Владици, лимузини и архонтиМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. L. Lyudmilov каза:

  Статията се ползва от наглед правдиви интуиции и стои някак уж проницателно на фона на всеобщото клеветене по адрес на дядо Кирил. Но това е само на пръв поглед. В крайна сметка става ясно, че авторът, който явно без излишни угризения би се обърнал към епископ с „Ало, дядо!“, всъщност просто заема едно полупрезително отношение и се поставя както над хулителите, така и над онези, които не смятат, че епископската катедра е просто административен орган. В действителност дядо Кирил не заслужаваше нито клеветите, нито подобна оскърбителна „защита“. И в двете позиции я няма евангелската мъдрост или най-малкото благородство. В тази статия последното само се симулира. Гледах наскоро медийна изява на г-н Романов в архива на предаването „Християнството“ и останах очарован от мекотата на излъчването му. Преди това се възхищавах от блестящите му преводи. Сега обаче съм леко разочарован. От друга страна съм убеден, че става въпрос за моментна грешка, а не за устойчиво разположение.

 2. Данаил Николов каза:

  „И това вършим ние, които сме длъжни да живеем вечно! Заради това именно и езичниците* не вярват на нашите думи. Те искат не на думи, а в нашите дела да видят доказателства за нашето учение относно бъдещия живот. Като виждат, че ние строим разкошни къщи, устройваме градини и бани, купуваме земя, не искат да вярват, че се готвим да се преселим в друг, небесен град… Действително, ако езичниците* видят, че и ние, които сме се удостоили с велики тайнства, сме привързани към земното, още повече сами ще се прилепват към него. Чрез това ние самите събираме още по-силен огън върху нашата глава. Вместо да ги учиме да презирате всичко видимо, ние повече от всички други възбуждаме у тях пристрастие към него. Как ще можем да се спасим, когато трябва да бъдем подхвърлени на мъчение за гибелта на други!”
  Източник: Тълкувание на Евангелието от Матея, Беседи 1-44, св. Йоан Златоуст, Цариградски архиепископ
  * в наши дни освен „езичниците“ може да се каже и „атеистите”

 3. Андрей Белчев каза:

  Неадекватнен материал, като да не е писан от християнин, а от добронамерен журналист! Особенно странна е част, в която се говори за задълженията на епископа. Авторът не знае ли, що е светец? 🙂 Този коментар, не за православен сайт!

 4. Кокичев каза:

  Трябва да се смирим пред милиционерския СВЕТИ СИНОД, да помним и пазим винаги милиционерското Православие, иначе сме загубени! Честито братя и сестри на любовта и „мижи да те лажем“ ! Никога не казвайте истината! Никога, преди всичко смирение и преклонение към милицията и съвременното и подразделение в свободна и правова държава. Изумен съм и съм прехласнат от мъдростите на цивилните милиционери. Всички, които се мислят и са православни вървели могат да оспорват и ууууууусвиркват казаното от мен.

 5. Кон Кичев каза:

  Не мога да взема участие в мръсните и подмолни удари срещу дядо Кирил Луксовинец и знам, че този човек има добри дела. Ако кажа, че е милиционер, ще бъда смешен, уви такъв ни е животеца, смешен и милиционерско политически удобен. А къде е истината? Само за балъците ли е истината?

 6. Georgi Traikov каза:

  Горното буквално тълкувание на епископ, като надзорник, е с изчерпан ресурс и е не приложим в днешно време. Епископът е вдъхновител на вярата и произтичащото от нея благочестие. Инициативите във Варна, като Седмицата на Православната книга, борбата с наркоманията и други, нямаше как да станат ако нямаха основанието на Дядо Кирил.

 7. Кон Кичев каза:

  Georgi, мои горди приятелю, защо ли си мисля, че дядо Кирил няма да е сладващият патриарх.
  Борба брате, борба и пак борба! Трябва да се живее!

 8. Georgi Traikov каза:

  Дон Кичев, твое смирение защо си мислиш, че очаквам дядо Кирил да стане патриарх? Другите са по-напред в надпреварата. Виж Неврокопския Натанаил! Пише писма, становища и прочие и прочие, от които става ясно, че този човек никога не е бил БПЦ, а служител на една казионна институция бпц. Аз се изказах, че написаното по-горе е в пълно притиворечие с природата на Епископа. От такова мислене и писане се появяват ауди, бвм, линкълн и др. Владика, който се занимава с финанси, с имоти и други такива е враг на Църквата. Моля те, по-точно чети! Горната статия брани не само дедо Кирил, а ми онзи с хотелите и други.

 9. Кон Кичев каза:

  Не съм Дон Кичев, а Кон Кичев и съм смирен като ветропоказател в буря, но с Божия помощ всеки ще върви по пътя си. Дядо Кирил е сериозен претентенд за Български Патриарх и си мисля, че има хора, който не искат това да стане. Колата изобщо не ме интересува, това е несириозна тема.

 10. Михаил Славкков каза:

  Изобщо, този сайт не е много много православен, щом си позволява да хули под претекст за обективност и със глупави аргументи, българските владици.

 11. Пламен Евгениев Сивов каза:

  @Михаил: 1. Вие прочетохте ли изобщо статията, или така, само по заглавието…? Къде видяхте хула срещу владици точно тук? Напротив, единствената „хула“ е срещу митрополит Галактион, ама защо – защото не се съобразява с решението на Светия Синод. Може би смятате, че епископът стои над съборното начало? Какво точно православие изповядвате, ми е интересно. Католическо?

  2. Пишете „хули с глупави аргументи“. Ако хвалехме владиците с глупави аргументи, по-доволен ли щяхте да сте?

 12. Кофти човек каза:

  То вече се знае кой е следващият Патриарх, ама защо пишат и говорят само глупости? А пред думите състрадание, любов, уважение, ще напишат едно християнско(а) и ето ти православие разграничаващо се от досадното греховно, вредно и мръсно ежедневие.
  Предлагам Владиците да ходят боси и голи – само с препаски. Обаче, това не е решение, а така няма къде да скрият пагоните.

 13. Стефан Петков каза:

  Прочетете малко повече за историята, дейностите и информацията например за Слави Бинев.
  Слави Бинев е подкрепен от всички възможни авторитетни християнски институции и лидери- православни и католически. Вижте тук-(четете документи и гледайте снимки):

  http://www.slavibinev.com/

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%BE_%D0%91%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B2

 14. мунчо каза:

  Петков,

  Мутрата-масон, забогатял от проституция и наркотици, Слави Бинев си го […] да не казвам къде, въпреки че продажните медии отсега го рекламират за премиер или президент.

 15. Ivan Nikolov каза:

  Андрей:“те със сигурност не са светци,нито дори праведници “А не трябва ли да бъдат светци?“ [b]Не, разбира се[/b]..те не са нищо друго освен църковни администратори, мениджъри..И толкова“

  Събираме значи 13-14 НЕСВЕТИ и НЕправедни люде ,но добри администратори,мениджъри и какво получаваме… СВЕТИ Синод ?!! Количественото натрупване на Несвети хора,добри мениджъри,според Андрей, води до качествено изменение.. в посока Святост 🙂 на групата!! Аз пък защо си мисля,че става точно обратното и такива групи много скоро заформят я „Килърите“ я „Наглите“,я някой „Октопод“. Ако пък греша, то предлагам в Синода да влязат поне Пешо Сумиста и Алексей Петров,като хора доказали се с мениджърски качества и въвели ред в много по сложни за управление сфери от църковните дела! Ползата двойна,хем те ще се „осветят“, хем Синода ще почерпи от богатия им мениджърски опит! 😆

 16. Ели Алиева каза:

  Допълнителни сведения и анализи по темата със СЕРИОЗНИ коментари се намират в статията на Веселина Седларска от Сливен на:
  = http://www.reduta.bg/?p=2597#comment-9147http://www.reduta.bg/?p=2597#comment-9147 =