Момчетата на ДостоевскиМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Мия каза:

  Не съм специалист в жанра „полемика“ и не знам има ли „богословска полемика“, но от това което се изсипва на първа страница в православие.бг ме втресе. От стила…От това, че възприемах сайта като емблематичен за православно мислене и го препоръчвах на всеки познат – „не гледай телевизия, чети православие.бг“ /така ми се пада/
  За това моля:
  1. Ако интернет е огледало и е неизбежно да виждаме стряскащи състояния на „православните“ ни души , нека да не е на ПЪРВА страница.
  2. Ако искаме да кажем нещо, да го казваме с обич или да замълчим.
  Как може да бъдем едни в храма, а други в света? Може би трябва да помисля и върху предложението, че на който не му харесва…да не влиза в къщата, възможно е да съм объркала къщите. Човек се учи цял живот.
  Пожелавам на водещите „полемиката“ /с обич/, да проявят здравомислие и да бъдат пример за евангелски добродетели в този свят.

 2. Лолов каза:

  Уважаема Илиана,
  настъпил е момента да се започне да се говори за проблемите в църквата ни и от тази гледна точка полемиката ти с Влдаислав е наистина много на време. Съгласен съм с теб, че действително не сме направили място на Христос в живота си,а го живеем само с главите си.Духовността, която изразява Владислав дори не е по Достоевски, тя е паталогична .

 3. mmm каза:

  Мисля, че си губите време да давате обяснения на хора, които нито ще ви разберат, нито ще признаят грешките си. Вижте кой къде работи, т.е. кой им плаща и веднага ще стане ясно „кой им поръчва музиката“. Не падайте до тяхното ниво.

 4. Дон Кихот каза:

  Владиците имат въобразеното самочувствие на безгрешни и неподвластни критика, което те настойчиво се опитват да внушат на останалите. Но това не е нищо друго, освен идолопоклонство. Илиана е права, че проблемът е другаде – ние имаме 83% българи, които се пишат „православни“, но само 1/3 вярват от тях вярват в Бога (!), а активни са шепа хора. Просто няма кой да изявява гражданска и морална позиция в Църквата, да предявява искания за контрол и прозрачност, да разгръща широка дейност без непременна заповед отгоре. Положението ще става още по-зле. В днешния „Монитор“ се цитнира изследване, според което след 20 години циганите у нас ще бъдат 30% от населението.

 5. p_stefanos каза:

  Не само, че има богословска полемика, но нещо повече – там където няма такава, няма богословие. На днес чествания преподобни Максим Изповедник са му отрязали дясната ръка и езика, за да не може да води полемика. Комунистите забраниха полемиката, защото не признават друго мнение извън официалното. Но и до днес в църковните среди продължава да вирее схващането, че в църквата има място само за едно мнение и всяко различно е ерес или гордост. Михаил Ангелов е образец за подражание, защото не противоречи на началството: Начальство лучше знает! Михаил-ангеловщината е много удобна, но гибелна.

 6. portos каза:

  Хубав е вашия опит за анализ на поведенческите модели в Църквата, г-жа Александрова. Много хубав. Елегантен. Небрежно сюжетен. Твърде интелигентен…

  Пък аз ще ви разкажа сега една притча:
  „Имало едно време момче, което се възхищавало от познатите на неговата майка – поети, художници, артисти… Тези хора пиели сравнително много, пишели драматични неща, а понякога, почти наужким се биели ей така – тупа-лупа, тряс-прас…Обаче момчето започнало да расте и докато се опитвало да им подражава, разбрало, че са позьори, че с такива пози се мъчат да се издокарат или пред някоя фуста, или да си издействат бира за почерпка, или да им цъкне някой с нескрито възхищение…Днес момчето е голямо и вярва в хората, без да е нужно да ги окичва с пера, стига да предлагат нещо истинско, малко или много, но да е истинско, без да е нужно да се с пушкински бакембарди…“

  Г-жа Александрова, всички „будни съвести“ тук, изобличаващи Владика Кирил, до един позирате. Вашата поза, госпожо, аз смятам за особено нелепа, защото ангажирате много умствен и емоционален потенциал за нищо. За едната антиклерикална идея, тъй да се каже… Мисля че, живеете в Италия, отпреди двадесет години. Г-жо, вие да не сте София Лорен?! Искам ръката ви!

  А Владо Митев… Той си е Владо Митев. Поне човекът знае за какво да се вълнува…

 7. portos каза:

  Цитат от mmm:
  „Мисля, че си губите време да давате обяснения на хора, които нито ще ви разберат, нито ще признаят грешките си. Вижте кой къде работи, т.е. кой им плаща и веднага ще стане ясно „кой им поръчва музиката“. Не падайте до тяхното ниво.“

  Ха! какво хубаво мислене! Това дали означава, драги mmm, че ако те нарека глупак, няма да ми отговориш, за да не „паднеш до нивото ми“? Или сме от една черга с тебе?? Ако е последното, хайде да се започваме тогава – кажи си името, пък аз ще ти измислям рими с него, докато спреш да брътвиш за пари и музики…

 8. p_stefanos каза:

  Клерикализмът е латинска ерес, просмукала се и на Изток и наистина е пагубен за Църквата, разбирана като „царствено свещенство, народ свет, люде придобити“ (I Петр. 2:9).

 9. justice каза:

  Нека да припомня на тези които са забравили че служат на бога, как е постъпил ХРИСТОС и какво направил с търговците в храма!

 10. portos каза:

  justice припомни:
  „Нека да припомня на тези които са забравили че служат на бога, как е постъпил ХРИСТОС и какво направил с търговците в храма!“

  А през това време Иуда движил финансите на групата, защото държал оБщата каса – такова било служението му просто, а това, че се показал крадлив и недостоен е друга тема, която няма връзка с факта, че имало финансово обезпечение в служението на Спасителя… Следиш ли ми мисълта??…

 11. ilgro каза:

  Драга съименичке,
  да трупаш пясъчни кули на гроба на инфантилните американци и да ги даваш под наем на същите като меркантилна варненка е като да замеряш с торта парфе гладно циганче и то да не се смее истерично като теб, а да се облизва… Живяла ли си в Новия Свят, чела ли си Новия Завет… Не мисля, че инфалтилността е континентално понятие… Извини ме.
  Илия Грозданов
  Председаел на Църковното настоятелство на българската църква в Ниагара Фалс, Канада