ЛевскиМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Авторът не е много църковнограмотен: “ Дякон е църковен чин и няма общо с монашеството“. Аз пък съм бил йеродякон една година, която беше една от най-хубавите в живота ми. „Той се отказва от монашеския си обет“. И това не е вярно. По-сетнешният живот на Левски показва, че живее по монашески. Записите в неговото тефтерче свидетелства, че спазва строго поста. По спомени след заседание в родния му град един братовчед го подканя да се ожени най-сетне, а той скача, удря му шамар и извиква: „Ние сме си сложили главите в торбата, а ти за сватба мислиш! Най-важното е първо да се освободим!“

 2. RSA каза:

  „Тялото на Левски още не бе истинало на бесилката турска, когато духът му, тих и чист кат Ангел Пазител, над България поробена пролетя – пролетя той и песента за правдата и свободата запя. И тоя дух – Ангел Пазител на българската свобода и днес още лети в небесата нашенски – лети той и строго на всинца ни шепне: Българе, чуждото иго е по тежко и от ада“.

 3. Дон Кихот каза:

  Купете си правописен речник. Пише се „иЗстивам“, а не „истивам“; „по-тежко“ (също най-леко), а не „по тежко“.

 4. RSA каза:

  Благодаря за поправката. Поправяйте ме, когато допускам грешки, само така ще се науча.

 5. dia каза:

  135 години от обесването на В.Левски! Наслушали сме се на речи, слова – приповдигнати, вдъхновени, чисти, патриотични и какви ли не още, но това е нещо интересно и различно!
  Моите уважения към такива автори!