На лъжата краката са късиМоже да харесате още...

62 Отговори

 1. Тито каза:

  На добър път, Казаци!

 2. Иванов Иван каза:

  Симпатични млади хора. Какво лошо да се наричат казаци. И за какво беше тази тупурдия във „Вяра и общество“ ??!!

 3. Данов каза:

  Казаците са в роднинска връзка с нас, те са потомци на прабългарите, които остават по онези места и не потеглят с Аспарух.
  Все повече научни статии разглеждат самобитността на казаците и установяват множество характеристики, които се установяват и в бита на волжките българи. Любовта към конете е също факт, който не бива да бъде пренебрегван. Казаците са и група, която решително се е противопоставяла на съветската власт още от 1918г, така както малко са го правили. Не малка част от казаците крайдунавските райони са именно бегълци от тази власт.
  Няма нищо лошо да ги припознаем като наши роднини! Те са по-близки до нас, от колкото до руснаците.

 4. Горан Благоев каза:

  2. Що се отнася до също така уважавания г-н Романов – когато пишете на руска тема, забравете пристрастията си – Русия не е по-богопомазана от която и да е друга страна или нация. И там може да се допускат грешки. След като така обстойно описвате пресконференцията в Дома на Москва, дадена от митрополит Кирил, би следвало да отбележите че йеромонах Зотик съвсем манипулативно е объкал превода на въпроса на нашия репортер Благой Цицелков. Нещо което не е било по отношение на удобните въпроси, задавани от официалния Синодален сайт. В този смисъл не мога да не се съглася с Вас – на лъжата краката наистина са къси! А нали знаем коя Божия заповед казва: Не лъжи! – ерго не манипулирай!!!

 5. Горан Благоев каза:

  1. Уважаеми г-н И.Иванов. Във „Вяра и общество“ имаше дискусия между проф. К.Янакиев и йеромонах Зотик от Руската църква. На нея всеки можеше да изложи гледната си точка по повод казачеството. Вашето определение „тупурдия“ очевидно цели да омаловажи работата ни, но това не ме обижда. Ако все още не виждате нищо притеснително в новоблагословената организация – поразходете се из руските сайтове на Великото донско войнство или вижте кадрите от казашката саморазправа на една изложба в Москва от началото на октомври.

 6. Андрей Романов каза:

  Г-н Благоев, не разбрах, кого обвинявате в лъжа и манипулация – мен или Ставрополския митрополит Кирил? Такива обвинения трябва да се обосноват и защитят, иначе самите те се превръщат в чиста проба манипулация. Уважавам Ви като човек и журналист и много се надявам, че ще отразите обективно и без лични пристрастия пресконференцията, на която имаше Ваш представител.

  Какви са активностите на казаците в Русия, тяхната родина, е едно, а животът им в чужди държави – съвсем друго. Казаците не са толкова глупави, че да объркват едното и другото. Казашки организации има в много страни по света, в това число и в повечето страни от Европейския съюз. Никой с нищо не е обосновал досега твърдението, че организацията на българските казаци е ПАРАВОЕННА и това очевидно е лъжливо и клеветническо твърдение. Колкото за инцидента на изложбата – митрополит Кирил го осъди категорично и недвусмислено на пресконференцията. Сред 7 милиона души казаци в Русия все ще се намери някоя черна овца, не мислите ли? Трябва ли да съдим за цял един народ по негови отделни представители?

 7. Янина Алексеева каза:

  [quote name=“Горан Благоев“]би следвало да отбележите че йеромонах Зотик съвсем манипулативно е объкал превода на въпроса на нашия репортер Благой Цицелков. [/quote]

  Г-н Благоев, присъствах на прес конференция и не забелязах никакво объркване с превода от страната на о. Зотик. Някой Ви е дезинформирал.

 8. Янина Алексеева каза:

  [quote name=“Горан Благоев“] или вижте кадрите от казашката саморазправа на една изложба в Москва от началото на октомври.[/quote]

  Уважаеми братя и сестри, погледнете, за каква изложба става дума:

  http://www.pravoslavie.ru/news/56788.htm

  „Архимандрит Тихон (Шевкунов) назвал новую выставку «икон» в «Гельман Галерее» актом безжалостного терроризма“

  http://www.pravoslavie.ru/news/56216.htm

 9. Андрей Романов каза:

  Г-н Благоев, защо не поканите в предаването си проф. Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” – етнически казак и (доколкото знам) атаман, т.е. глава на казашка организация? Мисля, че на зрителите би било по-интересно да видят жив български казак в студиото и да чуят информация от първа ръка, отколкото да слушат свободните фантазии на хора като проф. Янакиев, които нямат нищо общо с темата и само демонстрират публично своето невежество.

 10. Бау! каза:

  Браво,бе Янина! Каквото и да е съдържанието на изложбата,това е мирно събитие!Никой от посетителите на изложбата не е отишъл с бухалка,за да се пази от евентуалните противници на този вид изкуство.Може и да не намирам за проява на особено добър вкус тези :икони“,обаче да ида и да викам „ууу“ и да се бия с автора и посетителите… Има кой да съди и въздаде, не мислите ли?
  Впрочем,това далеч не е единствената такава проява на казаците и ако не го знаете, информирайте се преди да пишете предълги памфлети в тяхна защита. Ето още една изложба,на която раздават правосъдие: http://piter.tv/event/Kazaki_blokirovali_vista/
  А ето ви и още едно „приятно“ за гледане видео от „православни активисти“,на които, изглежда,Вие симпатизирате: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3xU3BqXkLJU Ако сте ок с такова поведение на християни,значи всякакви разговори с Вас са загуба на време и сили.

 11. Янина Алексеева каза:

  [quote name=“Бау!“]разговори с Вас са загуба на време и сили.[/quote]

  Извенете, господине, с Вас изобщо не съм говорила. Ако ще се представите с името си, може би тогава …

 12. Мици каза:

  [quote name=“Бау!“].[/quote]

  Пресловутите бухалки не се виждат, чува се една думичка, но за Гелман тя е много подходяща.

  Това видео е по-интересно:
  Концерт Кубанского казачьего хора
  http://www.youtube.com/watch?v=Y7GHcucvgng&feature=related

 13. Ольга каза:

  Изложбата е богохулна.
  Значи, може да се хули Бога, но Гелман – ни-ни, той има конституционни права!

 14. Алекс К. каза:

  [quote name=“Бау!“]
  Впрочем,това далеч не е единствената такава проява на казаците и ако не го знаете, информирайте се преди да пишете предълги памфлети в тяхна защита. .[/quote]

  Господине, логиката ви е убийствена! Да кажем, ако някакви българи в България си позволяват да произнасят някакви не съвсем благозвучни думи (именно такава «проява» чух в посочения от вас клип), значи, не трябва да има никакви български етнически организации в чужбина.

 15. Алекс К. каза:

  Браво, Янина! Явно много сте засегнала господина със своя «предълъг памфлет» (според мен нито е дълъг, нито е памфлет – професорът сам се изложи) и той дълго е чакал да се появите поне с кратичко нещо за да ви припише думите, които не сте казвала и мислите, които не сте имала. Да преобърне всичко наопаки, както винаги го прави. Виждате, вече и симпатия към „православни активисти” ви приписват. В следващия коментар ще измисли още нещо.

 16. Алекс К. каза:

  [quote name=“Бау!“] Има кой да съди и въздаде, не мислите ли?.[/quote]

  Вие пък защо съдите тогава?! Всички и всичко.

 17. Спаска каза:

  Казаци, атамани не е това най важното. По важно е, че Г. Благоев е русофоб, мрази Русия. Защо е така той добре си знае, ние само го констатираме и можем да правим някои предположения. Освен това, той много обича католиците и иска и ние да станем такива. Освен това се подмазва на мюсюлманите , направо се размазва като ги покани в студиото, от страх ли, от безпринципност, ли от угодничество ли или от всичко наведнъж. Те се били молели на Бога. А ние знаем, един е Бог, Исуус Христос. Да не ги дразни, можеше да каже, че се молят на алаха и да не навлиза в подробности кой е алах и какъв е този дух. Във всички случаи не е лице от Светата троица. Освен това плановете на Турция за възстановяване на османската империя са в действие, амбициите й се декларират от Ердоган и сие съвсем откровено и недвусмислено. България им е обещана, след като смажат Сирия и помогнат във войната срещу Иран. Нито Европа, нито САЩ ще възразят против това. Ще ни налапат без да гръмне една пушка. Русия е надеждата.

 18. Спаска каза:

  Ако Г. Благоев обича Русия, да го каже по телевизията, може и професора да покани, да си изкажат добрите чувства. Само, че не е трудно да усетиш нечия омраза, както и добрите чувства, това са различни духове, които сме се научили да различаваме. Андрей, няма нужда да се оправдаваш, нещата са прости, чувстват се и се виждат. Много свикнахме с лицемерието отвсякъде да ни залива и за това търсим да спорим, да убеждаваме и да се оправдаваме. Нашият Бог Сърцеведецът, такива или ги е заклеймявал като рожби ехидни и лицемерци, или не им е отговарял.

 19. минувач каза:

  Бау, да ви напомня ли приказката за пчеличката и мухата?
  Пчеличката винаги търси цвете, а мухата -….. В интернет има доста позитивни неща, в това число и за казаците, но сигурно ви е по-сладко друго…

 20. минувач каза:

  [quote name=“Горан Благоев“]2. Що се отнася до също така уважавания г-н Романов – когато пишете на руска тема, забравете пристрастията си – Русия не е по-богопомазана от която и да е друга страна или нация. [/quote]

  Г-н Благоев, когато говорите за Русия в предаването си няма да е излишно да забравите за своята неприязън към тази страна.

 21. Дечо каза:

  Гледах предаването на Горан Благоев, и бях отвратен.

  очевидни бяха няколко неща:

  1) гн Благоев и мургавият му приятел с плешивата опашка МНОГО мразят Русия

  2) гн. Благоев и мургавият му приятел обслужват чужди интереси (турско-американско-еврейски). Двамата е твърде вероятно и да получават пари за това.

  3) Гн. Благоев прекъсваше о. Зотик в момента, в който той искаше да каже нещо, като и в самия край му взе думата за да пусне обстоен репортаж за неговите мохамедански приятели.

  […]

  http://evrazia.org/article/2110

 22. Kosyo каза:

  [quote name=“Дечо“]Гледах предаването на Горан Благоев, и бях отвратен.[/quote]

  Всички нормални хора бяха отвратени от това предаване.

 23. Т.Георгиева каза:

  Напълно единодушна съм с коментар № 21 на Дечо, но този на Спаска ме изненада изключително.
  Скоро видях на сън много жестока сцена – как българите ги изхвърлят от един кораб. „Избрахме гърците да останат и решихме да пожертвахме българите“ – ми бе пояснено със съчувствие.
  .[quote name=“Спаска“] България им е обещана, след като смажат Сирия и помогнат във войната срещу Иран. Нито Европа, нито САЩ ще възразят против това. Ще ни налапат без да гръмне една пушка. Русия е надеждата.[/quote]
  Очаквах, че ще се случи природен катаклизъм, след това си мислех, че благодатта на Бога е снета от нас като народ и ще отмрем постепенно. А този коментар на Спаска ми изясни какво е действителното положение. Със сериалите им ние сме подготвяни емоционално за предстоящото. Обвиниха ни, че сме отровили президента им….
  Бях длъжна да напиша това, въпреки обидите, които неминуемо ще последват. Народ от „пътници“ сме, каквото и да значи това!
  Или с Русия или -смърт на православието!
  И на България.

 24. Янина Алексеева каза:

  Алекс, благодаря. Аз самата съм донякъде „проява на казаците“ – дъщеря съм на казак. Така че съм информирана горе-долу по въпроса – по-добре от господата, които се опитват да ме ограмотяват.

 25. пСевдо каза:

  Мисля, че проблемът не е с казаците, ами с това да се определи дадена група хора или етнос с цел да охраняват църквата и да бранят православието. Не съм запознат с каноните на църквата, но мисля, че никъде такова нещо не се допуска. Мисля, че и няма как да работи.

  Кой светия е препоръчал да се изготви охрана на църквата ? Кой мъченик е прибегнал към услугите на някоя силова защитна организация ? Кой св. отец е оставил поста и молитвата да се занимава с разните му там организации, било те и цивилни.

  Ако Господ допусне църквата да мине през изпитание и с казаци и без казаци няма да е лесно. Това, което се случва в момента си е изкушение и объркване на православния народ. Мисля, че в такива смутни времена можеше да се избегне.

  Според мене амалгамирането на Църквата с каквато и да е друга организация политическа, икономическа, идеологическа ще е в ощърб на вярващите, на св. Писание и св. Традиция.

 26. ШоШомига каза:

  Мислех, че българските богослови не са наясно с бъдещето на Православната Църква у нас, дори смятам си, така наум, че някои от тях са част от агентурния апарат на тайните служби и би трябвало да са напълно в час с действителността, но с коментарите, който прочетох – не само тук и сега, разбирам, че жестоко съм се лъгал!
  Може би и обикновените хора скоро ще разберат какво става в нашата Църква и духовните параметри на бъдещето, настоящето и миналото.

 27. Т.Георгиева каза:

  Към №26. […] Какво искаш – бесноватите от София и околностите да безчинстват и смущават реда в храма а отец Филип и богомолците да са беззащитни? Та нали някой трябва да се погрижи и да изведе евентуално развилнял се и насъскан психично болен човек, който може да се самонарани или да нарани друг. Не гледа ли онова предаване в което професора заплашваше с ТРАГЕДИИ.
  Именно „в смутни времена“ трябва да се работи за предотвратяване на излишни рискове.
  Светите отци биха одобрили грижите за безопасността и реда в храма. Само зложелател и злосторник би се възпротивил на това. Защото той би желал да гази и смазва беззащитните миряни и отци. Както това вече се е случвало в комунистическите гонения на Църквата. Присъствието на младежите в храма като църковници подобни на нас – е гаранция за спокойствие и мир. А на който не му харесва – храмове в околността колкото искаш. И всичките са без казаци!

 28. Андрей Романов каза:

  пСевдо поставя въпроса генерално: могат ли християните да се защитават срещу злосторници? Аз мисля, че отговорът е: „Да“. Много пъти християните са създавали държави, въвеждали са някакъв ред, воювали са със своите врагове. Казано е: „Началникът не напразно носи меч, той е служител Божи“. Няма нищо лошо в това да се грижиш за безопасността си, независимо от това дали си християнин или атеист. Също така, ако имаш възможността да защитиш светинята или олтара от ръката на осквернител, мисля, че си длъжен да го направиш.

 29. Т.Георгиева каза:

  Андрей, коментарът ми не бе насочен към шушумига №26, а към псевдо – № 25. Той е, който изпраща хора с психични отклонения и разни окултисти в руския храм, а после се дразни, че се търси начин за защита от тях, като спекулира и със светите отци и евентуалното им НЕОДОБРЕНИЕ! Това лицемерие е много дразнещо.
  Както виждаме този господин не е против казаците, а против това храма да бъде охраняван и защитен. Да не бъде място на мир и покой, а да цари там страх, безредие и смут в душите на всички, като той оправдава това си искане с св. Традиция и Писание!
  Може и да бе остър коментарът ми в оная част, която ти изтри, но се подразних от лицемерието и безсрамието на Псевдо. А какво Псевдо е, той си знае.

 30. ШоШомига каза:

  Уважавам търпението и Смирението с главна буква на Отците и богомолците, то е пример за хала на Църквата и параметрите на духовност по нашата шир. Поклон пред любовттта и делото на истинските християни! Още веднъж казвам, че съм имал много грешно мниние и впечатление.
  Да разгледаме например днешните евангелски църкви в БГ, как евангелските пастори и активисти обвързани със службите се преобразуваха в ислямисти, йеховисти и т.н. … Нещо, което в Православната Църква няма как да се случи – заради любовта и спасението на душата, поне това е основателна причина човек да е честен и да помага на по-слабите и незнаещите.

 31. Наблюдател каза:

  [quote name=“Янина Алексеева“][quote name=“Горан Благоев“]би следвало да отбележите че йеромонах Зотик съвсем манипулативно е объкал превода на въпроса на нашия репортер Благой Цицелков. [/quote]

  Г-н Благоев, присъствах на прес конференция и не забелязах никакво объркване с превода от страната на о. Зотик. Някой Ви е дезинформирал.[/quote

  Аз също присъствах, има и запис който го доказва ;)]

 32. Б. Иванов каза:

  [quote name=“Спаска“]Ако Г. Благоев обича Русия, да го каже по телевизията, може и професора да покани, да си изкажат добрите чувства. Само, че не е трудно да усетиш нечия омраза, както и добрите чувства, това са различни духове, които сме се научили да различаваме. Андрей, няма нужда да се оправдаваш, нещата са прости, чувстват се и се виждат. Много свикнахме с лицемерието отвсякъде да ни залива и за това търсим да спорим, да убеждаваме и да се оправдаваме. Нашият Бог Сърцеведецът, такива или ги е заклеймявал като рожби ехидни и лицемерци, или не им е отговарял.[/quote]

  А длъжни ли са да обичат Русия. Горан Благоев е обективен журналист и представя всяка гледна точка. Не съм чул да е отказал на някого от БПЦ да гостува в ефира на БНТ.

  Бленувайки по Русия, и времето между 44та и 89та, животът ви няма да стане по-добър. Гледайте обективно на нещата.

  Хубав ден!

 33. пСевдо каза:

  Към Т. Георгиева.

  Първо не съм пращал никого в никакъв храм, като че ли ме бъркате с някой. Общо взето за едното нищо ме обявихте и за лицемер и за безсрамних без дори да се познаваме. Като че ли прибързвате.

  Действително си мисля, че е неуместно да се охранява храм в центра на София в 2012г. Причини всеки може да си намери, може дори да си създаде ако е решил твърдо, че трябва да охранява. Проблемът е с подхода. С лека ръка отмятате моите аргументи без нещо да допринесете. Не знам някой светия да е одобрявал охраната, дори в смутни времена.

  Освен по комунистическо, когато храмовете са били охранявани, за да се види кой ходи, не знам за друг пример в историята за охрана.

  Доколкото знам при първите християни е имало също нещо такова, но си мисля, че ще е доста голям анахронизъм да сравняваме епохите и поводите да се въведе охрана.

  Охраната като цяло и казаците в частност могат само да смутят молитвената обстановка. Не съм бил в храм с охрана, Бог да пази да не се налага.

 34. пСевдо каза:

  Към Андрей,

  Създаването на християнски държави и въвеждането на ордени и други от този род си е експеримент, който е имал доста тежки последици в Европа. Все още има емулации на тези групировки, които де тайно де явно си се борят с църквата.

  Съвсем конкретно си мисля, не само че охраната в дадената обстановка е пресилена, но и че място за казаци в България няма. По същия начин както няма и място за тамплиери, рицари и какви ли не още.

  Това, че са помогнали за освобождението е жертва, която наистина не трябва да забравяме. За това и всяка неделя на Великия вход се споменават „и всички воини, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето отечество“.

  Не мисля, че това е повод някакви групировки да бъдат създадени. Още по-малко 140 години след освобождението. Надявам се филандските, румънските и другите страни, които са имали войници да не решат и те да правят дружинки, че тогава няма да се оправим…

 35. Спаска каза:

  Цитирам Б Иванов

  А длъжни ли са да обичат Русия. Горан Благоев е обективен журналист и представя всяка гледна точка.
  [/quote]

  Не, не са длъжни, но ако бяха християни трябваше поне да не мразят нито Русия, нито руския народ, нито никого. Там където няма любов, а има омраза, няма го Христос, има само дървено философстване на богословски теми за тяхно осъждане. Да не говорим, че всеки българин, ако наистина се чувства такъв, дължи вечна родова благодарност за пролятата руска кръв за избавление на дедите ни от турския ятаган. Черната неблагодарност на някои люде ще стовари небесен гняв върху всички ни. Историята ще се повтори.
  Освен това за мен е очевидно, че Г. Благоев е масон, за опашатия не знам, той само прилича на бесноват политикан, със съмнително небългарско финансиране. Злобата му го е отвела твърде далеч, горкия. И двамата раборят СРЕЩУ Църквата, и българската и руската, под предлог за нейното изправяне. Дано Бог вразуми и тях и малоумното им обкръжение, за тяхно добро.

 36. Янина Алексеева каза:

  [quote name=“Наблюдател“][

  Г-н Благоев, присъствах на прес конференция и не забелязах никакво объркване с превода от страната на о. Зотик. Някой Ви е дезинформирал.[/quote

  Аз също присъствах, има и запис който го доказва ;)][/quote]

  Патриаршеското подворие също има – видеозапис, който доказва обратното на Вашето твърдение, можете да дойтете и да се разберем по въпроса. Може би не знаете руски добре.

 37. ivan ivanov ivanov каза:

  Андрей , нали виждаш по-долу /Спаска ,Георигева ./ последиците от влиянието на руското православие, за което писах: чуден бъркоч от сънища , пророчества, геополитически фантазии и заговори при пълно отсъствие на здрав разум и дух. Чувства се партийната закавска: гонителите на градена годни християнска общност, се представят за гонени и незащитени жертви. Муттрите им, които разбиха енорита и пред камерите изгониха Г.Благоев са представени за войни господни и осовободители на България.Тези които не знаят що е свобода и ден не са я живяли се явяват освободители в болните фантазии , създадени от самите тях. Друг чинги номер- забравя се за 140 изгонени от храма и атакуват едни от най-атрактивните професори в у-та, направил православни стотици интелектуалци, като го представят за по познат соц. канон за луд циганин. Прави сметка за кво чудо и кви изолати става дума , щом не са чували за заслугите на К.Я. за възраждането на православието. Дори руснаците се гнусят от всичко това.

 38. Андрей Романов каза:

  Додо, това, което виждам засега, е че не си особено грамотен, правиш големи правописни грешки и не можеш да свържеш дори две думи в едно правилно изречение. Така че се учудвам на твоята самоувереност. Мнението на Спаска си е нейно, не знам защо се обръщаш към мен, а не към нея. Аз не отговарям за чужди мнения. Съмнявам се, че К. Я. има заслуги за каквото и да било освен за възвеличаването на собственото си его. Интересен факт е, че великите му творби не са преведени нито на един чужд език.

 39. ivan ivanov ivanov каза:

  За всеки, който се защитава от агресивната руска позиция си има специален етикет – русофоб.Лош човек- мрази.Самата конструкция издава нездрава основа и ненормално разменени роли между агресор и защитник. По тази перверзна логика излиза, че не агресерорът създава проблем, ами съпротивляващият се е лош мразещ човек/фоб/, зла същност и следователно невалиден като позиция. След освобождението Строителите на съвременна България яко са се бъхтали с този проблем. И досега продължава тази схема на представяне: не агресивната руска намеса в живота на общността създава противопоставяне, ами някакви си изначани идиоти русофили и русофоби водят престрелки, защото са нещо вътрешно сбъркани , а не провокирани. И все пак друго нещо са русофилите сбърканяци , обаче невинни, обичащи , любвеобилни, безсребърници, христови. Тези любящи братя цял референдум направиха , за да не влезат в затвора, затова че са заложили цялата ел. инфраструктура на странат по сделка без цена и финансиране.Ех,Любов!

 40. Т.Георгиева каза:

  [quote name=“andrey“]Додо, това, което виждам засега, е че не си особено грамотен, правиш големи правописни грешки и не можеш да свържеш дори две думи в едно правилно изречение. Така че се учудвам на твоята самоувереност. Мнението на Спаска си е нейно.[/quote]
  Мен пък Спаска ме изкефи тотално. Жалко, че не знам коя е за да и стисна ръката. Тя даде отговор на мои въпроси с които се измъчвах без да мога да си отговаря вече половин месец.
  Защо Додо е в такова състояние – също не знам. Той е освирепял направо и речта му е нечленоразделна, а други обвинява в липса на здрав разум.

 41. Благой Цицелков каза:

  2. Попитах още дали има вероятност Казашката организация в София да се превърне в група за саморазправа от името на руската църква у нас. Припомних и че сред нейните членове на снимки от учредяването й виждаме Иван Автутов – охранителят, който не допусна екипа ни в Руската църква през март и май тази година. Случайно или не йеромонах Зотик, секретар на Подворието преведе грешно въпроса ни и така го обезсмисли. Йеромонах Зотик предаде питането ни само в частта за случаят от Москва, като дори замени думата „изложба” с „магазин”. ОТГОВОРЪТ НА МИТРОПОЛИТ КИРИЛ НЕ НИ БЕ ПРЕВЕДЕН.

 42. Благой Цицелков каза:

  1. Здравейте, в записът който се съхранява в редакцията на „Вяра и общество” ясно се чува въпросът ми към Ставрополският и Невиномиски митрополит Кирил, председател на Синодалния отдел за взаимодействие с казачеството на Московската патриаршия. Питането ми бе за това как казашката организация брани отечеството и за кое точно отечество става дума, какъв е коментара на митрополита относно случаят, при който в Москва казаци посетиха с бухалки изложба, считана от тях за не достатъчно православна.

 43. Андрей Романов каза:

  Цицелков, не ви прави чест, че започвате професионалния си път с лъжи и клевети. Имам предвид твърденията ви, с които се опитвахте да лъжете безсрамно зрителите – че ставало дума за „военна организация“ и че „станица“ означавало „разузнавателен отряд“ (или нещо подобно). Бяхте на пресконференцията и я отразихте не като честен журналист, а като махленска клюкарка. Още като бяхме там, ме порази, че представител на Българската национална телевизия снима събитието с… телефон!!! Това ли е вашият професионализъм и морал, Цицелков? Жалко за вас! Жалко и за предаването!

 44. Константин Стефанов каза:

  1-Отдавна не бях изразявал своето мнение в този сайт, заради постоянното присъствие на значителен брой провокатори и опортюнисти и тяхната деструктивна дейност .Разбира се стигнах до заключението, че няма смисъла човек да си хвърля емоционалната енергия на вятъра , тоест бисерите пред хора представящи се за културни и интелигенти , но всъщност изпълнени с лукавство и злоба и дебнещи в засада за да посеят с най перфидни средства сатанинските си послания към вярващите хора и да посекат всяко положително мнение изразено в посока подкрепа на Православието . Далече съм от мисълта да критикувам модераторите на сайта, затова че атеисти, богоборци, иноверци публикуват тук мненията си , но когато някой Християнин се почувства засегнат от тях и реши да бъде малко по твърд в отговора си към нежният и чувствителен богоборец атеист и пр. модератора го трие на момента…кво,а праим ..политкоректност …трябва да се следва модата…

 45. Мариан Томов каза:

  До Спаска, Янина и andrey
  Наблюдава се интересен патос в нещата които пишете и оставам с впечатлението че изпитвате наистина нереална любов към опозицията на изторическата фактология.
  Искрено ме интересува какво ще кажете за следния материал:
  http://dveri.bg/component/com_content/Itemid,321/catid,144/id,16067/view,article/

 46. Константин Стефанов каза:

  2-В потвърждение на казаното от мен ще кажа следното : ако човек прочете внимателно коментарите под статията, ще забележи две ясно очертани групи от хора, всяка от които защитава своята си позиция относно дискутираният проблем в статията…Първата група хора с приятелски и незлоблив тон се опитват да коментират написаното, докато представителите на втората група като че ли умишлено търсят провокацията и от коментарите им лъха злоба и коварство….И за да не съм голословен ще отговоря на някой от участниците във втората група по моя си начин така:

 47. Константин Стефанов каза:

  3-До лицето именуващо се Бау..Драги Бау според мен вие сте типичен представител на неолиберализма -идеология която ратува за премахване на всякакви задръжки по отношение на индивида и обществото …тоест в нашият случай ,някой ако е решил да влезе в църквата, спокойно може да си внесе кафенцето че и да си запали цигара от кандилото намиращо се пред някоя икона или пък може да си направи и представление като Пусирают-ките и никой да няма право на такъв човек да му направи нищо, заради така-модерната ПОЛИТКОРЕКТНОСТ част от доктринерните задължения на въпросната неолиберална практика…Това е новата сатанинска идеология към която са се насочили западните народи..и понеже и ние барабар Петко с мъжете си мешаме шапките със западняците и та и ние сме се запътили натам.. Разбира се така-нареченото ОТРОВЕНО общество в БГ следи такива сайтове и такива като Бау пишат правилните коментари та някой неориентирани хорица да заемат правилните позиции …

 48. Константин Стефанов каза:

  4- и ако случайно сред хората инстинкта за самосъхранение им подскаже идеята, че е нужна някаква форма на самозащита веднага чрез вербалните атаки на такива като анонимният Бау и правилно подбраните журналисти ,такива идеи бива моментално атакувани за да не може имунната система на обществото и в частност църквата като част от обществото да се справи с отровните извержения изпускани от вируса на неолиберализма…Що се касае до това, че Баото защитава изложбата със сатанинските изображения, искам да попитам въпросното Бау , как би се чувствал и как би постъпил ако някое скъпо за него същество (майка, баща, дете, съпруга) бъде представено от някой извратеняк в карикатурен вид да кажем като някакъв вид произведение на изкуството пред обществото.ето малък тест .A-би му станало приятно и би изпитал радост че член от семейството му става поп-звезда .B-би изпаднал в ярост от отвратителната провокация …C-би си замълчал от страх „какво ще кажат хората ако надигне глас..

 49. Алекс К. каза:

  [quote name=“Мариан Томов“]До Спаска, Янина и andrey
  Наблюдава се интересен патос в нещата които пишете и оставам с впечатлението че изпитвате наистина нереална любов към опозицията на изторическата фактология./[/quote]

  иЗторическа или езотерическа?
  „Фактологията“ на „Двери“БГ е много особено нещо.

 50. Спаска каза:

  Цитирам Константин Стефанов-

  Разбира се така-нареченото ОТРОВЕНО общество в БГ следи такива сайтове и такива като Бау пишат правилните коментари та някой неориентирани хорица да заемат правилните позиции …[/quote]

  Да, наистина, от дъха на някои хора тук се излъчва зловонието на въпросната човеконенавистна и българоубийствена организация. Не си струва разговора с тях на този сайт, понеже са съвършено нецърковни хора, нищичко не отбират от християнството, нежели от православието и даже думата любов вади от равновесие някои от тези окаяници. За тях всичко е тук и сега и неумело се трудят за чорбаджиите си. Неумело, понеже са неграмотни и неподготвени богословски и „иЗторически“(sic!). Е, господа, това не ви е политическата чалга, на която сте научени. Вашата омраза няма да очарова, нито да заблуди и спечели за каузата ви дори наивния и неинформиран човечец. Колкото до нас, останалите, нямаме нищо общо с вас, нито ще ни убедите, нито ще ни нараните. 😛

 51. Бау! каза:

  Ако Вие, Спаска, бяхте част от енорията на Руската църква, щяхте да знаете, че Мариан е живял в Сърбия, докато не дойде да учи в Художествената академия и никога не е учил в българско училище. Българският му е завиден, смятам аз. А ако аз бях от Отворено общество, едва ли щях да зная това.:))) Параноята Ви ме забавлява искрено. И не, няма да Ви кажа името си – ще Ви кажа, че от 15 години се черкувам в Руската църква и това ми дава достатъчно основания да говоря това, което говоря.
  Константин, respect! Не сте писали отдавна, ама не сте загубили тренинг! Имате и дарба на прозорливост – няма как да се състезавам с Вас. Пийс!

 52. Ольга каза:

  до Константин Стефанов

  Представете, какво търпим в нашият храм – Руското подворие в София – какъв тормоз – от тези осатанели хора (ние ги наричаме „болящие“) почти една година! На какво е подложен нашият любим и дълбоко уважаван предстоятел!
  Те пишат не само по форумите и в блога на клеветата. Те се скъсаха да пишат доноси за най-различни „институции“.

 53. Ольга каза:

  [quote name=“Мариан Томов“]До Спаска, Янина и andrey
  Наблюдава се интересен патос в нещата които пишете и оставам с впечатлението че изпитвате наистина нереална любов към опозицията на изторическата фактология.
  //[/quote]
  Ето. Направо шедьовър! Мисьлта му не можеш да схванеш. Защото я няма. Нека цяла България да види, какви „грамотници“ натрапват на иг. Филип своето виждане за Църквата и Подворието.

 54. Мариан Томов каза:

  Спаска и Алекс К. – пиша от телефона си тъй като съм в чужбина.
  Спаска Генчева, да бъда искрен много се разочаровах от сина и от сестра Ви след като ги видях на снимката.
  Алекс К. или Тимофей Гаевски, заядливостта не е добродетел.

 55. Алекс К. каза:

  [quote name=“Мариан Томов“] [/quote]

  Защо така се вторачвате в тази версия за Тимофей Гаевский? Само той ли може да пише и да чете?

 56. Алекс К. каза:

  [quote name=“Мариан Томов“]Спаска и Алекс К. – пиша от телефона си тъй като съм в чужбина./quote]

  Видях, че си голям мераклия по писането по форумите на „Труд“ и др. Не пропускаш възможност да напишеш мръсотия за о. Филип. Ще разкажеш ли на хората каква е истинската причина за омразата ти към него? Със сигурност – не.

 57. Алекс К. каза:

  [quote name=“Бау!“]Параноята Ви ме забавлява искрено. И не, няма да Ви кажа името си – ще Ви кажа, че от 15 години се черкувам в Руската църква и това ми дава достатъчно основания да говоря това, което говоря. [/quote]

  Вашата параноя забавлява цяла България вече 8 месеца.

  Много добре знаем иметf ви, няма нужда да казвате. Знаем, че черкувате 15 години в този храм, но това не ви дава право да избирате предстаятел и да му диктувате какво да прави.

 58. Алекс К. каза:

  [quote name=“Бау!“]АБългарският му е завиден, смятам аз. /quote]

  О да, малко по-членоразделен е отколкото на вашата световнонеизвестна писателка Емилия Дворянова!

 59. Спаска каза:

  Цитирам
  „Мариан Томов“

  Спаска Генчева, да бъда искрен много се разочаровах от сина и от сестра Ви след като ги видях на снимката.

  Не съм Генчева и нямам сестра.

 60. Константин Стефанов каза:

  5-Лицето пСевдо казва.. „Съвсем конкретно си мисля, не само че охраната в дадената обстановка е пресилена, но и че място за казаци в България няма”. чудех се след като страшните и опасни казаци не бива да са в БГ защо ли пък американските войници (4 военни бази) трябва да са в БГ…аз не си спомням някой да е попитал българският народ дали желае това присъствие или не ..Освен това за информация на читающите ще кажа следното ..в Мароко гр.Касабланка лично съм се черкувал в гръцка църква със руски свещенници и имаше денонощна охрана и никой от миряните (гърци румънци араби французи руснаци че и неколцина българи) не е изпитал някакво неудобство от присъствието на тази охрана..същото се отнася и до Бахрейн и др. държави в които съм бил лично… между другото всички християнски храмове там са охранявани..така Така че драги представители на ОТРОВЕНО общество аргументите ви не важат..

 61. Константин Стефанов каза:

  6- Защо назовавам поименно тези държави …ще поясня…тези страни които упоменах поименно са РИСКОВИ държави и колкото и да си затваряме очите и да се правим че всичко си е ОК, нашата страна бавно и полека с крепката помощ на организации и сдружения от типа на ОТРОВЕНО общество с бързи крачки се е устремила да влезе в клуба на РИСКОВИТЕ страни…. А пък КириакСтефчовците помагат ли помагат, било за малко слава, било за малко парички, било за някаква друга малка авантица , важното е придобичици да са някакви..А аз бих казал, малки хора, малки малки придобивки или по правилно, жалки хора, жалки придобивки..

 62. Алекс К. каза:

  Господа, предлагам да спрем разправиите от уважение към паметта на починалия Патриарх Максим, Царство му Небесно!