Нашите видрициМоже да харесате още...

23 Отговори

 1. мунчо каза:

  Блестяща статия […].
  .
  Очаквайте опровержения от цитираните лица (или задни части), заплахи с анатеми, нареждания до сайта да спазва единствено правилната (тяхна) линия. Пази, Боже, сляпо да прогледа!

 2. Ivan Nikolov каза:

  „Години наред такива лекета ядяха от нашата вяра и я изплюваха на пода като коктейлни кюфтенца“

  Тъжната истина изказана по превъзходен начин от журналист владеещ благородния си „кучешки занаят“ до съвършенство!!! Жалко,че не присъства по често в сайта. От години не бях чел подобно нещо! Статията така силно въздейства,че често казано взех да се притеснявам за автора от героите му – „комбайноподобните момчета с празни погледи“ придружаващи нашия „дядо“. Господ да я пази,а от мен още веднъж поклон пред силата и майсторството на перото й!

 3. Михаил Славкков каза:

  Няма как нормален член на БПЦ да се съгласи с подобен пасквил, така че Мунчо да не изпада в екстаз.
  Факта, че се публикува на тази страница, под предлог за обективност, абсолютно девалвира авторитета й.
  Евтино, преднамерено и невярно!

 4. Евгения Г. каза:

  Защо пък да не се съгласи нормален член на БПЦ, митрополитите се държат като генерали, каквито са си. А Любослава Русева, както винаги е перфектна.

 5. в123 каза:

  Какви бизнес проекти вълнуват митрополит Кирил? Ако строежът на четири нови храма във Варна едновременно са бизнес проекти, не знам какво да кажа?!
  Църквата не е от този свят, не я мерете с нашите, човешки мерки. А и дядо Кирил направи толкова много в последните години за епархията. Имате ли представа изобщо в каква бедност живее той? Виждате една кола за представителни нужди, която е дадена за ползване, не е дори купена или подарена, и затваряте очи за другото.

 6. Стефан Чурешки каза:

  Големият въпрос пред БПЦ е как доказва богоизбраността на своите хора. Ние сме християнизирани много добре, имаме сериозен опит от историята и ако знаем истинските факти то значи имаме сериозен свод на разпознаване на явленията от битието. Въпросът не е дали има хора на бившата ДС – това е светски политически въпрос, а обтекаемостта и спекулацията с думата морал не обосновава искането за разкриване на агентите – не че не трябва да ги знаем. Въпросът е доколко божествеността се носи от хората в раса и доколко такива като авторката на статията е по-боговдъхновена и по-билзо до Бога от светините с кюфтенца и мутри около тях. И изобщо не сравнявайте днешните владици с генерали, особено български генерали – всеки, който е имал досег с българските военни знае какви страхотни хора са в по-голямата си част и ако не бяха унищожени от комунистите те и техните наследници щяха да направят много за българите. Но състоянието на БПЦ е отображение на цялата система на мистична конспирация в бг-то.

 7. лилипанайотова каза:

  Такива времена са настанали, че трябва да се молим Бог да ни пази от църквата и свещениците. В България вече няма православие. Наистина Бог да ни е на помощ. Настанала е главоломна духовна погибел.

 8. Martina Andreeva каза:

  ….прави се на умряла лисица владиката и театрално изплюва апетитната хапка на пода…
  Лично съм била свидетел на подобно изискано поведение на не един клирик, проблема че се изплюха и върху вярата ни. Особено близзззкото приятелство на клирици с видни столични гейове ме отвращава най-много. [..]

 9. Гошо каза:

  в123, смешен си! Виждаме как живее дедо ти Кирил, той и Галактиката са най-известните купонджии в БПЦ 🙂 За 4-те църкви – добре, бравос, (не че той лично ги строи, де), ама за имотите около морето, които продаде на безценица що мълчиш?

 10. Добрин Василев каза:

  Русева, съжалявам, но статията ти е слабичка. Въпреки, че е в раздел „Анализи“ не мисля, че е нещо повече от онази сдъвкана и изплюта хапка, за която говориш. Добре е, че ни споделяш мислите си, но какво всъщност казваш? И на кого? Откъде знаеш кое е уютно на Бога? Виждай се по-честичко с отец Драгой и не ни занимавай с глупости, моля.

 11. Димитър Генчев каза:

  Люба, блестяща си, като винаги; Митко Генчев

 12. tsvety каза:

  Здравей модераторе! Дали този път ще ми пуснеш коментара!? Ясно е, че има „свещеници“ и свещеници, но и журналистите са така 🙂 Виж за колата на владиката писаха, писаха… а за влака на владиката, си мълчат. Или им се види по-голям, че има място и за тях там!?. Стига да е владишки 🙂 Само на нашия гръб да не е, а на гърба на другия … 100 гюлета. Да се покажем по-добри християни от другите!? Добре, те не са! Ама и ние е сме като тях, а гърба си пазим, че и на чужд гръб налитаме.Всичките сме “ християни“. 😆

 13. Слава каза:

  Много хора все по-често се питат каква е нуждата от църква изобщо.И вярата ни в Бог има ли нужда от такива посредници…

 14. fr Pavel каза:

  [quote name=“Слава“]Много хора все по-често се питат каква е нуждата от църква изобщо.И вярата ни в Бог има ли нужда от такива посредници…[/quote]

  Слава,
  Много лесно се съблазнявате – от някаква кола или часовник на владика или от скъсаното расо на енорийския свещеник. Ако започне истинско гонение, съвсем ще изгубите вярата си. Четете Евангелията – самият Христос е основал Църквата и йерархията. Както в светското общество има йерархия и всички от клошаря до президента не са равни, а са част от нея, така е и в Църквата.

 15. Добрин Василев каза:

  Празнодумие, горделивост, укор, скрита хула и възмущение, плътско мъдруване, насаждане на чувство за нередност в църквата…за съжаление, това е тази статия. А и не само тази.

 16. Ivan Nikolov каза:

  Иван Николов @
  [quote name=“Добрин Василев“]Празнодумие, горделивост, укор, скрита хула и възмущение, плътско мъдруване, насаждане на чувство за нередност в църквата…за съжаление, това е тази статия. А и не само тази.[/quote]

  Празноглавие,криво разбиране(неразбиране)същноста на смирението,укор,явна хула и възмущение – от какво??!- от публично изказаната истина, скотско мъдруване,насаждане на чувство за редност в църквата…за съжаление към очевадни нередности ,това са Вашите коментари.А и не само те. Добре,че сам Христос е дал в евангелията ясен пример за отношение към подобни хора и нередности,за да не се заблуди никой носещ името му от внушенията на иначе „добронамерени“ коментатори като Вас.

 17. koledarin каза:

  В Църквата няма нередности и НИКОГА НЕ ИМАЛО! Написано е с големи букви, за да се запомни и знае, че много прекаляват хората в борбата за лесни и големи доходи, като обвиняват другите – честно работещи в докоснатата от Бога Българска Православна Църква!
  Ако има нередности, не съм този, който е майстор управач, но не ми харесват откровенните лъжи и обвинения за полза джобу

 18. Ivan Nikolov каза:

  Откр.3:1-3 „И на ангела на сардийската Църква напиши:.,зная твоите дела,носиш име ,че си жив,а си МЪРТЪВ. Буден бъди и укрепявай останалото,което Е НА УМИРАНЕ;защото не намерих делата ти съвършени пред Моя Бог.Помни,прочее, как си приел и чул,И ПАЗИ,И СЕ ПОКАЙ.“
  Коледарин,дето сардийската,там и БПЦ. А с „докосванията до Бога“ внимавайте.На едни носят живот,на други – смърт! И ефекта се определя не от това „какво мислим ние самите за себе си“,а от реалноста за Бога. И за лаодикийската Църква: 3:17-18 „.. казваш: богат съм,разбогатях и от нищо не се нуждая,а НЕ ЗНАЕШ,че ти СИ ЗЛОЧЕСТ И КЛЕТ,СИРОМАХ, СЛЯП И ГОЛ…съветвам те..с ОЧНА МАС НАМАЖИ ОЧИТЕ СИ,ЗА ДА ВИЖДАШ.“ А Вие Коледарин, с „Господнята очна мас“ смятате ли да помажите очите си за да започнете и Вие да ВИЖДАТЕ нередностите в Църквата,така както и почти всички останали ги виждаме,или Ви е по комфортно да си останете сляп?

 19. Mitkata каза:

  Вие, сте интересни хора – сигурно нещо не сте много добре! Човекът ви казва, че няма нередности в Църквата и Православието не е укор, критика злобясала злобна, сладки приказки за любовта, Иисус и да не изреждам възможностите за реализация на светния дух в осветения човек от Светата литургия. Нормални ли сте или…
  Водят ви за носа и Вие сте просто бройка, без която не може да има православие

 20. fr Pavel каза:

  [quote name=“Mitkata“]Вие, сте интересни хора[/quote]

  Ало, между подлог и сказуемо не може да има запетая! Гледай себе си и не осъждай другите, за да не бъдеш сам осъден.

 21. Mitkata каза:

  Ало, fr Pavel, вие сте интересен човек. И други работи не може, ама си можат и без да се говори или пише. Неграмотен съм и изпитвам удоволствие да пиша коментари в православие бг. Нямам нищо против сайта, нито пък виждам нещо лошо в него, но Православието в BG си е прахославие и мога да си пиша както искам и мога! Който иска да ме съди – нека ме съди! Не искам да изкушавам никого, но самата обстановка в БГ чърч е смешна и тук съм сериозно изкушен да пиша безсмилици, в който да вярвам, и да желая още една звезда! Вече ми стана нещо като хоби. Напънах се и ето я моята реализация. Пожелавам на всички реализация с Бог, чрез делата си!

 22. Ivan Nikolov каза:

  „Изразяването на нравствен протест е една от необходимите функции на Църквата, когато е важно да чуеш от Църквата глас, подкрепящ търсенето на истината, нежеланието да живееш с лъжата….Ето защо тези т. нар. антиклерикални настроения, тези антицърковни изказвания ми се струват много необходими, дошли много навреме за нас.Ние трябва да се отнесем към тях много правилно и[b] да ги чуем, а не да се страхуваме от тях,[/b] нито да им се чудим, трябва да се вслушаме, трябва в някакъв смисъл да бъдем благодарни..“ Как може да се страхуваме от каквито и да било оскърбления ако с нас е Христос и нашият живот е съобразен с Него и с Евангелието? Ако пък нашият живот не се определя от Христос и от Неговото Евангелие, то тогава трябва да се крием зад затворени двери, защото – ако не принадлежим на Христос, а само си придаваме такъв вид – е срамно да излезем сред народа“ Из „Немълчащата Църква-равносметка за 2011 г.“ . Прот.Алексий Умински – http://www.dveri.bg/content/view/14370/172/