НеСПОСОБностМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Искам да добавя към писаното още един риторичен въпрос: „Защо 18 години след демокрацията у нас няма нито Свещенически съюз (унищожен от Св. Синод през 1955 г.), нито Богословски съюз?“

 2. p_stefanos каза:

  Пламене,
  не имах търпението да изчета текста ти подробно. Но мисля, че разбрах същността му. И се чудя защо трябваше в 10 страници да задаваш въпрос, защо Светият Синод не е намерил време да прочете други 10 страници?!
  Отговорът на твоя въпрос не е никак труден. В Светия Синод занапред все повече ще взема превес гласа на зилота Николай. Поради липса на истински православни критерии и истинска православна грамотност, подобен зилотизъм все повече ще надделява. А гласът на грамотното светоотеческо православие и здравия човешки разум все повече ще се заглушава и ще бъде мачкан и тъпкан. Ще има „гонка по устав“.
  Държавна сигурност водеше атеистичната борба като назначаваше неграмотни, безидейни и бездейни архиереи. Тези качества се възпроизвеждат. Тези хора формират критериите. За щастие на Съборната църква, толкова тежка и тъжна е ситуацията САМО в нашата поместна.
  Заглавието ти е много точно.
  Обаче неспособните да вършат свястна работа, са способни на уникални безсмислици.
  Но това не е от вчера. Кой изпращаше на заточение св. Иоан Златоуст? Кой отряза езика на св. Максим Изповедник?
  Доколкото знам, Свещенически съюз формално съществува. Но той е приватизиран. Защо и как – отговорът пак е в ДС. Карикатурна църква е много полезна на ДС.

 3. iliana каза:

  аз също мисля, че текстът не си е заслужавал труда. просто защото няма кой да го чете, което се доказва и от прежния коментар. независимо дали ще го чете, за да се съгласява, да го критикува или пък да напише собствен текст.

  що се отнася до проекта, за който пише пламен, и който е малко извън сезона май, бих разбрала хората, които не се интересуват от него. аз лично съм такъв човек. но ако пък се интересувт хората, само колкото да си подлагат взаимно крак, това е доста отблъскваща постановка, дето я гледаме от много време. да сменим сценария поне в църквата, ако може.

  значи, важно е да се видят някакви конкретни стъпки, които тряба да бъдат извървени, ако ще се прави нещо свястно по въпроса около проекта СПОСОБ. мисля че в горния текст има идеи по този въпос, които е добре да се обсъдят. и ако не са ок – да се предложат други идеи. и най-важната идея може би е, че като се прави нещо с общоцърковен резонанс, колкото по-ясни са позициите, колкото повече са споделени, толкова по-вероятно е да има успех. особено ако каузата е правилна. а ако не е правилна – толкова по-вероятно е да се осъзнае това.