Москва не вярва на сълзиМоже да харесате още...

149 Отговори

 1. Атанaс Ваташки каза:

  Г-н Романов, не разбирам защо вместо да подкрепите достойните преместени служители в руската църква, подкрепяте недобросъвестния игумен Филип. Знам, че сте с руски произход, но тогава не ни натрапвайте силно утралното си мнение.
  Благодаря.

 2. Алекс К. каза:

  Господин Романов, благодаря Ви, че подкрепихте изключително достоен пастир и човек – игумен Филип и че не оспорвате неговото настоятелско право да премества недопросъвестни служители. Че сте от малцина, които разбират какво е църковна дисциплина и църковно послушание.

 3. Аркадия каза:

  общо взето всичката правдоподобност в тази публикация се изчерпи още в самото си заглавие. от там нататък нищо не звучеше така убедително за ушите на читателя, както тържествуващото самодоволство на автора й, повтаряно и потретвано, с цел да се набие в главите на тези, пред които бяха затръшнати вратите на храма. та да си заскубят косите, горко да заридаят и да дойдат да коленичат пред победителя, та съвсем да удовлетворят докрай в пълнота злорадството му. или с други думи – една статия, написана от душа и сърце.

 4. Аркадия каза:

  дали пък руския патриарх няма друго разбиране за разрешаването на проблема: „…трудности эти преодолеваются, когда существует единство духовенства и верующих вокруг настоятеля и когда настоятель с открытым сердцем и открытой душой прислушивается к чаяниям своей паствы…
  Я думаю, что и в этот исторически важный период русская церковь в центре болгарской столицы продолжит свои замечательные традиции…“ – и за чий ли традиции става дума тук?

 5. Т Георгиева каза:

  Бях отвън, защото ходих и на службата в Александър Невски и закъснях за молебена. След като патриарх Кирил влезе и се получи раздвижване на чакащите се оказах на входа редом с г-н Янакиев и други роптаещи. Те отидоха на някакъв друг вход, който аз не знаех и останах на мястото си. Малко след това ни пуснаха и нас. Бях на молебена, а на излизане си взех и благословия от патриарха.
  Ако тези, които се оплакват, че не са допуснати. Ако те имаха малко търпение и не смущаваха реда с излишен шум и провокации, нямаше никакъв проблем да влязат след като бяха на вратата на храма, а охранителите не познаваха хората. Не вярвам, че е Божие чудо това, че влязох в храма. Те също щяха да влязат, ако целта им е била такава – да присъстват на молебена.

 6. Алекс К. каза:

  [quote name=“Т Георгиева“]Б
  Те също щяха да влязат, ако целта им е била такава – да присъстват на молебена.[/quote]

  ЦЕЛТА ИМ БИЛА ДА НЕ ПРИСЪТСТВАТ НА МОЛЕБЕН!
  ЗА ДА ИМАТ ПОВОД ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ЗАЛИВАТ С ПОМИЯ ИГУМЕН ФИЛИП, РУСКАТА ЦЪРКВА И ВСИЧКО РУСКО.

 7. Алекс К. каза:

  [quote name=“Аркадия“]продолжит свои замечательные традиции…“ – и за чий ли традиции става дума тук?[/quote]

  със сигурност не за русофобските традиции на „пострадалите“

  прочетете цялото слово на Патриарха:

  http://podvorie-sofia.ru/svyateyshiy-patriarh-kirill-vstretilsya-s-sootechestvennikami-na-podvore-russkoy-pravoslavnoy-tserkvi-v-sofii/

 8. Алекс К. каза:

  Патриархх Кирил:“в этот исторически важный период русская церковь в центре болгарской столицы продолжит свои замечательные традиции: она будет местом молитвы и духовного утешения русскоязычных людей, откуда бы те ни приехали: из России, Украины, Белоруссии, Молдовы или каких-либо других стран… Полагаю, что и наши братья и сестры болгары, приходящие в сей храм, также будут прикасаться к русской литургической традиции с любовью, с уважением как к тем, кто изначально построил храм и составлял основу прихода, так и к нынешней многонациональной приходской общине“

 9. Атанас Ваташки каза:

  [quote name=“Алекс К.“]
  със сигурност не за русофобските традиции на „пострадалите“
  [/quote]
  Това с русофобството е твърде елементарно от ваша страна, проблема не е там, а в етнофилетизма на руското подворие. Миряни са едва ли не само руснаците, а не българите. Но храма е на българска територия и вашия игумен Филип може да получи еднопосочен билет за Москва само с една заповед, така че по-кротко.

 10. К.Стефанова каза:

  ХВ! От всичко това, което видях по телевизията знаете ли каква полза извлякох за себе си? Че е много душепагубно научното богословие! Мн информирани, мн начетени хора като г-н Янакиев, г-н Г.Благоев но …… няма любов към ближния! А не дотам знаещите жени, които нямат трибуна, но ще ги видите и на акатистите на пресв.Богородица, и на бденията в храм „Св.Андрей“ всеки месец и никога няма да огорчат духовния си наставник, камо ли владиката. Разликата е огромна! Но Бог има грижа за всички ни и винаги ни дава това, което е полезно за нас, ако го търсим, разбира се, с молитва!

 11. Lena каза:

  Аз пък не разбирам що за болно устроение трябва да има човек, да хвърля кал по натоятеля в продължение на месеци и пак да се натиска там където е всял раздор, само и само неговата да е :невероятна гордост! Всеки нормален човек, дори невярващ, камо ли християнин, не би се натискал там където е всял раздор и не е желан. С какво сърце този човек ще влезе вътре да се моли Богу и какво ще иска:“да бъде воля моя“?! И този човек има претенциите да учи другите на християнство, на смирение, на послушание и на покаяние. Горкият, отдавна е отишъл в чужди земи свини да пасе. Господ да го вразуми и да го върне при себе си. Освен това да не забравяме, че в София има и други храмове, доста празни.

 12. Arkadia каза:

  аз пък мислех, че под продължаване на досегашните традиции, се има предвид естествено наложилите се и поддържани с добра воля, любов, в съгласие и единодушие от всички в този храм – духовенство и миряни – продължили десетилетия наред… до реформаторското идване на игумена. едни нововъведения едва ли биха могли с магическа пръчка да се превърнат току-така в „традиции“. а, що се отнася до това чрез подчинението на паството да се очаква по естествен начин да се роди любовта на същото към пастиря, то тогава значи нещата съвсем са си сменили местата, изменили са се въобще началата, и за каква любов може да става дума тогава, и за какво въобще раждане… всичко това е толкова противно на естественото!

 13. Lena каза:

  [quote name=“Arkadia“] и за каква любов може да става дума тогава, и за какво въобще раждане… всичко това е толкова противно на естественото![/quote]
  На ваше място, ако така чувствах нещата отдавна щях да потърся любов в друг храм и да се успокоя. Не го казвам да се подигравам или да осъждам някого. Просто, нормалният християнин отива в храма да намери мир, любов, утеха, не да води войни и да се ядосва. Достатъчно ядове имаме в ежедневието. И ако Бог Ви даде сериозни скърби или болести, съвсем ще изгубите интерес към тази интрига. Казвам го от опит.

 14. Алекс К. каза:

  [quote name=“Атанас Ваташки“][quote name=“Алекс К.“]
  със сигурност не за русофобските традиции на „пострадалите“
  [/quote]
  Това с русофобството е твърде елементарно от ваша страна, проблема не е там, а в етнофилетизма на руското подворие. Миряни са едва ли не само руснаците, а не българите. Но храма е на българска територия и вашия игумен Филип може да получи еднопосочен билет за Москва само с една заповед, така че по-кротко.[/quote]
  По-кротко – препоръчвам и на вас. Защото „все под Богом ходим“ – Той е над всичко и всички, никой не знае какъв еднопосочен билет ще получи и кога.

  Едва ли има повече от 20 руснаци-миряни в Руската църква. И тази лъжа за етнофилетизъма е дори и смешна.

 15. Алекс К. каза:

  [quote name=“Lena“]Освен това да не забравяме, че в София има и други храмове, доста празни.[/quote]

  Златни думи! Има много празни български храмове. Но няма повече руски, където можеш да прокарваш политика.

 16. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“Arkadia“]аз пък мислех, че под продължаване на досегашните традиции, се има предвид естествено наложилите се и поддържани с добра воля, любов, в съгласие и единодушие от всички в този храм – духовенство и миряни – продължили десетилетия наред… до реформаторското идване на игумена. едни нововъведения едва ли биха могли с магическа пръчка да се превърнат току-така в „традиции“. а, що се отнася до това чрез подчинението на паството да се очаква по естествен начин да се роди любовта на същото към пастиря, то тогава значи нещата съвсем са си сменили местата, изменили са се въобще началата, и за каква любов може да става дума тогава, и за какво въобще раждане… всичко това е толкова противно на естественото![/quote]

  Аз съм енориаш на този храм от доста години. Моля Ви, госпожо, кажете КОНКРЕТНО, какви традиции имало в този храм и какви ТОЧНО нарушени от игумен Филип.

 17. Оксана Черепаненко каза:

  Пак ли ще изтриваш нехаресвани от теб коментари, модераторе…Не знам защо статията е написана на 27.04.2012г., при положение, че патриарха посети подворието на 28 април!?
  А сега по отношение на „благодарностите“ на патриарха към игумена:
  1. Последната награда е от 06.06.06г. – деня на Световната премиера на филма „Поличба“. Определено ОФ очакваше награда за Архимандрит, каквато не получи. Това бе много, ама много показателно…
  2. Думите на патриарха – „много пъти съм служил в този храм“ – какво означават. Определено ОФ да не убеждава патриарха как храма щял да се превърне само и единствено в средище за руснаци (или на граждани от б.СССР).
  3. Думите на патриарх Кирил за докато живеят братя в храма, а понякога и братята се карат – говори само едно – патриархът е запознат много добре със ситуацията и се дистанцира от самоволните действия на игумена !!!
  В една от срещите на п.Кирил с държавните лица на Р.България е била повдигната темата за прокудените енорияши !

 18. стоян йорданов бербатов каза:

  Христос Възкръсна!
  Всъщност защо не кажем, че царят е гол. Т. нар. подвория са един правно-каноничен нон сенс. Можем да търсим някакво умилително оправдание за тяхното съществуване в годините след болшевишкия преврат, когато се е смятало, че подворията в православните страни са изчаквателен пункт на руската емиграция, която чака своя звезден миг за триумфално завръщане..Но това са събития от едни трагично-романтични времена. Днес обаче ситуацията е различна и тази „институция“ е празна в църковно отношение.А пък колко е вредна, показа опитът на игумена да се регистрира. Но пък е идеален сюжет за карикатура – подворията провокираха раждането на един странен феномен – реабилитиране на болшевишката лексика чрез „православно“ спекулативно говорене. Палачът и жертвата, вечна дружба. За игумена Филип не знам що да си помисля, явно се изживява като сив кардинал, но отца нашего брата Зотик е звезда – ще си го пускам от време на време в 23,30, когато ми домъчнее за „Господари на ефира“.

 19. Андрей Романов каза:

  [quote name=“Оксана Черепаненко“]Пак ли ще изтриваш нехаресвани от теб коментари, модераторе…Не знам защо статията е написана на 27.04.2012г., при положение, че патриарха посети подворието на 28 април!?[/quote]
  Не изтриваме никой коментар, освен ако той не съдържа ругатни или лични нападки. Статията е написана и публикувана вчера, 2 май, но поради технически причини бях принуден да я кача на мястото на един по-стар текст (анонс на предаването „Вяра и общество“ от 27 април), затова излиза с по-стара дата, отколкото е в действителност.

 20. Аркадия каза:

  енориаш от Рус. ц: „Аз съм енориаш на този храм от доста години. Моля Ви, госпожо, кажете КОНКРЕТНО, какви традиции имало в този храм и какви ТОЧНО нарушени от игумен Филип.“
  аз споделих как разбирам думите на патриарх Кирил. по-„конкретно“ мога да говоря за собствените си наблюдения, а именно, че допреди идването на игумена нямаше и поводи за спорове и противоречия, а сега станахме свидетели на действия от негова страна, за които нито той счете за необходимо да даде отговор някому (а беше потърсен за диалог), нито някой можа да ги обясни. но всичко това вече беше обсъдено в коментарите към първата част на произведението горе – за разходката на Бай Ганьо до Руската църква. още тогава стана ясно, че нещата стоят така: „вие“ казвате, че каквото и да прави игумена все е добро, без значение кому какво причинява. „ние“ пък смятаме, че имаме право на елементарно съобразяване от негова страна с енориашите като с личности. излишно е да се повтаря всичко отново (продължава)

 21. Аркадия каза:

  хора, разберете: тези спорове са предварително обречени, колкото и да се изкушаваме да ги чоплим, защото са поставени върху враждебна основа. защото сме предварително насъскани един срещу друг, като кучета, от тона на горната публикация, от автора, който от начало до край замахва заканително с пръст към въображаеми „умници“, „задници“ и какви ли не още призраци. поне така го виждам аз. и се намесих най-вече, защото се почувствах длъжна да се противопоставя, да не се съглася, да възразя.
  държа да отбележа, че нито срещу игумена, нито срещу симпатизантите му не срещнах в публикация или в медийна изява обидни епитети и квалификации, нито неприязън на лична основа.
  а правото си на глас (или на диалог) в енорийската общност мисля, че е редно да отстояваме, не само защото с едноличната власт лесно се злоупотребява, но защото и камъни да бяхме – живи камъни сме.

 22. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“Аркадия“]

  Клевети, с които заливат медийно пространство около 3 месеца, не е ли по-сериозно от „обидни епитети“?

  По въпрос на диалога. Щом искате диалог, защо да не поговорите с отчето? Вие, лично Вие. Той винаги е готов да го направи.

 23. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“енориаш от Рус. ц.“][quote

  Аз съм енориаш на този храм от доста години. Моля Ви, госпожо, кажете КОНКРЕТНО, какви традиции имало в този храм и какви ТОЧНО нарушени от игумен Филип.[/quote]

  Защо има четири гласуващи против този въпрос? Това е само въпрос. Повтарям го за всички, които говорят за традиции в този храм и тяхното нарушаване от страната на о. Филипп.

 24. Lena каза:

  Аз съм енориаш на този храм от доста години. Моля Ви,
  Защо има четири гласуващи против този въпрос? Това е само въпрос. Повтарям го за всички, които говорят за традиции в този храм и тяхното нарушаване от страната на о. Филипп.[/quote]
  Защото доколкото схващам отстрани, тук отдавна няма конструктивна дискусия. Има война между наши и ваши. Обидените съвсем се настървиха, понеже чувстват, че изгубиха битката за възможност да командват в храма. Понеже дошъл нов настоятел и решил да прави нововъведения в „техния храм“. Нечувано. Без коментар. И най печалното е, че тези хора след толкова дълъг стаж в църквата не са се научили и на милиметър да отстъпват, прави или неправи. За тях е здравословно поне веднъж да се смирят и да приемат нещо противно на вътрешното наранено самолюбие. То не е като да гледаме тъжно в храма с наведен поглед и фалшиво благочестие. Господ гледа на сърце и на гордите се противи.

 25. Алекс К. каза:

  в Руската църква има една традиция, която със сигурност трябва да бъде преразгледана от новото и ръководство :

  БЪЛГАРСКИТЕ СВЕЩЕНИЦИ В ХРАМА НА РПЦ В СОФИЯ
  ИМАТ 5 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА
  ЗАПЛАТА ОТ КОЛЕГИТЕ СИ В ХРАМОВЕТЕ НА БПЦ И

  3 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА
  ОТ ЗАПЛАТАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МИТРОПОЛИТИ.

 26. енориаш от Рус. ц. каза:

  Да, заплатата им 1500 лв. + треби.

  Стига до 2 500 лв.

  Така че става дума не само за политика, но и за пари. За ВЛАСТ и ПАРИ. Като винаги. Стига сте говорили за любов и „разкъсано евхаристийно тяло“. Ако имате любов, разбиране, никой игумен в света не може да ги отнеме. Обаче, защо пък борбата за справедливост не започвате от изравняването на заплатите ? Дайте имението си на бедняците, щом имате такава голяма любов. В тази страна има много бедни.

 27. Аркадия каза:

  г-н енориаш от Рус. ц. кои клевети конкретно имате предвид? може би ще поясните? . и защо ми предлагате да си поговоря с о. Филип – за какво, с каква цел?
  към г-жа Lena: сигурна ли сте, че имате опит в страданията? 😉 и – защо точно милиметър сте избрали за мерна единица? километрите не ги ли виждате? хм! въобще мнооого ниско се целите

 28. Оксана Черепаненко каза:

  [/quote]
  Не изтриваме никой коментар, освен ако той не съдържа ругатни или лични нападки. Статията е написана и публикувана вчера, 2 май, но поради технически причини бях принуден да я кача на мястото на един по-стар текст (анонс на предаването „Вяра и общество“ от 27 април), затова излиза с по-стара дата, отколкото е в действителност.[/quote
  Дело в том, дорогой Андрей, что мое мнение в русской версии сайта было цензурировано, а я поведала, что храм – наш дом, в котором все поменялось не в лучшую сторону. Еще сказала, что из Италии !!! как ни странно приперлись писать и защищать человека, которого мы хорошо знаем по делам его ! И Вы многоуважаемый Андрей посчитали нужным стереть комментарий, полагаю из-за „всевидящего“ взгляда игумена ! Как не стыдно тебе Андрей нападать на лqдей которых ты не знаеш и о проблем их не ведаешь ! Ты когда посещал наш храм в последний раз ? Когда, Андрей, скажи честно.

 29. Ольга каза:

  [quote name=“Оксана Черепаненко“][/quote]
  а я поведала, что храм – наш дом, в котором все поменялось не в лучшую сторону. Еще сказала, что из Италии !!! как ни странно приперлись писать и защищать человека, которого мы хорошо знаем по делам его .[/quote]

  Оксана, есть очень много людей, и не только русских, которые почувствовали этот храм своим домом именно с приездом в Болгарию отца Филиппа. Мы теперь не бездомные и не сироты – у нас есть и дом и отец, любящий отец, который о нас заботится. Слава Богу!

  И что значит“приперлись защищать“из Италии. Отец служил в Италии 10 лет, его там знают по делам лучше нашего. И очень любят. Так что высказывайте свое мнение, но не претендуйте, что оно- истина в последней инстанции.

 30. Ирина D. каза:

  Оксана, а если бы Вы увидели, что на дорогого Вам человека злобно клевещут, Вы бы не „попёрлись“ его защищать? Ведь клевета касалась и итальянского периода служения о. Филиппа, о котором лучше знать нам, его духовным чадам. Вот и припёрлись. И припрёмся еще, если понадобится – приедем в Болгарию, не дадим в обиду нашего дорогого пастыря.

 31. негоден каза:

  Някой да чу нещо за канонизирането на Владика Серафим? От патриарха? От игумена? От Янакиев? От доктор и т..н. Романов? Нали уж затова се четяха бележките, които на хората пускат? Някой интересува ли се от светия човек и от светостта? Имам предвид освен от интригите и от това?

 32. TatyanaZ-V каза:

  Дали отец Николай , неговите духовни чада като Калин Янакиев ,Атанас Славов и другите 130 т.н. православни християни ще постъпят като такива и ще поискат прошка от отец Филип и останалите енориаши за клеветите и манипулациите?

 33. Оксана Черепаненко каза:

  Нет спасибо, стойте в Италии, подальше от нас…А некоторые из Вас – Вам не стыдно – женщины – важно чтобы батюшка пахал над душами человеческими, а какой – совсем не важно. Поймите и пожалуйста больше не высказывайтесь просто чтобы поплевать – пастырь есть добрый, а бывает и не совсем мягко говоря. Вы конечно не помните отца Сергия (Трухачева), который был настоятелем при храме. Хоть и на йоту если’б был похож на него…Так ВСЕ ЛОЖЬ. ЛОЖЬ И СПЛОШНАЯ ЛОЖЬ ИЗ УСТ ЕГО. ПЕРЕД БОГОМ ПОКАЙСЯ – ЛЮДЕЙ ВыГОНЯЕШЬ ИЗ ХРАМА !!! КАК ТЕБЕ НЕ СТыДНО ! ОБЛАЧЕНИЕ СВЯЩЕННИКА – ПЕРВОЕ ПОКАЯНИЕ ПЕРЕД БОГОМ Е ЖЕРТВОЙ ЕГО, А ПОТОМ ГОСТИНИЦА КАРЛТОН РИЦ В МОСКВЕ ЗА 2 ТыСЯЧ БАКСОВ, МЕТОДы У ТЕБЯ МАХНО – СТАЛИНСКИЕ !!! ЖАЛЬ ПАТРИАРХ КИРИЛЛ ПОВыВАЛ В ТВОЕМ РОДНОМ ГОРОДЕ, ДЕКЛАРАЦИЙКИ ЗАСТАВЛЯЕШЬ ПОДПИСВыВАТЬ – УРОДСТВО МОЗГА И ПОНИМАНИЯ ХРИСТИАНСТВО КАК ТАКОВОГО. КУДЕ ЕДЕШЬ МАХНО, ЖДАЛ АРХИМАНДРИТА, ДОЖДИСЬ…НО НЕ ЗДЕСЬ – НА РОДНОЙ НАШЕЙ ЗЕМЛЕ !!!

 34. Алекс К. каза:

  [quote name=“негоден“]Някой да чу нещо за канонизирането на Владика Серафим? От патриарха? От игумена? От Янакиев? От доктор и т..н. Романов? Нали уж затова се четяха бележките, които на хората пускат? Някой интересува ли се от светия човек и от светостта? Имам предвид освен от интригите и от това?[/quote]

  Кой ще чете тези бележки – по 2 чувала всеки ден?! Още една лъжа.

 35. Оксана Черепаненко каза:

  Поздравления Андрей,

  Достоен ученик сте на ОФ, след като спряхте да публикувате всички неудобни коментари и публикувате са удобните. Браво ! Поздравления !!!

 36. Ирина D каза:

  [quote name=“Оксана Черепаненко“]Поздравления Андрей,

  Достоен ученик сте на ОФ, след като спряхте да публикувате всички неудобни коментари и публикувате са удобните. Браво ! Поздравления !!![/quote]

  Ваш предыдущий Вы считаете удобным комментарием?!
  Однако..

  Андрей, Вы правы, что публикуете невменяемые комментарии – видно, какие люди выступают против отца Филиппа.

 37. Аркадия каза:

  [quote name=“TatyanaZ-V“]Дали отец Николай , неговите духовни чада като Калин Янакиев ,Атанас Славов и другите 130 т.н. православни християни ще постъпят като такива и ще поискат прошка от отец Филип и останалите енориаши за клеветите и манипулациите?[/quote]

  – не, мадам. няма основания за такова нещо. 😆 Вие не се връзвайте на всичко, прочетено в горната публикация. все пак това е само една художествена измислица – като „шифърът на леонардо“, плод на авторовите впечатленията от разказите на две енориашки, които срещнал в храма по време на следобедната си разходка.

 38. TatyanaZ-V каза:

  По духовните му чеда ще го познаете.Е ние го познахме по техните лъжи и манипулации по телевизията и вестниците.

 39. Oксана Черепаненко каза:

  [quote name=“Ирина D“][quote name=“Оксана Черепаненко“]Поздравления Андрей,

  Достоен ученик сте на ОФ, след като спряхте да публикувате всички неудобни коментари и публикувате са удобните. Браво ! Поздравления !!![/quote]

  Ваш предыдущий Вы считаете удобным комментарием?!
  Однако..

  Андрей, Вы правы, что публикуете невменяемые комментарии – видно, какие люди выступают против отца Филиппа.[/quote]

  Невменяемые комментарии звучат от Вас в русской редакции сайта, в которой стираете все „неудобные“ ради „всевидящего ока“ г-на Васильцева…

 40. Ирина D каза:

  Слушайте, что за сектантское мышление процветает у вас в Болгарии?! Дорогие братья и сестры, ну тогда выбирайте сами себе пастыря – как президента, дорогие искатели конституционных прав в Церкви(!) На своей земле – на здоровье! Только где-нибудь в стороне от Подворья Русской Православной Церкви. Поближе к протестантству, лютеры вы наши лютые.

 41. Ирина D каза:

  [quote name=“TatyanaZ-V“]По духовните му чеда ще го познаете.Е ние го познахме по техните лъжи и манипулации по телевизията и вестниците.[/quote]

  И по их остервенению на форуме все видно за тысячу верст!

 42. енориаш от. Рус. ц. каза:

  Оксана, тебя, случайно, не Валериком звать?

 43. OrtoDestroyer каза:

  Интересна оценка на творчеството на Великия Достоевски от православна гледна точка http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=643:-2-&catid=36:2010-02-12-18-18-16&Itemid=73

 44. Оксана Черепаненко каза:

  [quote name=“Ирина D“ [quote name=“Ирина D“]Слушайте, что за сектантское мышление процветает у вас в Болгарии?! …Только где-нибудь в стороне от Подворья Русской Православной Церкви. .[/quote]

  Милая, у нас, а не у вас … марш в Молдавию… ты милая не в Болгарии ли живешь ?
  А Подворье не есть частная корпорация батьки, а хотелось бы тебя просветить, что находится на терирории Республики Болгария, а Батько, которого Солышком мило называешь, находится в Болгарии по визе, незабывай – она может прекратится в любое время болгарским МИДом. Так чтоб’ она не прекратилась пусть батька держит себя в норме, хотя бы перед людьми.

 45. главев няма спиране каза:

  [quote name=“OrtoDestroyer“]Интересна оценка на творчеството на Великия Достоевски от православна гледна точка http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=643:-2-&catid=36:2010-02-12-18-18-16&Itemid=73%5B/quote%5D

  оценката е от гледна точка на този, който я дава. “ не ставайте мнозина учители…“ съветва апостолът. много правилно 🙂

 46. енориаш от. Рус. ц. каза:

  Кстати, Оксана-Валера, а почему ты не пишешь, что отца Симеона должны были наградить орденом Русской Православной Церкви, но не наградили – отказали в награде? В Москве отказали. И это – факт, а не просто сплетня, как у вас водится.

 47. енориаш от. Рус. ц. каза:

  [quote name=“Оксана Черепаненко“][quote name=“Ирина D“ [quote name=“Ирина D“]Слушайте, что за сектантское мышление процветает у вас в Болгарии?! …Только где-нибудь в стороне от Подворья Русской Православной Церкви. .[/quote]

  Милая, у нас, а не у вас … марш в Молдавию… ты милая не в Болгарии ли живешь ?
  А Подворье не есть частная корпорация батьки, а хотелось бы тебя просветить, что находится на терирории Республики Болгария, а Батько, которого Солышком мило называешь, находится в Болгарии по визе, незабывай – она может прекратится в любое время болгарским МИДом. Так чтоб’ она не прекратилась пусть батька держит себя в норме, хотя бы перед людьми.[/quote]

  Да, пусть Батька ходит по струнке перед Валериком, потому что батька Валерика работает в Болгарском МИДе и может Батьке непослушному сделать „сечено“.
  Вот какой грозный наш Валерик за тятькиной спиной! У-ух, какой могучий! А главное – настоящий христианин!

 48. енориаш от. Рус. ц. каза:

  [quote name=“Оксана Черепаненко“][quote name=“Ирина D“ [quote name=“Ирина D“]Слушайте, что за сектантское мышление процветает у вас в Болгарии?! …Только где-нибудь в стороне от Подворья Русской Православной Церкви. .[/quote]

  А Подворье не есть частная корпорация батьки[/quote]

  Да, она частная корпорация Московского Патриарха и Русской Православной Церкви. А ты слово-то Патриарха во время его посещения Подворья изучил? Никаких выводов не сделал? Не понял, что другой, батька из Москвы вам тоже не понравится?

 49. Ирина D. каза:

  [quote name=“Оксана Черепаненко“][quote name=“Ирина D“ [quote name=“Ирина D“]Слушайте, что за сектантское мышление процветает у вас в Болгарии?! .[/quote]

  Милая, у нас, а не у вас … марш в Молдавию….[/quote]

  Во здорово! Меня – в Молдавию (я, кстати, москвичка), отца – в Россию. Это не сектантское сознание, а комуняцкое, большевистское. Поздравляю, товарищи! Приехали!

 50. Аркадия каза:

  [quote name=“Ирина D“]… ну тогда выбирайте сами себе пастыря – как президента, дорогие искатели конституционных прав в Церкви(!) На своей земле – на здоровье! Только где-нибудь в стороне от Подворья Русской Православной Церкви. Поближе к протестантству, лютеры вы наши лютые.[/quote]

  а нима конституционните права са зло, или в Църквата ние преставаме да сме свободни?! ама Вие май не сте чули благата вест, че Бог дойде да ни освободи? и зорлем си надявате хомот. нима за Вас наистина Църквата е казарма. препоръчвам Ви статията за Зилотизмът на Лудовикос, в която е показано как „Зилотът никога не може да види неочакваното и напълно свободното, напълно уникалното; той никога не може да види свободата, творческата сила, разликата, промяна, голямата промяна на хоризонтите на Бога.“
  ето, така се стига до отрицателството и на Божидар Главев, който явно се е докарал дотам нищо да не приема, и нищо да не разбира, защото всичко отрича. жалко за „черната овца“! мноого жалко! 🙁

 51. Ирина D. каза:

  [quote name=“Аркадия“][quote name=“

  а нима конституционните права са зло, или в Църквата ние преставаме да сме свободни?! ама Вие май не сте чули благата вест, че Бог дойде да ни освободи?:[/quote]

  Мы о разных свободах говорим. Христианин – воплощенный долг, говорили святые отцы. Ни о каких правах они не говорили. Чтобы стать свободным в Церкви, нужно отвергнуться себя, взять крест свой и следовать за Христом. Отвергнуться себя!
  Церковь – не казарма, конечно, но в Церкви есть четкая иерархия и послушание.

  Есть еще такая штука, как Промысл Божий. Промыслом вам послан именно этот настоятель, именно этот президент, премьер, управдом и пр. Значит так надо, так вам полезно. Кстати, я очень сомневаюсь, что Конституция действительно дает вам какие-то реальные права.

 52. Цветомир Андреев каза:

  Ирина Д,

  Тъкмо това е православното виджане, но вие изглежда сте свикнали с комунистическото – всичко да ви се нарежда от партията, а личност да е срамна дума. Това не е православие, това е тоталитатаризъм (често радващ се на богата почва в иначе милата ви родина).

  Поздрави

  [quote name=“Ирина D“]Слушайте, что за сектантское мышление процветает у вас в Болгарии?! Дорогие братья и сестры, ну тогда выбирайте сами себе пастыря – как президента, дорогие искатели конституционных прав в Церкви(!) На своей земле – на здоровье! Только где-нибудь в стороне от Подворья Русской Православной Церкви. Поближе к протестантству, лютеры вы наши лютые.[/quote]

 53. Андрей Владимиров Белчев каза:

  23. А кога ви пъдят от един град, бягайте в друг. Защото, истина ви казвам: няма да дообходите градовете Израилеви, докле Син Човеческий дойде. [b] МАТЕЙ 10/23[/b]

 54. Оксана Черепаненко каза:

  Ой какая Ирина, что так рьяно батько защищяешь.
  Может там у вас что-разве творится – как в Болгарии говорят „Под волом теленок сидит“. Пфу гадость-то какая…Хлестай, хлестай батько, заманивай рьяно души человеческие е бездну…да еще и в Афон ходи..уму разуму научись. Дай Бог верно научись, что оно есть монашество и отречение от света…Ради таких православие хулимо есть, смотри … за души людские отвечать перед Богом будешь.

 55. iliana sivova каза:

  уважаеми читатели и коментатори в този форум, доколкото пишете в сайта плавославие българия , уместно е да се придържате към българския език. очакването да се саморегулира този въпрос очевидно не се оправдава, така че приемете го каго официално предупреждение.

 56. Т Георгиева каза:

  [quote name=“енориаш от Рус. ц.“]По въпрос на диалога. Щом искате диалог, защо да не поговорите с отчето? Вие, лично Вие. Той винаги е готов да го направи.[/quote]
  Да, но Аркадия отклони поканата за разговор. Предложението му се струва почти нелепо, ако съдим по реакцията му. в коментар №27. Иначе твърди, че жив камък бил, но защо в разговора и о. Главев намеси – не е ясно. Както не е ясно за какво се бори, след като иска диалог, а се страхува да застане очи в очи с игумен Филип и да разговаря.
  [quote name=“TatyanaZ-V“]По духовните му чеда ще го познаете.Е ние го познахме по техните лъжи и манипулации по телевизията и вестниците.[/quote]
  Да, амбициозни, горди хора са те. Не се спират пред нищо. Подписка спретнаха на мига, блог на клеветата. Молят се в обща молитва в определен час. Дали о. Николай одобрява поведението на чедата си, специалните им молитви, които четат по сатанински начин и които са се потрудили да издирят от древни източници? Или не знае това?

 57. Аркадия каза:

  г-жо Т Георгиева, аз попитах г-н енориаш от. Рус. ц., защо и за какво предлага да си поговоря с о. Филип,но отговор не получих. може би, защото се е сетил г-нът, че вече бяха правени такива опити от лица, които бяхме избрали да говорят от името на всички ни, но те бяха не само пренебрегнати, но по-късно и направо изпъдени.
  така че не ме уверявайте как към мен лично отношението му би било доста по-специално, и с „връзки“ да ме уреждате – благодаря, за мен поведението му е красноречиво, и тотално ми отне всякакво желание за разговор с него.
  отговор не получих и на въпроса си за какви клевети става дума по адрес на отец предстоятеля? но явно още не са измислени
  дотогава вземете, че почетете малко светите отци на Църквата – все пак само игумена да Ви е авторитет… 😉

 58. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Аркадия“]
  дотогава вземете, че почетете малко светите отци на Църквата – все пак само игумена да Ви е авторитет… ;-)[/quote]
  Светите отци господин Аркадия в гроба се обръщат, защото много се спекулира с тях. Не зная свят отец да е препоръчвал на християнин да бъде подъл, зъл, бездушен, арогантен, безчовечен, безмилостен и да е учел някого да издевателства, заплашва, преследва, клевети и позори събрата си. А именно тия, които вършат това – те са, които като заговорят за светите отци – мед им капе от устата, но …делата им друго говорят.
  Да знаете, че светите отци се срамуват заради много от тия, които едно четат, а съвсем друго вършат!
  Същото бих казала и на ония, които спекулират с „евхаристиини тела“. Те пък като кърлежи са се впили и както кърлежът пищи, когато го измъкват, така и те искат да са в общение с тялото върху което паразитират.
  Едните и другите в обичайните обстоятелства взаимно се презират и ненавиждат, но сега са си подали ръка.

 59. евтимия каза:

  #50
  Eх ако така бяха воювали за конституционни права светиите…календарчето щеше да бъде празно!Свобода!Да, свобода–освобождавали са се светиите от страстите и егоизма си(за разлика от нас те са ги виждали в себе си), забравяйки за конституционните си права!И добивали неразбраната от нас свобода–Христовата.И Господ на кръста…как не се е сетил да изреди изречението ви за конституционните права.
  #
  Не можем ли да видим, че Господ е създал тази ситуация за двете страни–да яви страстите на всяка?Явно много пъти в живота Господ е шепнел, а после продумвал на всяка истини за справяне. И… ако не е имало вслушване, то се е стигнало до нещо толкова шумно и драматично като това, за да яви Господ страстите на всяка страна; понеже преди, на тихо, Той не е бил чут. Нали когото обича, нему изпраща скърби. Но… никой не е в силата си да прегърне този Мехлем. При своите Си дойде, и не Го приеха, нито Го познаха (и К.Янакиев, със „своите“, и о. Филип, със „своите“)
  Да поживеем ли с надежда?

 60. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“Аркадия“]г-жо Т Георгиева, аз попитах г-н енориаш от. Рус. ц., защо и за какво предлага да си поговоря с о. Филип,но отговор не получих. може би, защото се е сетил г-нът, че вече бяха правени такива опити от лица, които бяхме избрали да говорят от името на всички ни, но те бяха не само пренебрегнати, но по-късно и направо изпъдени.-)[/quote]

  Извенете, годподин /госпожо, за кой „изпъден“ става дума? За този, който идва в средата на литургия, застава, като фарисей, отпред, отделно от всичкиq и си трьгва преди отпуста? Който не целува кръста, когато го държи някой нехаресван от него свещеник?

 61. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“Аркадия“]г-жо Т Георгиева, аз попитах г-н енориаш от. Рус. ц., защо и за какво предлага да си поговоря с о. Филип,но отговор не получих. може би, защото се е сетил г-нът, че вече бяха правени такива опити от лица, които бяхме избрали да говорят от името на всички ни, но те бяха не само пренебрегнати, но по-късно и направо изпъдени.
  -)[/quote]

  Това, което написахте, вече е клевета. Точно този представител на недоволните не е поискал никакви срещи, предлагани от о. Филип.

  Не знам, дали има смисъл да повтарям, което вече е било написано от другите. Да започнем от глобалното – етнофилетизма и да свършим с петстайния луксозен апартамент на о. игумен. – ВСИЧКО Е ЛЪЖА И КЛЕВЕТА. Мисля, че Вие го знаете. Обаче повтаряте пак.

 62. ИзДишам каза:

  Оксана, разбирам гнева Ви, но начинът Ви да го изразите е доста неподходящ. В крайна сметка конфликтът не е между хората в храма, а е между настоятеля и хората. Вместо игумен Филип да се опита да намери мирен начин да успокои духовете, той обяви война на хората и взе за заложник о. Николай. Ние всички се надяваме, че след края на войната, истинският мир е възможен. Затова нека се опитаме да не доставяме удоволствие на бесовете, като се дърляме помежду си. Не зная кой е този енориаш, който така страстно защитава настоятеля, но се съмнявам, че някога се е опитал наистина да разбере какво всъщност се е случило, за да се стигне до тук. Нека тези, които знаят, покажат, че проблемите са отвъд някакви си междуличностни нехаресвания и неразбирателства. Гневното писане не е в ничия полза. Дано ме разберете правилно, но искрено се надявам да се успокоите и да не продължавате в този дух.

 63. Аркадия каза:

  аз бях до тук. нещо не се получава с „диалога“. да продължа значи да дам повод да продължавате да обиждате или аз да отвръщам с обиди. а точно това исках да пропуснем. явно не ни е по силите. аз се извинявам, ако съм обидила някого на лична основа. извинявам се и че неизбежно допринесох за разгорещяване на страстите.извинявам се, че станах повод други хора да бъдат набъркани. все пак не може да продължим така да я караме…
  (само за думите си относно статиите не се извинявам)

 64. Дишай нормално каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Вместо игумен Филип да се опита да намери мирен начин да успокои духовете, той обяви война на хората и взе за заложник о. Николай.[/quote]
  ИзДишам, това са празни приказки и игра на думи. Как точно игуменът е обявил война на хората? Какво значи „взе о. Николай за заложник“? Опрял нож в гърлото му? Не виждате ли колко смешно е всичко това?

 65. TatyanaZ-V каза:

  Към ИзДишам
  Извинявайте ,но как ще има мир в храма като пак лъжете. И войната не е между отец Филип и енориашите,а духовните чеда на отец Николай срещу отец Филип и останалите енориаши.Всъщност отец Николай разбирал ли се е с някой от предстоятелите,защото същата война се водеше и срещу предишния предстоятел отец Исидор-със същата агресия, със същите средства и от същите хора.
  Повярвайте отец Николай не е заложник.И нищо не остава скрито.Един ден всичко излиза наяве.
  Към Т.Георгиева
  Това ,което казвате за молитвите в определен час е много страшно за тези ,които участват ,за техните семейства и техните поколения.

 66. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Аркадия“]аз бях до тук. нещо не се получава с „диалога“. [/quote]
  Ти беше поканен лично на разговор! Но се изнизваш от гузна съвест, затова не ти се получава диалога.[quote name=“TatyanaZ-V“]
  Към Т.Георгиева
  Това ,което казвате за молитвите в определен час е много страшно за тези ,които участват ,за техните семейства и техните поколения.[/quote]
  Това в блога на клеветата ли го четох, някой във фейсбук ли го предлагаше вече не си спомням, но обявеният час на молитвата бе 10 вечерта.
  Дори си мислех да призова християните в Русия да ни помагат молитвено срещу сатанистите. Така както някога са ни помогнали срещу турското робство. Да се помолят за отец Филип и за нас беззащитните.
  Духовното обгрижване на тия хора вероятно е крайно некачествено и те са в неведение относно пагубният удар и ефекта на бумеранга като последствие от „молитвите“ и действията им.
  Някой умен човек бе писал „Прости им Господи, те не знаят какво правят“!

 67. енориаш от Рус. ц. каза:

  И аз искам да съм заложник в центъра на София и с 2500 лева заплата!

 68. Т Георгиева каза:

  [quote name=“енориаш от Рус. ц.“]И аз искам да съм заложник в центъра на София и с 2500 лева заплата![/quote]
  Кой ли не би желал! И за 10% от сумата мечтаят свещеници от провинцията, за които изплащането на заплатите е проблем. Преди години съм виждала един млад отец на кашонче на земята да продава свещи и детски чорапки на ул.Екзарх Йосиф, където е края на женския пазар…

 69. Грегорий Д. каза:

  Цитирам Аркадия:
  „Нещо не се получава с „диалога“ … Явно не ни е по силите“.
  Прави сте, Аркадия. За „диалог“ са необходими двама…а не всеки да плюе и да не слуша другите. „Не се получава“, защото най-често спорят фарисеи, макар и енориаши – всеки се бие в гърдите и иска да покаже колко ТОЙ е прав е, какъв изглежда в собствените си очи, какъв сам си мисли че е… докато в същото време сипе ругатни и злоба към „ближните“ и „беззащитните“…но сякаш не го забелязва. Е как тогава ще е по силите на някои да се преборят с бурята на гнева в себе си? От текстовете поне може да се види какъв не трябва да бъде човекът…
  Тук морално-етичните принципи са позабравени…

  А от г-жа Т Георгиева научихме невероятни неща – например, как „кърлежът пищи, когато го измъкват“. Чудесно! Фантастично красиво образно представяне – благодаря!

 70. ИзДишам каза:

  Интересно какво очаквате… Някой да води такъв разговор с вас!!! Това е изключително ниско ниво за тoзи конфликт. Да седнем да се обясняваме с хора, които смятат, че четенето на 90-ти Псалом е сатанинско! Да спорим с Траянка, която изобщо не е от черкуващите се в Руската църква, но затова пък твърди, че познава „истинските“ енориаши! Да опровергаваме анонимните твърдения на този и онзи! Ми… тъпо ми се струва…
  Останете си със здраве, пък ако е рекъл Господ, всичко ще стане ясно някой ден.

 71. daisy каза:

  [quote name=“Т Георгиева“][/quote]
  Да, амбициозни, горди хора са те. Не се спират пред нищо. Подписка спретнаха на мига, блог на клеветата. Молят се в обща молитва в определен час. Дали о. Николай одобрява поведението на чедата си, специалните им молитви, които четат по сатанински начин и които са се потрудили да издирят от древни източници? Или не знае това?[/quote]
  Съветвам Ви да внимавате какво пишете, защото това, което сте написали, не звучи никак безобидно. Не бихте могли да докажете думите си, защото пишете невероятни неща, в които и Вие не вярвате! Чудя се какво целите всъщност с такива твърдения? Дали не е по-лесно да изкарате отсрещната страна по-черна и от дявола, за да Ви е по-спокойно да спите вечер с така удобната за Вас позиция?

 72. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“daisy“][quote name=“Т?[/quote]
  Съветвам Ви да внимавате какво пишете, защото това, което сте написали, не звучи никак безобидно. Не бихте могли да докажете думите си, защото пишете невероятни неща, в които и Вие не вярвате! Чудя се какво целите всъщност с такива твърдения? Дали не е по-лесно да изкарате отсрещната страна по-черна и от дявола, за да Ви е по-спокойно да спите вечер с така удобната за Вас позиция?[/quote]

  Идеален съвет за хора, които вече три месеца заливат с помия – лъжа и клевета – отец Филип. „Блог на клеветата“ – това е изключително точно! Браво, г-жо Георгиева! Тази „отсрещната страна“ сама си изкарва все по-черна, няма нужда някой друг да го прави.

 73. пищящ кърлеж каза:

  цитирам #58 Т Георгиева: „…подъл, зъл, бездушен, арогантен, безчовечен, безмилостен“,“издевателства, заплашва, преследва, клевети“, #66: „мислех да призова християните в Русия да ни помагат молитвено срещу сатанистите….Да се помолят за отец Филип и за нас беззащитните“
  цитирам #65 TatyanaZ-V:“молитвите в определен час е много страшно за тези ,които участват ,за техните семейства и техните поколения.“ и т.н. и т.н.
  – мили дами, смея да отбележа, че сте ненадминати, при все че не виждам желаещи да ви настигнат. следя коментарите и се чудя: защо в този спор така и не се ражда истината? но се сетих, че не Сократ, а самия апостол Павел по-добре го е казал: „Па и трябва да има помежду ви разногласие, за да изпъкнат достойните между вас.” (1 Кор 11:19).
  моля, докато чакате Екзорсиста, огледайте се наоколо и преценете за кого се отнасят тези думи и кой трябва да избърше пяната от устата си

 74. пищящ кърлеж каза:

  цитирам Грегорий Д.:“ А от г-жа Т Георгиева научихме невероятни неща – например, как „кърлежът пищи, когато го измъкват“
  ах, да – може ли г-жата да даде някакво тълкувание на така вдъхновяващите метафори: що значи кърлежът, от къде го измъкват, кой го измъква, защо го измъкват… нещо във връзка с евхаристийното тяло ли беше, …чак не смея да попитам и да си помисля да предположа какво ли казва авторката… 😮 но… май по-добре, да оставим кърлежа, където си е, че тръпки ме побиват…

 75. евтимия каза:

  цитирам:
  „ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСКО НИВО…“
  –––
  Това е. И двете страни.
  Дори се написа: „…м а р ш в …“. Това, и целия тон между страните, е дране и скубане и тропане с юмрук, само се крие зад буквите. (И никой не видя страстите си, а в „правота“ озлобяваше сърцето си. Дали с грубо упорство или с лукаво – все едно).
  А Словото се разпъна за нас…

 76. Т Георгиева каза:

  Ако ИЗДИШАШИЯТ коментатор №70 и останалите сто и кусур „богомолци“ бяха чели 50 псалм с жар и единодушие вкупом по нощите – щяха всички престъпници на Б-я до покайно умиление да докарат. Да не говорим за самите тях.
  Но те се ожесточават, а не се смиряват. Дори вече и диалог с игумен Филип не желаят. По думите им всичко вече …тъпо им се струва.
  Оттегчиха се от самите себе си и от „духовният“ си живот. Ако бяха вложили малко мисъл, а не само емоция, щяха да схванат и на кого са фигуранти.
  Най-трудно е на отец Филип, защото той е неподготвен за тая свинщина. Бил е в цивилизацията, строел е храм…и изведнъж – в дивата провинция и сатаната дишащ зловонно в лицето му. Анонимност, доноси, клевети. Не знае на кого да вярва, кой – кой е.
  Не знае и защо? Е, казвам му – тук е така. Да слуша сърцето си и да знае, че Бог няма да го остави, защото той е надежда за нас. Такова изпитание се дава на силни хора и Бог е преценил, че ще се справи. И ще придобие огромен опит и знание!

 77. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“Т Георгиева“]
  Най-трудно е на отец Филип, защото той е неподготвен за тая свинщина. Бил е в цивилизацията, строел е храм…и изведнъж – в дивата провинция и сатаната дишащ зловонно в лицето му. Анонимност, доноси, клевети. Не знае на кого да вярва, кой – кой е.
  Не знае и защо? Е, казвам му – тук е така.![/quote]

  Да, свинщина – много подходяща дума. Дори и в нотата на Външното. Ако кажеш за нея: „непрофесионализъм“ , ще се окаже много меко. Да, тук така е.

 78. Т Георгиева каза:

  В неделя бях на служба в св. Николай, но се наложи да си тръгна малко по-рано. Все пак видях достатъчно. На повръхноста всичко изглежда спокойно, но господата отново стоят на преден план и от упор, упорито и нахално гледат предстоятелят с цел да упражняват терор върху него. Бяха най-отпред не защото дойдоха първи, а се настаниха там именно с такава цел. Да упражняват тормоз и насилие. Какъв ужас е това! Да отидеш в храма с цел – тих терор.
  Имало е време, когато свещеници са приковавани с щикове върху олтара. Епископ Борис Неврокопски митрополит е прострелян след Литургията…
  Времената се менят, но хората – не.

 79. ИзДишам каза:

  Траянка, не зная какъв Ви е проблемът, но май вече и не искам да разбера. След днешната публикация във в. „Телеграф“ http://enoriata.blogspot.com/2012/05/blog-post_15.html , Ви моля да поразсъждавате над въпроса кой кого предизвиква с поведението си. Не мисля, че някой в Русия би търпял нещо подобно от български гражданин, пък бил той и духовник.
  Стояли най-отпред хората, за да тормозят о. Филип! А той, горкият… да го ожалиш просто… Никого не тормози, никого не гони, моли за диалог, пък ние глухи оставаме… Не мислите ли, че е време да се спрете!!! Очевидно не сте достатъчно запозната – поне си замълчете!

 80. TatyanaZ-V каза:

  Към пищящ кърлеж # 73
  Ако познавахте добре Посланията на свети апостол Павел нямаше да се изказвате толкова неподготвен(а).И не използвайте чужди думички без да знаете какво означават.
  Трябва по-внимателно да слушате проповедите на игумен Филип-има много какво да се научи и върху какво човек да помисли.

 81. Lena каза:

  [quote name=“Т Георгиева“]В неделя бях на служба в св. Николай, но господата отново стоят на преден план и от упор, упорито и нахално гледат предстоятелят с цел да упражняват терор върху него. Бяха най-отпред не защото дойдоха първи, а се настаниха там именно с такава цел. Да упражняват тормоз и насилие. Какъв ужас е това! Да отидеш в храма с цел – тих терор.
  Сатанинско поведение, определено с цел да се пречи на литургията. Очевидно те самите не получават никаква духовна радост от такова натискане, за тях е по_важно да пречат на другите.Тези не вярват и нямат страх от Бога, а изпълняват политическа поръчка. Пренесоха политическата си простащина и в църквата, какъв позор, мъка ми е за България. Простаците и чалгаджиите взеха връх навсякаде, егоистични, агресивни, слепи, безумни.Тежко ни.

 82. Т Георгиева каза:

  Към издишащият господин, които от четене и писане на клевети, дар на „прозорливост“ е придобил. На Вангелия Гущерова се прави, кръстник на хората става и като нея фамилиарничи…
  Господине, ако бяхте проявили разум и не бяхте написали всичи тия клевети и лъжи – може би нямаше да развием това чувство на отвращение към писанията ви. Сега може да лъжете себе си и оная част от хората, на които им харесва да бъде лъгани. Продължавайте щом това ви услажда живота, но не забравяйте, че Бог ви гледа. И понеже питате какъв ми е проблема ще ви кажа, че като християнка не одобрявам това – мирянин да издевателства и тормози духовник в храм, когато той извършва богослужение, както и да го гони от там! Съвсем просто е!

 83. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“Т Георгиева“] Да упражняват тормоз и насилие. Какъв ужас е това! Да отидеш в храма с цел – тих терор..[/quote]

  За някои от тях това е – добре платена работа.

  Сигурно видяхте и лицата им – както на всички помрачени хора: мрачни, злобни. И в тълпата се виждат – кои са ОТ ТЕЗИ.

 84. екзорцист съветва каза:

  цитирам #76 Т Георгиева:
  „господата отново стоят на преден план и от упор, упорито и нахално гледат предстоятелят с цел да упражняват терор върху него…Какъв ужас е това! Да отидеш в храма с цел – тих терор.
  Имало е време, когато свещеници са приковавани с щикове върху олтара. Епископ Борис Неврокопски митрополит е прострелян след Литургията…“

  уважаема, другия път по време на служба ако пак забележите „господата“ да упражняват терор към преподобния игумен Филип Московски, да изсмукват кръвчицата му, да го приковават с невидими щикове към олтара, моля не стойте като истукана, но без да губите ценно време в тоз час се хвърлете върху му да поемете ударите с обятията си. или просто го изтръгнете с всичка сила от ноктите на сатанистите и го изведете далеч от църквата – на безопасно разстояние – ако го искате цял. в противен случай скоро може да остане от него само сянката му. уверявам Ви с тези лица шега не бива щом само молитвите им имат такава сила

 85. пищящ кърлеж каза:

  до #80 TatyanaZ-V (и филипяни):
  а колко добре трябва да познавам посланията на свети апостол Павел, за да се меря с вашите познания на проповедите на апостол, пардон 😳 , игумен Филип??? мисля да почакам първо той да получи дарбата за говорене на български език (или може би ще ни предложите Ваше тълкувание?)
  а на Вас коя точно думичка Ви е чужда, че да Ви я изясня? „екзорсист“ ли?

 86. ИзДишам каза:

  Траянка, ласкаете се. Пишете с профила си в страници във Фейсубк по темата – от там Ви знам. Не са ми нужни свръхестествени способности. Както не са ми нужни свръхестествени способности, за да позная, че няма да се спрете.
  За последно, моля, обяснете ми, моля Ви, как светостта на игумен Филип се съвместява с фалшифицирането на снимки в интернет с цел замазване на гаф? Не Ви питам за други неща, за които очевидно не желаете да повярвате, че са истина. Само за това ми дайте отговор и ще млъкна аз. Без да притежавам каквито и да е свръхестествени умения, предричам, че няма да ми кажете нищо по същество, а само ще ме нападате.:)

 87. недоумения каза:

  http://www.mfa.bg/content/2012/5/7/TOSHEV.pdf

  Ето че и Лъчезар Тошев се заел да омаскари човека. Надушили проблеми с визата, беззащитните и деликатни чада директно решили да се възползват от личните си познанства и смирено да попитат министъра не може ли да се изгони игумена от България заради тях. А той какво да отговори, освен глупости, разбира се, но не е там въпросът. Въпросът е колко нагли могат да бъдат тези хора, които са решили да се правят сега пък на милиционери. Вижда се, че много. Но интересно – колко да е много все пак…

 88. Т Георгиева каза:

  Малко и аз да пофамилиарнича. Издишащи Петко, Нако или Цеко. Ако бяхте християни и вярващи хора никога не бихте стигнали до тук. До това преследване.
  А да се хвалят със сатанински умения и силни зловредни „молитви“ могат само хора обзети от бесове /коментар № 84/.
  Е, скоро ще усетите отзвука от „молитвите си“. Много далеч сте от истинската духовност и изпитвате разни дефицити, затова ви са се приискали прегръдки и насочвате полемиката в тази насока.
  Не бих използвала силната дума святост по отношение на познат ми жив човек, но понеже Вие я употребихте ще кажа, че в сравнение с такива като Вас, който и човек да вземеш – светец ще бъде. И най-произволно избран от тълпата да е.
  А сянката на о. Филип и на хора като него ще смущават сънищата Ви дълго, дълго независимо къде са, защото това ще е реакцията на собствената Ви съвест. Дори и езичниците, дори атеистите имат нравствен кодекс заложен от Бог и това е съвестта им. Атеистите и богоборците – също!

 89. daisy каза:

  Към Т. Георгиева:
  Съчувствам Ви за това, което преживявате, защото виждам, че чувствата Ви по отношение на игумен Филип са искрени. Бях Ви много гневна, задето ни наричате сатанисти, но впоследствие осъзнах, че трябва много да Ви е заболяло, за да се изказвате така. Затова вече не Ви се сърдя.
  На едно място Вие казвате, че тази ситуация е изпитание за игумен Филип; но тя е изпитание не само за него, а за всички ни. И въпреки че според мен именно той вся разделение в нашата енория, все пак вижда се, че е склонен и на отстъпки. А това не е малко.
  Може би, ако всички ние престанем да виждаме нещата само черно-бели, а започнем да виждаме и нюансите, ще започнем да общуваме по-конструктивно помежду си.

 90. Т Георгиева каза:

  А, ако знаеш какви неща са ми писали на лични! Какви заплахи! Най-невинните от тях бяха, че никога няма да си намеря работа за това за което съм учила. И тази, че от някой си зависи всичко свързано с мен. Включително и това, което хората ще мислят за мен. „Ако кажа, че си чудовище – ще бъдеш чудовище за другите, ако кажа, че си светица – ще бъдеш светица! Това ще си, което аз кажа!“
  Както виждате Дейзи, преживяла съм подобно нещо. Затова изпитвам искрено съчувствие към О. Филип. Бих предала себе си, Бог, събрата си, ближния си, ако стоех със скръстени ръце и гледах сеир. Как унижават и унищожават човек. Божи служител.
  Подобно на ДС лукавството и арсенала им от низости – виждам, че се появяват вече и тук нюанси на нравствен компромат. Освен всички други клевети.
  В миналото са приковавали свещениците към олтара с щик, както вече казах, а сега средствата на лукавия и служителите му са други. По-изтънчени, по-парфюмирани, но кого, Бог ли ще излъжат?

 91. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“пищящ кърлеж“]до #80 TatyanaZ-V (и филипяни):
  а колко добре трябва да познавам посланията на свети апостол Павел, за да се меря с вашите познания на проповедите на апостол, пардон 😳 , игумен Филип??? мисля да почакам първо той да получи дарбата за говорене на български език (или може би ще ни предложите Ваше тълкувание?)[/quote]

  А защо да говори проповед на български в руската църква?

 92. TatyanaZ-V каза:

  Към пищящ кърлеж
  Ако искате да слушате проповед на български език идете в българска църква.Какво правите в Руската църква?
  Към екзорцист съветва – пише се „екзорсист“. И освен това в главата Ви е пълна каша.Това не е православие.Объркали сте сайта.

 93. daisy каза:

  Към Т. Георгиева:
  Радвам се, че правите всичко, за да сте вярна на себе си! Защото от истините, които сме изстрадали, не можем да се откажем. Те са ни дадени от самия живот.
  Но разбирате ли, че всеки един от участниците в това интернет пространство е тук със своята болка и със своята истина. И докато всеки от нас е сам на своето островче, ще ни е много трудно да се разберем помежду си. Затова Ви поздравявам за смелостта да кажете нещо лично за сбе си, защото вярвам, че такава смелост проправя пътя към истинското общуване.
  Бог да е с всички ни!

 94. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“daisy“]
  Може би, ако всички ние престанем да виждаме нещата само черно-бели, а започнем да виждаме и нюансите, ще започнем да общуваме по-конструктивно помежду си.[/quote]

  Спирането на тормоз и клевета – това е най-конструктивно. Според мен. Обаче има непримирими хора. Наистина като осатанели. Много малко са, но точно те се опитват да създадат крайно нездрава атмосфера.

  Никой не може да посее разделение там, където има любов! И не ми се вярва, че преди пристигането на о. Филип Калин Янакиев много ме обичал. Или пък някои други хора. Да ме прости, ако греша.

  Аз пък промених своето отношение към някои съенориаши след като видях как те БЕЗСРАМНО ЛЪЖАТ пред ТВ камерата по време на неделното богослужение. В Православната Неделя! Вързастни жени, многодетни майки, уж благочестиви християни. Бях потресен!

 95. TatyanaZ-V каза:

  До #85 пищящ кърлеж
  Да, искам да обясните думичката „екзорсист“ и кой го практикува.
  А колкото до мен ,аз нямам никакво намерение да гоня вашите бесове и демони.Вие имате гражданските права,гарантирани от Конституцията да си задържите и отглеждате.
  Бих се помолила за Вас,но няма как да Ви запиша за литургия като „Пищящ кърлеж“.

 96. пищящ кърлеж каза:

  до TatyanaZ-V:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D0%B7%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
  дано обяснението Ви удовлетвори (както и правописа). що се отнася до желанието Ви да ме запишете „за литургия“ – благодаря, много саможертвено от Ваша страна, предвид ужасът, който изпитвате от молитвите (цитирам Ви отново,#65 TatyanaZ-V):“молитвите в определен час е много страшно за тези ,които участват ,за техните семейства и техните поколения.“!
  що се отнася до прозвището „пищящ кърлеж“, защо не потърсите и от Т Георгиева обяснение за тази „чужда дума“(за справка: #58) – все пак тя ми е кръстницата. аз питах вече, но отговор не получих…

 97. пищящ кърлеж каза:

  и още нещо – г-жо TatyanaZ-V, не ме ли пратихте Вие да слушам проповедите на игумен Филип, че да се образовам? нещо не си следите мислъта. затова правилно сте забелязала, че има „каша“, ама тя не е в главата на „Екзорсист съветва“. тук се запознахме с такива умотворения като пищящи кърлежи, сатанисти, бълващи зловоние, терористи и какво ли още не……….:-x
  други пък споделят социалните и емоционалните си проблеми: съчувствали на игумена, защото знаели какво е да си останал без работа. е, г-жо Т.Георгиева, тогава защо не съчувствате на диригентката, или дякон Сава, а на този, дето ги постави в подобно на Вашето положение?!? кой заслужава съчувствие, наясно ли сте на кого за какво състрадавате??? друга пък едно си знае – иска заплатата на о. Николай да взима и Калин Янакиев да я обича. ех, мечти, мечти… г-жо енориаш от Рус. ц., никъде не пише в Библията, че някой трябва да Ви обича, но Вие да обичате – това е вече изискване.
  абе каша с елементи на „лична драма“

 98. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“ИзДишам“]/quote] -за 79 ком.

  Господине, погледнете, моля, коментар номер 44 и ще разберете, че въпросът с визата и с нотата е нагласен от същото място, от което се обаждат “недоволните енориаши”. Не че някой не подава документите за удължаването на визата. Просто обком на гр. Вашингтонск изисква колкото може повече омраза към Русия. И повечко скандали. Понякога – добре платени и даже предплатени. И хората си бачкат…

 99. ИзДишам каза:

  Аз и по-рано казах, че това ниво на разговор е изключително ниско. Като се замесят и конспиративни теории, нещата вече съвсем излизат от контрол. Модераторите пак гледат сеир. Приятно гледане!

 100. енориаш от Рус. ц. каза:

  [quote name=“пищящ кърлеж“]и. г-жо енориаш от Рус. ц., никъде не пише в Библията, че някой трябва да Ви обича, но Вие да обичате /quote]

  Е, кажете на тези, които все се оплакват за това, че с идването на игуменът на подворието свърши любов!

  И все пак съм господин, а не госпожа. Пардон, ако това не Ви харесва.

 101. Ольга каза:

  [quote name=“пищящ кърлеж“] Т.Георгиева, тогава защо не съчувствате на диригентката, или дякон Сава, а на този, дето ги постави в подобно на Вашето положение?!? „[/quote]

  Първо, не останаха без работа. Дяконът служи в друг храм, само че с доста по-малка заплата. А дирегентката сама си тръгна. Второ, ако не искаш да слушаш началник и да изпълняваш задълженията си, ако не искаш да се извиниш, когато си сгрешил, тогава напълно справедливо е да останеш без работа. Да не говорим за Църквата – дисциплина и послушание.

 102. Т Георгиева каза:

  Съчувствието ми към отец Филип е за това, че си има работа с хора като вас г-н кърлеж. И не само на него съчувствам, но на всички християни, които страдат от гонителите си. Не се оплаквам от липса на работа. Оплакванията ми са от подмолните, непочтени, безсъвестни и деградирали духовно хора, които възползвайки се от анонимността тайно вършат демоничната си работа. Случаят на о. Филип ги изкара на светло. Те са потомци на нискочелите престъпници пуснати от затворите след 9 септември, които са погубили интелигенцията и духът на тая страна, които са избивали духовенството, които и сега дебнат и малтретират всеки човек с искрена вяра.
  Ако не беше случаят с о. Филип, никой нямаше да узнае за тормоза на който бях подложена. Защото християнинът мълчаливо страда и се надява само на Бога. А те мразят, както последния, така и първия, както мирянина, така и духовника и всеки вярващ. Жалко за ония, които са подведени и водени към гибел от душегубците. Жалко.

 103. ИзДишам каза:

  Аз не разбирам как може да се говорят толкова сериозни неща просто ей така! Не бил останал без работа дякона, само заплатата му била по-малка! Що за злобни и дребни люде може да говорят така! Кой служи в тази църква в последните 15 години, откак о. Сергий си замина? Само и единствено българските свещеници и дякони, с много редки изключения в неделя и на празници! Отречете го това! Включително и ОЗ не служеше! Т.е. в Руската църква е имало богослужения всеки ден, защото е имало някакви наивници, които са смятали, че това е важно за Вас, нас – хората! От кого е била наложена тази практика – от настоятелите! Кой е изпълнил послушание – духовниците! Как пък поне за миг не ви минава през ума, че рибата се вмирисва откъм главата! О. Николай пък от дълги години всеки Богородичен пост е съвсем сам! Това не се забелязва обаче. Важно е, че заплатата му е потресаваща! А това, че настоятелите взимат много повече за много по-малко… Да си траем, че не е по християнски… Ами… Засрамете се!

 104. TatyanaZ-V каза:

  Към #96 пищящ кърлеж
  Няма как да изпитвам ужас от молитвите ,защото те са общуване с Бога.Явно Вие не знаете какво е молитва.Затова си мислите,че това в което участвате са „молитви“.Явно някой Ви използва за свои цели.За това искахме да Ви предупредим с Т. Георгиева, дано вече да не е късно.
  И не Ви изпращам никъде.Стана ясно,че не участвате в богослужения в Руската църква.
  Така и не ми обяснихте какво разбирате под „екзорсист“ и защо използвахте тази дума .Сигурно защото и Вие не знаете .А линка в Интернет да бяхте използвали преди да пишете.

 105. пищящ кърлеж каза:

  г-жо Олга ( или ТГеоргиева – ако сте едно и също лице, щото нещо ме обърквате вече), ако диригентката и дякона не са вече в руската църква то Е по вина на о.игумена, а ако пък са си намерили работа (според образованието) – то това НЕ Е благодарение на игумена. от което следва, че няма налице причина г-жа Т.Георгиева да се идентифицира с него по изтъкнатите от самата нея причини, даже тъкмо напротив. извън контекста сте (а и не сте лицето, към което е зададен въпроса).
  г-н Енориаш, добре, че ме поправихте, защото ме беше яд, дето пропуснах да Ви кажа, че К.Янакиев е и щастливо женен, та сърцето му е заето вече 😆 . НО… игумена е длъжен да има любов към паството си – две мнения НЯМА! че обича архонтите и знаменитостите от световна величина вече се уверихме, но те ли са му пасомите… но защо продължаваме всичко това, то край няма. айде да видим как ще се развият от тук насетне нещата. А.Романов е виновен! не биваше да налива масло в огъня, а излезе сух от водата

 106. Ольга каза:

  [[quote name=“ИзДишам“]Аз и по-рано казах, че това ниво на разговор е изключително ниско. Като се замесят и конспиративни теории, нещата вече съвсем излизат от контрол. Модераторите пак гледат сеир. Приятно гледане![/quote]

  По-добре клевети от високо ниво, от класа – разбирам ви.

 107. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Ольга“]
  По-добре клевети от високо ниво, от класа – разбирам ви.[/quote]
  Освен право на клевети и лъжи, господата от“високото“ винаги обвиняват в конспиративни теории хората, които се оплакват от преследване. Целта е да ги обвинят в психични заболявания и в каквото си пожелаят!
  Понеже с голям интерес гледах интервюто с иконописеца г-н Радушев, както и предателят му във Вяра и общество видях, че методите са същите. Това е една добре смазана машина за прегазване на хора.
  Тя действа и сега! Започва се с клеветата, минава се през изолацията и се стига да явната омраза и преследване от тълпата изманипулирани хора, които не могат или не желаят да мислят. Само един съвет бих искала да им дам. Каквото и да ви говорят за някого – не го намразвайте без да го познавате, и ако не ви е причинил зло. Не мразате по команда, защото тези, който ви водят по пътя на ненавистта погубват душете ви.
  Случаят с о. Филип осветли тъмната страна на това, което тук наричаме „вяра“.

 108. Светльо каза:

  В българския език, Андрей, трудовете не се „носят“, а се полагат.

 109. ИзДишам каза:

  [quote name=“Ольга“]По-добре клевети от високо ниво, от класа – разбирам ви.[/quote]
  Не, Олга, ниско ниво е да се дрънка по темата, вместо да се разсъждава и анализира. Цитираното от мен е дрънкане, както и по-голямата част от коментарите тук.
  ТГеоргиева, доколкото помня от по-ранни ваши изявления, Вие не познавате ОФ. Ясно е защо не го „мразите“, но с какво той е заслужил такова доверие и тази ваша стръвна защита аз не разбирам. Впрочем, и аз не го мразя. Просто не харесвам това, което прави. Не всеки началник е добър, та да го слушат безусловно подчинените му, както Олга ни наставлява, а останалите хора пък да го аплодират за всяка негова крачка. Някои хора просто не ги бива за началници. Вярвам, и г-жа Георгиева няма да го отрече. Впрочем, отказвам да приема обвинението, че нямам достатъчно ум, за да преценявам за себе си кой какъв е, та да имам нужда някой да ме води, нито пък някой ми плаща, за да подвеждам аз хора. И какво следва от това за Вас? Ще си дрънкаме…

 110. пищящ кърлеж каза:

  Г-ЖО TatyanaZ-V И Г-ЖО Т Георгиева! ЩЕ ОТГОВОРИТЕ ЛИ И ВИЕ ПОНЕ ВЕДНЪЖ НА НЯКОЙ ВЪПРОС?! ВЕЧЕ НЕ ПИТАМ, А НАСТОЯВАМ ДА ОТГОВАРЯТЕ ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДУМИ, АКО СТЕ В ЯСНО СЪЗНАНИЕ, И АКО НЕ ИСКАТЕ ГОВОРЕНЕТО ВИ ПО НИЩО ДА НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ КУДКУДЯКАНЕ НА КОКОШКИ:
  1)КАКВО ИМАТЕ ПРЕДВИД ПОД „…мислите,че това в което участвате са „молитви“… искахме да Ви предупредим с Т. Георгиева, дано вече да не е късно.“?!? 2) БЯХТЕ ПОПИТАНИ ОТ „ИЗДИШАМ“ 90 ПСАЛОМ ЛИ НАРИЧАТЕ САТАНИНСКИ?!? КОГО НАРИЧАТЕ САТАНИСТИ, ДЕМОНИ, БЕСОВЕ,……?!?!?!? ИЗТЪКВАТЕ АКТИВНИЯ СИ МОЛИТВЕН ЖИВОТ И БЛИЗОСТТА СИ С БОГА, А НЕЩО ВСЕ ДЕМОНИ СА ВИ ПРЕД ОЧИТЕ, В УМОВЕТЕ, НА ЕЗИКА…! КАК СТАВА ТАКА?!?
  3) НЕ НАМРАЗИХТЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО МНОГО ХОРА БЕЗ ДА ГИ ПОЗНАВАТЕ ЛИЧНО, Г.ЖО ГЕОРГИЕВА?!? КОГА ЩЕ ОБЯСНИТЕ ЗА „КЪРЛЕЖА“ СИ – ЗАЩО ПИЩИ, КОЙ И ОТКЪДЕ ГО ОТКЪСВА?!? НА НЕИЗГОНЕНИЯ СЪЧУВСТВАТЕ, А НА ИЗГОНЕНИТЕ?!?!
  НИКОЙ ТУК НЕ ОБИЖДА, ТАКА, КАКТО ВАШАТА СТРАНА!
  ПОСЛЕ ПАК(!) МЕ ПИТАЙТЕ КАКВО ЗНАЧИ „ЕКЗОРСИСТ“

 111. Ольга каза:

  Господин, който въздише, в България има доста хора, които излизат на работа всеки ден. Има доста свещеници, които вършат много повече работа срещу 300 лева на месец далеч от столицата. И не знам, дали още има много хора, които си позволяват да не се явяват на работа без да дават обяснение на началника си – имамм предвид дякон Сава.

  Български свещеници в Руската църква в София , явно не се преуморяват срещу тези 2000 – 2500 лева на месец. Дежурен една седмица, после две почива. Имат за какво да мразят Русия, руснаци и настоятел. Или за някой е тайна, че мразят?

 112. Т Георгиева каза:

  [quote name=“ИзДишам“]ТГеоргиева, доколкото помня от по-ранни ваши изявления, Вие не познавате ОФ. Ясно е защо не го „мразите“, но с какво той е заслужил такова доверие и тази ваша стръвна защита аз не разбирам.[/quote] Първо не мразя всички, които познавам. Някои понасям, други дори обичам!
  Второ -ОФ не е отечествен фронт, предполагам, а о. Филип. Някой каза, че се идентифицирам с него, а не с другите и недоумяваше защо. Защото не ме интересуват заплати, пари, работни места, амбиции и стръв да се налагам, нито пък имам титанична гордост.
  Интересува ме ВЯРАТА. Този, който има вяра, смирение, който се моли за враговете си – той е от когото бих искала да се уча и на когото да приличам, когото ценя и уважавам, защото все още съм твърде далеч от подобни качества. Сред нас не видях това. Нека не се лъжем г-не. За нищо на света не искам да приличам на интелектуалците, чиято „вяра и любов“ видяхме в блога на клеветата. Мисля, че простичко и ясно обясних.

 113. Т Георгиева каза:

  Отговарям ви спокойно и ясно:. 1 Ще съчувствам на когото си искам и както чувствам.
  2 Не мразя НИКОГО!
  3. Не изтъкавам усилен духовен живот, нито близост с Бога, както казвате.
  4 Кърлежа е метафора.
  А Вие защо си мислите, че правите анализ на нещо? Това писане с големи букви си е чисто крещене. И още нещо да попитам – събирахте се в единодушие и любов по нощите 100 и кусур „богомолци“ и псалми пеехте, като евреите на реките Вавилонски, така ли?
  Ако сте чели 90 псалм, няма защо да се безпокоите и пишете с такива големи букви. Там нали пише: „с очите си ще гледаш и ще видиш отплатата на нечестивците“ и че ще стъпчеш лъв и змей, аспида и василиск.
  И още нещо да Ви кажа. Не съм Олга. Някой се бе усъмнил, че пиша и от този ник. Затова изяснявам.

 114. Илона Нешкова каза:

  Олга, заповядайте в неделя в храма, за да поговорим лично за това, което твърдите тук.Мразим Русия и руснаците-това твърдите Вие.Хайде, елате да поговорим за това Ваше твърдение!Надявам се, че можете да отговаряте за това,което пишете.
  Твърденията за заплатите на свещениците и дякона са невярни, но това е всичко, което ще кажа по въпроса.Ненормално е който и да е да получава заплата 300 лв. и това е, което би трябвало да Ви възмущава.Това, че в един храм си позволяват да плащат по-добре на свещениците, е нещо похвално, а не възмутително и изобщо не разбирам какъв е тук патосът!Смятате, че те не се трудят достатъчно за парите, които получават?Едва ли има нещо, с което мога да Ви убедя в противното.Само ще кажа, че о.Зотик дежури едва от няколко месеца-преди това не участваше в графика.Твърдя го най-отговорно.
  За дякона-сложете си ръката на сърцето и се опитайте да преброите пътите,в които сте били свидетели на нарушения от негова страна. Като се видим,ще ми кажете цифрата.До неделя!

 115. Ольга каза:

  Матушка Илона, заповядайте в блога на клеветата и погледнете, какво пишат духовните чеда на вашият съпруг.
  И какво те правят.

 116. Ольга каза:

  Матушка, Илона, не е много приятно, нали, да те упрекват в нещо? Веднага започнахте за се оправдавате.
  А представете поне за минутка как се чувства човек, който 3 месеца поливат с помия, с лъжа, клевета, а той не отговаря. Или можете с пълна отговорност да кажете, че той НАИСТИНА гони българи от храма?
  Така че, по-добре за Вас ,да не се срещаме. Ще Ви кажа много неприятни неща. И не само аз.

 117. Илона Нешкова каза:

  Олга, не се оправдавам.Правя необходими уточнения,защото говорите неистини.Аз не се притеснявам от среща с Вас, каквото и да имате да ми кажете.Тъкмо ще мога и аз да Ви споделя на какво е подложено нашето семейство в последните месеци.Ако Ви интересува,разбира се.Блогът зная много добре,както зная и хората.Някои от тях дори са ми много близки.Нито съпругът ми,нито аз ще съдим делата им.Свещениците не са някакви пъдари,които следят народа и им дават точни инструкции как да се държат.На човека е дадена свободна воля,за да постъпва според съвестта си.Това включва и вероятността понякога някой за нещо да сгреши.Вие никога ли не грешите? Аз вярвам, че по Божия милост мирът в любимия на всички ни храм може да се върне,но за това трябва желание и воля от всички.И най-вече любов.Така че,обадете ми се в неделя,ако някое от последните изброени неща важи за Вас.

 118. TatyanaZ-V каза:

  Към пищящ кърлеж
  Уважаеми,а,о,
  Никой никого не мрази и нищо не изтъква.
  Не зная как се раждат мислите в главата Ви.
  Само не мога да разбера онези духовници и миряни,
  Които заради личните си амбиции и интереси си позволиха да обругаят един монах,разстроиха молитвения живот на миряните в Руската църква,в Софийска и други епархии в страната,на духовните чеда на отец Филип в Италия,позволиха си да обтегнат отношенията между две православни църкви и две държави.Това е смазваща отговорност пред Бога.
  А Вие го наричайте както искате.Душата си е Ваша.

 119. пищящ кърлеж каза:

  Г-ЖО Т Георгиева! НЕ СТЕ ОТГОВОРИЛИ НА КРЕЩЯЩИТЕ ВЪПРОСИ!!! И ТАКА, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: 1)КОИ СА САТАНИНСКИТЕ УМЕНИЯ И КОГО НАРИЧАТЕ ОБЗЕТ ОТ БЕСОВЕ,?!?!? В КАКВА ВРЪЗКА ГО КАЗВАТЕ?!? (ЦИТИРАМ ВИ: „сатанински умения и силни зловредни „молитви“ могат само хора обзети от бесове“)
  2)И ПАК ЗА ЕНТИ ПЪТ: МЕТАФОРА ЗА КАКВО Е „КЪРЛЕЖА“ ВИ – ЗАЩО ПИЩИ, КОЙ И ОТКЪДЕ ГО ОТКЪСВА?!? ДЪРЖА НА ОБЯСНЕНИЕ!!!
  ДА РАЗБИРАМ ЛИ, ЧЕ НЕ СТЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ОТГОВАРЯТЕ ЗА ДУМИТЕ СИ??? ТОГАВА ДЪЛЖИТЕ ИЗВИНЕНИЕ!!!
  относно Вашия въпрос:“събирахте се в единодушие и любов по нощите 100 и кусур „богомолци“ и псалми пеехте, като евреите на реките Вавилонски, така ли?“ – ако Вие знаете (случайно) за какво говорите, моля, СПОДЕЛЕТЕ ЯСНО, НЕДВУСМИСЛЕНО И С ПОЗНАВАНЕ НА СЛУЧАЯ!!! ЗАЩОТО ЗВУЧИТЕ СЯКАШ СИ ГОВОРИТЕ САМА – НЯМА ОБРАТНА ВРЪЗКА ,ЯСНОТА НА МИСЪЛТА И СЪСРЕДОТОЧЕНОСТ ВЪРХУ ПРЕДМЕТА НА РАЗСЪЖДЕНИЕ
  ОЧАКВАМ НАЙ-СЕТНЕ ИЗЯСНЯВАНЕ НА СЛУЧАЯ! УСПЕХ В ОТГОВОРИТЕ!

 120. пищящ кърлеж каза:

  г-жо Илона Нешкова, поздравявам Ви за смелостта и откритостта, с които недвусмислено дадохте възможност да се разбере, че от „другата страна“ никой не е способен на диалог и заставане с открито лице пред проблема. отговорът, който получихте от Олга беше очакван на 100%. като де жа вю.
  към г-жа Олга: не виждам някой да Ви се опрвдава, ласкаете се, а и няма за какво. колкото до т.нар.“блог на клеветата“, той е тук – не го ли виждате: тук „клевета“ е една от най-често използваните думи. дори да попита човек „какво наричате клевета“ е вече клевета.
  но няма да се съгласите, нали? (не е нужно да отговаряте, въпроса е риторичен)

 121. Ольга каза:

  Матушка Илона, свещеници трябва да бъдат водачи към Царството Небесно. Ако предпочитате друга – изборът е ваш.
  Много здраве!

 122. Т Георгиева каза:

  Понеже „екзорцист от коментар №84“ показа явно злорадство от силата на „молитвата“ насочена срещу о. Филип и хората, които са на негова страна – бих искала да поясня нещо.
  Това, което изпитахте при труса тази нощ, молейки се надвесени или носещи на ръце децата си – това е угодна на Бога молитва. Богоугодна обща молитва е Литургията. Това е правилният начин на православна молитва. Евхаристията, благодарността отправена към Бога.
  Общи молитви по площади ливади и др. обществени и лични места не са с православен, а с протестантски характер.
  Окултните заклинания по нощите насочени с цел да поразяват хора, които са нежелани и мразени от практикуващите тези „молитвени“ практики са изключително опасни. Лицата към които са отправени, ако са чисти пред Бога – няма особено да пострадат, но отрицателната енергия, която се натрупва може да доведе до смърт и разрушения от които да пострадат много хора и най-вече участниците, които освен това, погубват и душите си във вечността.

 123. Т Георгиева каза:

  Татяна от ком.№118 е дала блестящ отговор на крещящият или пищящ г-н. Г-жа Нешкова с нейната „смелост“ се вълнува единствено да запази заплатата на съпруга си и да идентифицира Олга за да я включат към жертвите на своите „молитви“.
  Но друго е важно в случая. Представете си, че един монах, когото пазят 100 ангели /това ми е казвал атонец/ се моли за враговете си, каква сила придобива и дръзновение пред Бога! Но да вземем и обикновен мирянин, който се е помолил с молитвата на св. Иоаникии и с кратката молитва към Богородица“ Всичкото си упование на Тебе възлагам Майко Божия, запази ме под Своя покров“. Какво ще направите на човек, който е под покрова на Богородица? Това, което изпращате към него ще се върне и ще удари вас или ще нарани близките ви или други невинни хора.
  „Молитва“ в която има жажда за мъст и омраза към някого е САТАНИНСКА!
  „И да бъде Твоята воля Господи, а не моята“ – това анулира личната агресия и егоизъм. Това трябва да е финалът на православната молитва.

 124. Илона Нешкова каза:

  Олга, повече няма да разговарям с Вас тук.Ако желаете, обадете ми се в църквата, за да поговорим.Тъй като Вие очевидно знаете коя съм аз, а аз не зная коя сте Вие,оставям инициативата на Вас.Когато твърдите нещо,трябва да можете да го защитите с аргументи и доказателства.Щом твърдите, че мразим Русия, руснаците и настоятеля, елате да го обсъдим лично.Ако не го направите,приемам,че не си го мислите сериозно и всъщност сте сгрешили.
  Бъдете здрави!

 125. Илона Нешкова каза:

  Госпожо Георгиева,от какво се вълнувам аз няма как да знаете.Не ме познавате, не познавате и съпруга ми, не знаете семейството ни,живота ни.Не мога да разбера откъде идва самочувствието Ви да говорите за това какво ме вълнува и към какво се стремя. Елате малко на себе си! Аз също не Ви познавам и не бих посмяла да се изказвам за Вас и душевното Ви състояние, макар че ме сърбят ръцете.Най-вероятно ще съжалявам, ако го направя, така че ето-мълча си.Замълчете си и Вие-така няма опасност после да съжалявате.Много ще съм Ви благодарна, ако повече не ме коментирате и Ви моля да се въздържате да го правите.Хубав ден!

 126. пищящ кърлеж каза:

  уважаеми TatyanaZ-V и Т Георгиева, след като отказвате да отговаряте на уточняващи въпроси, свързани с ваши собствени думи, а в същото време не си ги взимате назад, нито се извинявате, не ми оставяте друга възможност, освен с прискърбие да преценя, че явно не е възможно да ви се вмени някаква отговорност, нито вие сте способни да носите такава. Затова приемете моето съчувствие! Явно излишно се притеснявах, че имате предвид нещо друго, освен да „плашите гаргите“.
  Г-жо TatyanaZ-V, няма начин да ги разберете „онези духовници и миряни….“(#118) така, както се опитвате. То е като задача, която не можете да разрешите, защото още в условието й сте допуснали съществена грешка. Така че не се мъчете
  моля, предайте на г-жа Т Георгиева искрените ми извинения за „крещенето“. опитвах се да я надвикам, но тя е твърде увлечена от собствените си монолози или пък си говори с невидим (поне за мен) събеседник. нека я оставим да тича из ливадите и да гони мухите, сигурно помага срещу параноя.

 127. Петър А. Петров каза:

  Докато разговаряте и беседвате на различни теми, само да Ви уведомя, че горе на централното кубе на църквата има много сериозна поражение от земетресението. Това, че кубето следва незабавно да се поправи, говори и факта, че е отменено Бдението срещу Възнесение Господне в храма – това е вече втора отмяна на Богослужение срещу Господски празник след 5-и август 2011г., когато поради невъзможност да се обгрижат всички изповядващи се вечерня нямаше. Има сериозни пукнатини и вътре в храма. Всичко станало дотук влече след себе си многозначителна символичност на това какво се случи в рамките на една цяла година при нас.

 128. Т Георгиева каза:

  След всичко казано да тук и всичко случило се – дребнотемието и дребнавостта на малките духом, които за една понижена заплата, заради нищо и никаква гордост, но наранена! Водени от болна амбициозност, настървявани и самонастървяващи се един друг стигнаха до дъното. За съжаление увлякоха и други хора, някои от които познавате, а други – не. Убедена съм, че имате защитник появил се от нищото, когото никой не познава. Наприемер екзорциста.
  По повод параноята за която спомена кърлежа. Да, това е от методите на прословутото ДС. Пробваха нравствения компромат, конспирациите и…параноята е наред. Точно това ви очаква в бъдеще господине. Защото си имате работа с голяма сила. Те ще разберат кои сте всички вие и за какво се борите. Къде се криете, дори и от чужди пощи да пишете коментарите си и да пребивавате в пълна нелегалност.
  Жалко за подведените хора поддали се на клевети, лъжи и манипулации.

 129. Екзорцист съветва каза:

  цитирамТ Георгиева: „За съжаление увлякоха и други хора, някои от които познавате, а други – не. Убедена съм, че имате защитник появил се от нищото, когото никой не познава. Наприемер екзорциста.“

  уважаема Т Георгиева, виждам, че отново ме призовавате. държа да Ви уведомя, че моята поява се дължи изцяло на Вас – Вие ме призовахте от Нищото с енергията на Вашите думи. „бесове, демони, дяволи, сатанисти…“ са все термини от моята сфера на занимания. и ако смятате още да хулите живи хора, от плът и кръв – такива, които познавате и такива, които не познавате ще си имате сериозни проблеми, най-вече от психическо естество. тогава не знам дали и игумен Филип би Ви помогнал. последен безплатен съвет: пийте повече светена вода, помазвайте се с елей и се прекръствайте с молитва на уста всеки път преди да седнете пред компютъра да пишете. за по-сигурен ефект пийте си и хапчетата. а, и като тичате из ливадите пазете се от кърлежи!

 130. TatyanaZ-V каза:

  Към #127 Петър А. Петров
  Господине,пострадала е св. „София“ и църква в Перник.Пак ли отец Филип е виновен?

 131. Т Георгиева каза:

  Екзорциста ме съветва светена вода да пия, да се пазя от кърлежи и ме плаши с психически атаки. Та нали само тава правехте досега по нощите – заклинания и клетви редяхте с оцъклен поглед и пяна на уста напрягайки се да визуализирате злостните си пожелания. И това наричахте молитви! А на Литургии някои от вас ходеха за да смущават службата. Стояха накокошинени взираха се грозно в свещенослужителят и издевателстваха над богомолците, като ги разбутваха движейки се хаотично.
  Съжалявам, че пиша тия думи, но такива ви виждам. Карикатури на християни. Заради дребни ежби и жалки заплати – божи човек погубвате без да ви мигне окото! Не жалите нито децата си, нито близките си, които ще страдат заради тая злост и низост които сте безсилни да преодолеете и за която ще си платите скъпо, защото Бог поругаван не бива! Но на човек способен на такива лъжи и клевети е все едно какво ще му кажеш. Той е духовен инвалид и му липсват чувства на срам и всякакви духовни сетива.

 132. Петър А. Петров каза:

  [quote name=“TatyanaZ-V“]Към #127 Петър А. Петров
  Господине,пострадала е св. „София“ и църква в Перник.Пак ли отец Филип е виновен?[/quote]

  Затова има само една поговорка:

  „Гузен негонен бяга“

 133. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Екзорцист съветва“] … ще си имате сериозни проблеми, най-вече от психическо естество. тогава не знам дали и игумен Филип би Ви помогнал![/quote]
  Сектите – начин на въздействие – в тази тема от форума споделих /април 2011г/ част от онова на което бях подложена. Та зная, че ги владеете тия неща екзорцисте. Заплахата, преследването, тормоза над самотни жени…това добре умеете. Но нямате мъжеството да се откриете, така че сте обикновен страхливец, който не мога да приема за сериозен човек. Умеете да насъсквате хората, да наливате масло в огъня, умеете да завиждате на хората за качества, които нямате и да ги преследвате до край. Но това, което умеете е само ЗЛО, ДОБРО НЯМА ВЪВ ВАС. Това задоволява ли ви?
  Нека ултраправославните, както и окултно“православните“ да знаят кой ги води като мечки на синджир, кой ги обединява в преследването на о. Филип и да помислят относно целите и задачите му. На кого и за какво се молят? За душите си и …за вечността да помислят.

 134. неволна аналогия каза:

  Протоиерей Алексей Мечьов–(1859-1923).Поставен да служи в един от най-малките храмове на Москва,където останал до края на живота си.В началото почти нямал миряни.Без да се притеснява от това, въвел ежедн.богослужение и 8 години служил в пустия храм почти съвсем сам.Постепенно о.Алексей получил известност,бидейки добър пастир и в храма започнали да идват все повече миряни,а с времето там се оформила една от най-известните московски правосл.общини. Проповедите му били прости, искрени, трогвали сърцето с дълбока вяра и разбиране на живота.Открил църк.-енорийско училище,устроил приют за сираци и бедни.13 години преподавал Закон Божи в Женската гимназия.Способствал за възраждане на древно-руската иконопис.Бил близък с Опт.старци.След смъртта на жена си и срещата си с прав. Иоан Кронщадтски,сам добил известност като духовен наставник и старец,макар да не приел монашество и да останал да служи като иерей в енорийската си църква.Канонизиран през 2000г.

 135. Т Георгиева каза:

  Ние нямаме духовен ресурс. Като страна и народ сме изчерпани напълно. Ние не трябва да мразим Русия. Казвам това на оная част, „ултраправославни“, които смятят, че от Русия идва обновленчество и от там ще дойде икуменизъм. За нас българите много по-опасно е да сме сами и да сме това, което сме.
  Казвам това, защото освен хората преследващи лични интереси и омрази – тук се намеси и друга сила, която щом позатихнеше конфликта отново наливаше масло в огъня.
  Отново казвам, че НЯМАМЕ ДУХОВЕН РЕСУРС. Достатъчно е да погледнем какво е в сърцето ни. А ако там е празно или има смут, ако тлее омраза – това не може да се компенсира с никакви материални или властови придобивки и пирови победи. Колкото и да смачкаме и унижим човек, това няма да ни направи по-щастливи.

 136. TatyanaZ-V каза:

  Съжалявам Г-н Петров,
  Но Вие не знаете какво означава тази поговорка,щом я използвате като отговор.
  Ако поразсъждаваме какво би се случило,ако не дай си Боже,храма пострада толкова много,че в него не могат да се извършват богослужения.Тогава български свещеници няма да бъдат необходими. На работа в Подворието ще останат само неговия предстоятел -отец Филип и секретаря-отец Зотик,които да организират възстановяването на храма.Освен това земетресението от 22 май стана в деня ,в който се празнува пренасянето мощите на св.Николай Мирликийски в гр.Бари (според Юлианския календар по който се служи в Руската православна църква)
  Така че, знаците са за други.
  Така,че знаците са за други.

 137. TatyanaZ-V каза:

  И още нещо г-н Петров,
  Зная,че отец Филип дразни много хора с високото си духовно ниво и задълбочени богословски знания. А това налага сравнения и предизвиква въпроси.
  И какво направихме ние ? Потупахме се в гърдите и извикахме по байганьовски „булгар”,”булгар”. А иначе ни дай да обвиняваме циганите за лошия ни имидж в Европа.
  Ех, г-н Петров, г-н Петров,
  аз мисля,че трябва да благодарим на Бога ,че Руската Православна Църква ни изпрати такъв свещенослужител като отец Филип.

 138. TatyanaZ-V каза:

  Към#126 пищящ кърлеж
  Достатъчно ясно отговорих на въпросите Ви.
  Картинки ли да Ви показвам?
  Ако мен и Т.Георгиева не разбирате,разбрахте какво каза отец Исидор в неделната си проповед?

 139. Петър А. Петров каза:

  [quote name=“TatyanaZ-V“]Съжалявам Г-н Петров,
  Но Вие не знаете какво означава тази поговорка,щом я използвате като отговор.
  Така че, знаците са за други.
  Така,че знаците са за други.[/quote]

  Знаците били за други. Извинявайте, ама Вие нормална ли сте ? Да съм казал за кого за знаците ? Факт ли е че енорията е разделена ? Че ако енорията е разделена, какво остава за самото здание на храма ? Да именно знак е че свети Николай ни предупреждава, знак е…но, моля Ви недейте хвърля отново масло в огъня, щото май само вие тук коментирате ?!?!?!

 140. Петър А. Петров каза:

  [quote name=“TatyanaZ-V“]И още нещо г-н Петров,
  Зная,че отец Филип дразни много хора с високото си духовно ниво и задълбочени богословски знания. А това налага сравнения и предизвиква въпроси.
  И какво направихме ние ? Потупахме се в гърдите и извикахме по байганьовски „булгар”,”булгар”. А иначе ни дай да обвиняваме циганите за лошия ни имидж в Европа.
  Ех, г-н Петров, г-н Петров,
  аз мисля,че трябва да благодарим на Бога ,че Руската Православна Църква ни изпрати такъв свещенослужител като отец Филип.[/quote]

  Татяна, призовавам Ви да спрете да се излагате повече…
  Пълните коментарната рубрика със спамове (сигурно не знаете какво означава това), дрънкайки едни и същи буламачи…

 141. изпуснал нишката каза:

  [quote name=“TatyanaZ-V“]

  аз мисля,че трябва да благодарим на Бога ,че Руската Православна Църква ни изпрати такъв свещенослужител като отец Филип.[/quote]

  – какъв?

 142. Т Георгиева каза:

  Татяна, ще те оклевети, както направи с о. Филип и с мен. Не си струва. Ако можеш моли се за него, защото толкова зло има само в нещастен човек. Лукавата „Дейзи“, „пищящящият кърлеж“, самодоволен от злодейството си „екзорцист“, надменният Петър Петров…
  Колко „личности“ съвместява той тук, а и във форума… там са десетки, но НИКОГА И ПРЕД НИКОГО НЕ МОЖЕ да покаже истинското си лице. Дори и пред себе си. Артист, който играе роли.
  Ние сме обикновени хора. НА ТОВА не можем да противостоим. Борихме се честно за онова, което смятахме за правилно.
  Но Бог е който може да направи чудеса! И нас слабите да помилва и спаси, а на могъщите – ДА ПОКАЖЕ СВОЯТА МОЩ!

 143. Петър А. Петров каза:

  [quote name=“Т Георгиева“]Татяна, ще те оклевети, както направи с о. Филип и с мен.

  Чудесно, Татяна вече говори на себе си ! 😆 Сега разбирам наистина за какви хора иде реч. Наистина сестро, моли се и за нас, ама и себе си не забравяй.

 144. екзорцист каза:

  [quote name=“Петър А. Петров“][quote name=“Т Георгиева“]Татяна, ще те оклевети, както направи с о. Филип и с мен.

  Чудесно, Татяна вече говори на себе си ! 😆 Сега разбирам наистина за какви хора иде реч.

  да, да! тя отдавна си е така. освен това няма сила на земята, която да я спре да хули и обижда ближния. какво ли не опитахме, от светената вода – до хапчетата, нищо не помага. а толкова й се искаше да бъде мъченица! 🙁
  то па как не се намери един християнин тук да я обиди тая женица най-накрая, ей така – от милосърдие, че да не са толкова празни думите й.

 145. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Петър А. Петров“]
  Чудесно, Татяна вече говори на себе си ! 😆 Сега разбирам наистина за какви хора иде реч..[/quote]
  Татяна не говори на себе си, защото това го казвам аз, която съм друг човек. И по-добре е да помислиш за себе си, а не ние какви сме. За това, какъв ангажимент си поел пред Бога. И какво правиш.
  Бих искала да уточня още нещо, а именно, че съм за СВЕТООТЕЧЕСКО ИСТИНСКО И ЧИСТО ПРАВОСЛАВИЕ, в което няма лъжа, клевета, подлост, лицемерие и интригантство. ПРАВОСЛАВИЕ в което няма омраза, преследване и издевателство над по-слабия.
  С голяма болка в душата си се оттеглям от неравната борба, но оставам с надеждата това да се случи.
  Последната дума винаги я казва Бог. Във всяка ситуация, във всеки конфликт и в края на всеки човешки живот.

 146. Петър А. Петров каза:

  .[/quote] И по-добре е да помислиш за себе си, а не ние какви сме.Бих искала да уточня още нещо, а именно, че съм за СВЕТООТЕЧЕСКО ИСТИНСКО И ЧИСТО ПРАВОСЛАВИЕ, С голяма болка в душата си се оттеглям от неравната борба, но оставам с надеждата това да се случи.[/quote]
  Да, благодаря мисля за себе си, грешен съм, моля Ви да се помолите за мен, но Вие едва ли ще ме помолите за същото, нали ? За това кой какъв е – питайте първо себе си, тъй като на всеки с различно мнение от Вас отговорихте и презряхте, а какъв ангажимент сте дала пред Бога – не знам, съмнявам се, че обета включва да спамите във форумите ? По отношение на светоотеческото православие – ах колко ми напомня фразата за старостилния разкол ??? Разбирам, че нямате какво да кажете и затова се оттегляте от „неравната борба“, за каквото отегляне Ви призовах наскоро…

 147. TatyanaZ-V каза:

  Г-н Петров,
  аз няма какво повече да Ви кажа. Отец Исидор каза всичко ,което е необходимо след св.Литургия на 27,05.2012 г.
  А аз ще продължавам да се моля за отец Филип.

 148. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Петър А. Петров“].[/quote] Разбирам, че нямате какво да кажете и затова се оттегляте от „неравната борба“, за каквото отегляне Ви призовах наскоро…[/quote]
  Оттеглям се, първо защото си свърших работата по случая и второ, защото си имам и други ангажименти. Не мога да споря непрекъснато с един и същ човек тук и във форума, който си сменя имената и се мисли, че е неузнаваем. Няма да намерим общ език с Вас, защото сме от различни светове. И е по-добре да не навлизаме в чужда територия. Аз във Вашата и Вие в моя свят.
  Моля за прошка тези, които дълбоко съм засегнала, но те пък нараниха друг човек и трябваше да разберат, че от това боли. Не изпитвам лоши чувства към никого.
  Честит празник на всички.

 149. Петър А. Петров каза:

  Хайде оттеглете се най-накрая 🙄 Може би си свършихте работата, за която са се опитали да Ви насъскат, както той се опита да насъска всекиго срещу всеки. Който се поддаде на провокацията му, вече съжалява, като Зотик например, ‘щото скандалите станаха огромни…в скандали, в които водещи участници са монаси ?!?!?… Помолете се за тях, братя, помолете се за монасите, за да осъзнаят най-накрая в какъв обет са се вричали и към Кого са пристъпвали…Честит Ви празник и от мен !