Двойнственото календарчеМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. ВБ каза:

  Г-н Симеонов,
  След предишната ви публикация ви зададох един въпрос, бих била много благодарна да ми отговорите, но не мога да ви заставя разбира се.
  Все пак ще се пробвам да ви попитам и тук.
  Много ме интересува какво е вашето обяснение защо тази година 2012 Великден беше на 15 Април, ако изчислението му следва правилото: „първата неделя след първото пълнолуние (астрономическо?!) след пролетното равноденствие по стар стил (т.е. след 3 април по нов стил) и ако съвпада с юдейската пасха (с кой ден обаче? само с първия?) да се премести с още един лунен месец“ (това правило го взех от Двери.бг). Ако следвахме това правило Великден трябваше да е или на 8 април, защото първият ден от юдейската пасха беше на 7 април (не навечерието, а първият ден) и значи не съвпадат? Ако обаче сме решили, че съвпадат защо не сме го преместили с 1 месец, а само със седмица?

 2. ivan simeonov каза:

  Уважаема ВБ,
  Великолепен въпрос ! Ние православните толкова се страхуваме да не празнуваме Пасхата „наедно с иудеи“, че дори когато седер песах (когато се ядяло пасх. агне по времето на Спасителя), СЕ ПАДНЕ В ПЕТЪК, ЗА ДА НЕ БИ ДА СЪВПАДНЕ С РАЗПЕТИ ПЕТЪК, честваме Възкресението в следващата неделя. Точно такъв беше случая тази година. Католиците това не ги смущава. И [b]много важно [/b] – много често ни се налага ДА ЧАКАМЕ ДА МИНЕ ВТОРОТО ПЪЛНОЛУНИЕ СЛЕД ПРОЛЕТН. РАВНОД. И ЧАК ТОГАВА ДА ПРАЗНУВАМЕ ВЕЛИКДЕНЪТ. Това е така защото нашето Възкрес. може да бъде само от 4 април до 8 май. Ако неделята след първото пролетно пълнолуние се падне ПРЕДИ 4 АПРИЛ, ТОГАВА НИ СЕ НАЛАГА ДА ИЗЧАКАМЕ ЧАК СЛЕД ВТОРОТО ПЪЛН. СЛЕД ПРОЛ. РАВНОД. Обикновено тогава католич. Великден е 5 (пет) седмици по-рано от нашия Великден. Извинявам се, че не съм Ви отговорил на въпрос от предна статия.
  Сърдечни поздрави,
  Иван Симеонов

 3. ВБ каза:

  Г-н Симеонов,
  Много благодаря за отговора. Следя вашите статии (и някои други), но продължава да ми става все по-неясно как всъщност се изчислява Великден. За сега виждам, че датите поне за последните 3 години, съвпадат с това, което се получава по формулата на Гаус. Ако всички дати до сега съвпадат, това означава, че православният Великден се изчислява само по тази формула, а не по алгоритъма който е широко известен или поне алгоритъмът не е точно такъв, и също означава, че тази формула включва и изискването да не съвпадаме с юдейската пасха, както и преместването, ако съвпаднем.
  Разбира се това са си мои разсъждения, вече няма да досаждам с въпроси, освен ако не ми попадне някоя нова информация.
  Съжалявам, че преди пропуснах да си напиша името, понеже вече е заето.
  Поздрави,
  Вера