За кожата на една послушница


“Разбрахте ли какви са монасите? Тя и цялата Църква е такава!” – викаше възрастен човек на спирката и четеше ли, четеше вестник. В първия ден на Великия пост – 2 март – почти всички медии ни направиха съпричастни на голямото събитие: “Послушница ограби манастир”. Заглавията и репортажите бяха идентични и няма да коментирам нюансите в анонсирането на новината. Някои пишещи, с присъщото си вникване в основите на традиционната религия бяха повишили послушницата в монахиня…

“36-годишна послушница от манастира "Св. Николай Чудотворец" в село Арбанаси е била задържана при опит да ограби обителта, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново” – информация, публикувана в сайта Нетинфо.

“Разбрахте ли какви са монасите? Тя и цялата Църква е такава!” – викаше възрастен човек на спирката и четеше ли, четеше вестник. В първия ден на Великия пост – 2 март – почти всички медии ни направиха съпричастни на голямото събитие: “Послушница ограби манастир”. Заглавията и репортажите бяха идентични и няма да коментирам нюансите в анонсирането на новината. Някои пишещи, с присъщото си вникване в основите на традиционната религия бяха повишили послушницата в монахиня…

Има ли кражба изобщо?

Седмица по-късно журналист от сайта “Православие БГ” посети Велико Търново и разговаря със служители на Търновската митрополия и дежурните в полицията във връзка с разразилия се скандал. От двата разговора стана ясно, че набедената, вече бивша послушница Зоя Чалъкова, родом от Кърджали, не е ограбила манастира “Свети Никола” в Арбанаси. Подобен скандал с послушница е имало и по-рано в обителта. Това е станало преди няколко години с жена на име Лилия, която е била набедена по същия сценарий и изгонена.

В манастира явно не обичат различните

“В манастира, изглежда, не обичат различните. Личеше си, че не обичат и Зоя” – каза студент от ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”, който живее в Арбанаси.

Честите коментари, че “младата послушница е образована и симпатична” карали хората да се чудят какво може да прави в манастир умно момиче като нея. Идвало нашенското обяснение, че трябва да има някакъв келепир…

Зоя Чалъкова е завършила право и теология. Работила е като юрист в община Кърджали. Послушница е от пет години в различни търновски манастири, защото е убедена, че монашеството е начинът, по който най-добре би послужила на Бога.

Не успяхме да разберем къде се намира Зоя в момента. Сестрите от манастира не пестяха обиди по нейн адрес. Доволни, че най-после “се е махнала” не спираха да уверяват, че тя им е донесла само злини. Тяхната бивша послушница за тях вече беше враг.

 

В началото на Великия пост изкушенията изобилстваха. Дали е вярно, че колкото по-лесно прощаваш на себе си, толкова по-жестоко “квалифицираш” ближния си и убедено клеветиш без доказателства?

Съдим другите прекалено лесно

Бързо се успокояваме, че сме намерили “виновен” и понякога набедените грешници не доживяват своята реабилитация… Питам се какво ще се случи с 36-годишната Зоя Чалъкова, посочена от всички медии като крадла? Дали някой ще отдели време, за да потърси истината? Не беше ли за всички, гладни за зрелища, достатъчно, че една млада жена е “станала за резил”. Една седмица по-късно интересува ли се някой, че тя е невинна?

Някак е по-атрактивно и забавно да се нахвърляме с най-голямо настървение към представителите на духовенството и монашеството. То и без друго е немощно, недъгаво и беззащитно. А най-лесно е да стъпчеш падналия.

Състоянието на българското монашество говори за нивото и вярата на цялата църква

Когато се критикува монашеството, никой не иска да признае, че монашеството е в трудно състояние, защото и обществото страда от липса на ценности и истински примери. Семейството не възпитава децата си в познаване на християнските ценности, защото не познава християнството. Как ще го познава?! – Българската църква все още не е осъзнала необходимостта от сериозна дейност и още се оправдава с комунизма… А българските деца, с малки изключения, не знаят какво е монах, нито имат представа с какво се занимава този човек.
Затова пък е по-лесно манастирските скандали и интриги да се разразяват пред камерите на телевизиите и за всяка иноческа междуособица да се вика полиция. Свидетели сме на абсолютното несъответствие на монашески принципи с реални действия.

Монасите са “излезли” от света, за да се оплакват на света и по светски пред медиите. Къде е монашеското достойнство?

Вярно ли е, че послушанията в арбанашкия манастир “Свети Никола” са изпълнявани под дулото на пистолет, който Търновския митрополит се видял принуден да прибере? Да, това е падение – нашето падение!

Има праведници, които се смятат за грешници и грешници, които се смятат за праведни. Един служител на митрополията ми каза: “През поста е по-добре е да те обвиняват, отколкото да обвиняваш!” Тези думи бяха по адрес на обвинената послушница.

Грях и грешник не са едно и също нещо

Когато ние, претендиращите да бъдем християни съдим някого, не трябва да забравяме, че грях и грешник не са едно и също нещо. Човекът е много по-дълбок от своите действия. Някога християните са правили тази разлика – осъждан е бил греха, не грешника.

В Търновската митрополия дълго ми говориха за бившата послушница Зоя. “Тя беше весела. Знаеше много и говореше хубаво. Беше енергична и работеше в градината и в църквата. Канеше ни винаги да дойдем пак. Но понякога се затваряше в себе си и преживяваше нещо” – сподели една от служителките.
“Иконите се оказаха нейни, както и техниката. Те не бяха кой знае какви. Тя всичко си беше донесла от вкъщи. Какви ти телевизори – единият не работел” – коментираха от полицията.

Отец Боян Саръев, който добре познава Зоя Чалъкова изрази съмнение, че големия скандал “е скалъпена история, интрига”. Той каза, че неговата енориашка е човек с принципи и твърд характер. “На мен не могат да ми повлияят тези слухове. Зоя в моите очи е набедена и ще го кажа на всеки, който се интересува. Но мисля, че местните хора, които я познават, също не вярват на тези измислици.

Тя няма да открадне, това са глупости!

– беше убеден отецът.

“За съжаление хората, които искат да станат монаси се сблъскват с много проблеми и неразбиране – монашеството е било съсипвано от държавата и от семейството по времето на социализма” – разказа търновски свещеник.

За съжаление мерките на партията отпреди двадесет години са дали резултат, те дават резултат и сега, защото монашеството продължава да бъде неразбрано и “странно” занимание за много хора. Още по-лошо става, ако то се превърне в извор на скандали.

Достойни ли са представителите на монашеството и откъде почват проблемите в Българската църква? Защо монашеството изчезва и никой в Църквата не се грижи за хората, които трябва да бъдат “ангелите” на вярата. Познаваме ли монашеството и защо хората се страхуват от черноризците и техния житейски избор? Въпросите са много и болезнени.

Желаещите да облекат черните дрехи продължават да намаляват

За съжаление битува мнението, че монаси стават лумпени и негодни хора, които не са се справили с нищо в живота си и се замонашват едва ли не от отчаяние…

Монашеството отдавна не е на мода. И сякаш не е на мода и сред самите монаси, които се стараят да превърнат манастирите в луксозни хотелски комплекси и се надпреварват да демонстрират новите си возила и телефони.

Хората днес презират монашеството. Не само заради тежкото наследство, а и заради собствения си живот. Не се интересуваме от пътищата и начините, които ни правят безсмъртни и съвършени, защото често не вярваме в безсмъртие и съвършенство. 
Чували сме, че монасите се отделяли от света с егоистични подбуди или защото “бягали”. Това беше още една от повтаряните лъжи на недалечното минало. Много често са ни разказвали, че хората влизат в манастир, защото са преживели нещастна любов. Все пак трябва да кажем, че монасите са такива от наистина от любов към Бога и хората. Човешката душа принадлежи на Твореца и подвижникът иска да застане пред Бога с очистена душа и с добрите си дела.

 Монашеството е изгубеното измерение на нашия живот, тръгнал сляпо след твърде светския и твърде материален модел. 


Питали ли сме се как се справят днешните монаси във враждебния свят?!

Понякога и "своите" ги предават. А как се справят послушниците, които само започват да се учат да служат на Бога? Грижат ли се добре за душите на новоначалните в българските манастири? – Зависи за кои манастири питате…

Сега си представете, че сте попаднали на място, в което монашески труд, служение и обети се смесват с най-обикновени караници и делене на лагери.

Понякога в българските манастири е трудно да се опази вярата. Къде ти да се служи на Бога?! Аз съм наблюдавала най-различни манастирски случки. Няма да ги разказвам сега. Но в душата ми остана горчивия вкус, че монашеството се руши от самите монаси, защото за техните души рядко бди някой.

Монашеството поддържа света и нашия живот с непрестанната си молитва. Тъжно е, че в днешно време хората не се интересуват и вдъхновяват от него. Това означава, че не се интересуват от съвършенството. А тъкмо в максимализма на монасите светът намира своето равновесие.Няма страна от бившия комунистически блок, която, заедно с възраждането на Църквата си да не е възродила и своето монашество. Но тук отново не е така! Възродиха се обители, построиха се нови и това е хубаво. Но монасите са малко, а монашеството е самотно и далечно за нашето време. Манастирските камбани все още не са ни събудили и все още не са отворили очите ни за “единствено потребното”. Защото няма кой да ни разкаже, че монашеството е скъпо и важно за нас, а истински монаси има там, където има истинско благочестие.

Редакцията е готова да предостави трибуна и на други гледни точки и мнения по случая.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...