители“.

 4. Пламен Иванов. каза:

  Храмът не е просто някакъв ритуален молитвен дом, а мястото, където се извършва Евхаристията. Трябва да съзнаваме това, когато пристъпваме в него! Приемам позицията на автора за правилна и много точна, но не откривам сериозна тенденциозност в статията на Двери, а по-скоро някаква лаконична незаинтересованост към същността на проблема.

 5. Aurelia Felix каза:

  Трайков, греховете на църковните ръководители нямат нищо общо със случая. Ако според вас имат, защо не отидете по бели гащи в някой централен столичен храм и не почнете да правите салто мортале с искане за оставка на ББ?

 6. Иван Иванов каза:

  Романов, би ли съобщил какво, според теб, трябва да е наказанието на тези момичета-жени?… [b]Дали затвор, и ако е затвор, колко години?[/b]… Само, [b]моля те, не се измъквай с тезата[/b], че не си съдия и, изобщо, правист, и че по тази причина не искаш да изкажеш конкретно мнение.
  […]

 7. helv каза:

  Много грозно и много крайно мнение, преливащо от хейт, огорчение и безсилие.
  Какво казвате на невярващите хора по този начин?
  Необходимо ли е един с друг да се ядем така?
  Да, болно е това, което тези момичета са извършили, но що за крайна позиция е тази? Съвременните православни християни са се превърнали в едни съдници, които си мислят, че знаят всичко и че всички са под тях. В това не се различаваме по абсолютно нищо от атеистите, защото и те в своята крайност правят и се държат по същия начин с вярващите.
  Необходима ни е повече любов, повече кротост и смирение и Господ Иисус Христос, когато беше на земята и знаейки, че това е начинът да се покаем, така постъпваше с грешниците, а ние понеже се имаме за повече от Господа – нека съдим и раздаваме правда кой както си знае.
  Срамота…

 8. Алекс К. каза:

  интервю с о. Александър Шаргунов по повод на защитниците на „момичета“:

  „Взывая к сострадательности, они говорят о преступницах как о «девушках» или «молодых мамочках», и скрывают хорошо им известные факты о чудовищных «перфомансах», которые сошли этим «девушкам» с рук. Таких, например, как публичное групповое совокупление в биологическом музее в МГУ или (просим простить, что вынуждены произносить непроизносимое, но без этого нельзя адекватно понять всю степень распада личности преступниц) засовывание себе в «причинное место» курицы в супермаркете, после чего курица была положена на голову собственного малолетнего ребенка — язык не поворачивается перечислять все подобные мерзости.

 9. Алекс К. каза:

  цялото интервю:

  http://www.blagogon.ru/digest/333/

 10. Цветомир Андреев каза:

  [quote name=“helv“]
  Необходима ни е повече любов, повече кротост и смирение и [/quote]

  дано коментарът ви да е от лицемерие, а не тази циничност да е представата ви за „любов“ и „смирение“.

 11. Цветомир Андреев каза:

  [quote name=“Georgi Traikov“]Тези пачаври на снимката са пет пъти по достойни[/quote]

  интерсни представи имате за „достойнство“.

 12. helv каза:

  мирко, пълна циничност.
  ей това е, успя да прозреш всичко и да отсъдиш какви страсти ме мъчат и да видиш неща, които само Бог вижда и прозира.
  браво!

  давай, бий с дебелата книга отгоре, изобличавай, та дано тия неверници вземат да се осъзнаят – защото начинът да се осъзнаят е с бой, с отнемане правото на избор и насила.
  и да, както казва св. Серафим Саровски, ако да имахме Божият мир, хиляди щяха да се спасят, но ние уж сме повярвали, а го нямаме и само прогонваме още повече хората, които са още по-далеч и от нас.

  жалко е, ако някой от вас си мисли, че по подобен начин помага на ближния си да се доближи до Бога.

 13. Т. Георгиева каза:

  [quote name=“mirko“][quote name=“Georgi Traikov“]Тези пачаври на снимката са пет пъти по достойни[/quote]

  интерсни представи имате за „достойнство“.[/quote]
  Когато човек е анонимен има „интересни“ представи, а и „ярък“ и „образен“ език.
  Тези жени са били използвани или политически, както подозира проф.дякон Кураев, или от сектантски и други организации целящи скандал, а е възможно да робуват на жаждата си за слава.
  Те са използвани така, както използват жените, когато ги наричат „жрици на любовта“ с тая разлика, че сега са били жрици на омразата. При всички случай са жертви и са били дрогирани или пияни. В нормално състояние психично здрав човек не може да изскочи гол пред патриарха, нито да влиза така в храм.
  А ако може, значи светът отива на зле…

 14. онуфри каза:

  струва си да се доразвие тезата какво би се получило ако тия пънкарки(пънк не значеше ли боклук на английски?)
  тая цигания я бяха спретнали в някоя синагога?
  Просто чувам грохота на цунамито от протести, възмущение,крещене и пищене на изтъркани фрази като втори холокост,трети Содом и Гомор,самопонятен неонацизъм и войнсвен антисемитизъм(отричането на първото и симпатиите към третото и четвъртото,обаче почти в целия EU са си углавно престъпление и за тях ефективно се лежи)
  Де що има „интелектуалец“ по 1 гигабайт статии щеше да напише по повод нечуваното и оскърбително кощунство и тн,и тн……..
  А ако бяха си пробвали късмета да се разпищолят(както обича да казва шоуменът проф.Вучков) в някоя джамия в някоя мюсюлманска страна….е там патардия нямаше да има,просто кратка новинка в края на новините“3 откачили наркоманки бяха пребити с камъни от разгневена тълпа с оскърбени чувства пред Nската джамия, примерно в Бейрут“
  А в Русия може.Необятна страна.
  Необятни възможности……

 15. Путин каза:

  Не се заблуждавайте, всичко е реклама на властта…
  Питам:
  1. Защо следва да се дава такава гласност на процеса – все едно са бутнали едното кубе на храма Христос Спасител. Това си е чиста проба хулиганство – според руския закон и нищо повече. Прав е дякон Андрей (Кураев), много е прав, че това си е жива PR-ка.
  2.Към някои коментирал по-долу – със сигурност, ако не беше в празен храм, Божия народ нямаше да ги остави, а самите хора щяха да ги изхвърлят навън. Всичко е специално подбрано, дори съм сигурен, че някой нарочно ги е пуснал със сакове и в този вид – не забравяйте, че имаше и музикално оформление. Всичко е измислено, не бойте се… 😆