Държавата, която убива децата сиИзточник: Всеки ден

Жестоко убийство на деца във всяка бяла държава би довело до лавина от обществено недоволство и най-вероятно до оставки в кабинета. У нас изнасилиха и убиха по най-садистичен начин две момичета, полицията в Пазарджик привикала 50 сутеньори, проверявали и алибита на всички местни сводници, изнасилвачи и педофили.

Може ли някой да обясни за какво става дума? Къде е тук държавата, за която говори председателят на Народното събрание Георги Пирински. Къде са резултатите от показните акции на министър Румен Петков? И защо тези сутеньори, сводници, педофили и друга сган, добре познати на полицията, са на свобода, когато извършват дейност, извън закона? А може би хората, които трябва да го прилагат с цялата му строгост, получават лепта от печалбата на въпросните престъпни типове? Подобни подозрения възникват логично в публичното пространство и все повече се засилват.

Отсъствието на държавност е очевидно. Толкова разюздана престъпност и така нагло демонстирана не е имало в последните 15 години на българския преход. А в на пръв поглед примиреното ни общество се пораждат опасни въжделения – за мъст срещу мутри и продажни политици. Тези въжделения не са намерили подходящата енергия да се проявят. Но имат вече своите говорители. Те крещят за смърт и в ушите на неутешимите родители на двете момичета и на стотиците други семейства, почернени от сутеньори, педофили и други криминални типове, тези призиви звучат справедливо. Много е трудно, да не кажа невъзможно да очакваме от тях да проявят християнско смирение и да приемат загубата на децата си като съдбовен акт, срещу който не трябва да възроптават, а на убийците – да простят.

Жестоки убийства на деца стават не само в България. Отприщената агресия е своеобразно следствие от неписания закон на джунглата, който, уви властва в посттоталитарното ни общество. Църквата я няма никаква, а християнските ценности изобщо не са се превърнали в нравствен фундамент на обществото ни. Затова да се мисли, че тази агресия може да бъде овладяна, а престъпността – прекъсната из корен, е наивно.

Трябва да се действа много спешно, защото отделни политически фигури се опитват да вкарат престъпността в етнически рамки. Със своето публично популистко говорене те разпалват омраза и няма да е чудно, ако изневиделица осъмнем свидетели на някой ку-клукс-клан погром в някое от големите ромски гета в страната. Ще бъде страшно това да се случи в 21 век, но не е изключено. Защото хората са уморени от безсилието на полицията и съдебната система. А понеже природата не търпи празни пространства, там, където липсва законното възмездие за престъпността, може да се настани саморазправата. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...