Жажда за реформиМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. chingis каза:

  Светът е достгинал до нива на цивилизационна зрялост, които му позволяват да създава алтернативни на Църквата дейности. През комунизма, който руснаците сами си наложиха наложиха като атеизъм, исторически материализъм и латински интернационализъм се създадоха много подготвени хора, които не са привърженици на средновековното православие, което ултраконсервативните православни в България и Русия изповядват. Затова Църквата има два избора – или да зарибява по сектантски хората на национална и конспиративна политическа основа да работят за Нея, ила както правят либералните американци да си плаща за услугите на светските специалисти, които със знанията, квалификацията и информацията си могат да работят за вярата. Това е същината на реформата в православието – от абсолютен контрол над бититето на човека и налагане на ангария да се върви към зачитане на свободата и заплащане на труда и знанията по световни пазарни норми, защото православието е световна религия с много перспективен и стойностен разпознавателен модел на явленията в минлото и съвремеността.

 2. Дон Кихот каза:

  Стига си сипал протестантски дивотии, писна ни от вас.
  .
  „нива на цивилизационна зрялост, които му позволяват да създава алтернативни на Църквата дейности.“ Църквата няма алтернатива. Ако тя беше заменяема със светски форми, отдавна щеше да изчезне.
  .
  „не са привърженици на средновековното православие“. Християнството не е средновековно. То е единствената антична религия, която се е развила и успяла да се запази до днес, защото неговата същност е надвременна и надисторическа.

 3. chingis каза:

  Християнството е религия, която свързва мистика, богопознание и рационално обяснение на света. Християнството работи в здрава връзка с философията, историята и логиката. В света, който е независим от мистическата конспирация на българите и от традиционно ниското качество на духовенството тези области на познанието се заплащат, а не се действа чрез психологическо зарибяване и сравняване с провинциални авторитети. Затова в България единственото световно качество, което има правото да носи псевдонима Дон Кихот са военните и техните потомци и българските историци, които са трън в окото на всеки тиранин, независимо дали идва от Изток или от Запад. А за нас като българи гностицизма не е интересен. По- интересни са български пророчески книги и култа към пророко-месианското начало в българската култура, които са прекалено сложни от научна гледна точка за да бъдат обяснени от поместни архимандрити.

 4. Дон Кихот каза:

  „а нас като българи гностицизма не е интересен“ (грешка вместо „гностицизмът“, който е подлог).
  .
  Точно това изявление доказва, че си глупак. Не може да не ни интересува едно от най-мащабните явления в историята на човешката мисъл, което на българска почва се е разклонило в богомилството, а на Запад – в патаренство, катарство и т.н.
  .
  Днес узнах, че една канадка е публикувала статия, в която доказва, че модерният феминизъм е плод на английската теософия с нейната гностическа идея за андрогина. Великолепно! А форумните чукчи нека да си отричат, каквото си искат.

 5. portos каза:

  Благодаря Ви, Доне.

  Крайно време беше някой да му каже на тоя, че е глупак.

 6. forerunner каза:

  Недейте така бе, хора, човекът съвсем не е глупав. Според мен си търси събеседници. Все пак сме в Неделята на Митаря и Фарисеинът…
  Всъщност Чингиз говори за това, което вижда – ние наистина излъчваме дух на средновековен тоталитаризам и отчайваща неспособност да покажем на „другите“, че Православната Църква винаги е била най-новото, най-актуалното и най-модерно нещо на света, защота Тя е Тяло на Христос – единственото „ново нещо под слънцето“. Та нали дякон Кураев говори точно за тази непреходност на Църквата и за невъзможността тя да бъде изненадана от сприхавостта на жадуващия зрелищни сензации огреховен ум.

 7. Idiot каза:

  Не църквата трябва да се доближи до света, а света до църквата. Промените и модернизацията са хубаво нещо, но не и в сверата на морала, етиката и вярата. Точно това искат от църквата. Да се промени и да иде полека-лека до света. Така не светът ще се спаси, а църквата ще погине.

 8. chingis каза:

  Първо – една правописна грешка не е основание за сериозни интелектуални квалификации. Второ – Портос се радва като едноок в царството на слепите с оглед на факта, че базата за сравнение на собственото му Аз е провинциална и неинформирана. Трето, Дон Кихоте, ние не искаме от теб да пишеш книги по история на религиите, за което има светски специалисти, които са пет класи над теб, и като хора, и като специалисти, а искаме като архимандрит да ни разтълкуваш Божията воля и промисъл за съдбата на българите в духа на българското пророческо начало. Що се отнася за влиянието на гностицизма – историята , драги, се прави от документи. А знанието на катари и патарени е унищожавано и трябва специална методика за да се възстанови в пълнота. Затова ти казвам да изследваш българската култура – начина на мислене, чистотата на нравите и пиетета към свръхестественото и провиденциализма на народа са сериозни доводи за обосновка на българската религиозност, която е атакувана у нас по всички линии на алтерантивността, която неправославното познание е разработило. Защото, драги ми Дон Кихоте, Сервантес си е загубил ръката в битката с турците, т.е. да създават образи на рицари и идеалисти могат само военните в България. Защото ако не беше комунизма да унищожи старата класа на България, ти Дон Кихоте, щеше да бъдеш прост клисар, ако те допуснат и дотам с твоята помисъл, че науката е прост набор от информация и анализи.