ПодивяванеМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. Libyan каза:

  1. В Либия нямаше сметки за електричество. Електричеството беше безплатно за всички либийски граждани.
  2. В Либия нямаше лихви по кредитите. Всички Банки в Либия са държавни и всички раздадени кредити са с лихва 0% – по закон.
  3. Притежаването на собствен дом се считаше за изконно човешко право на всеки либиец. Кадафи обеща, че родителите му няма да получат собствен дом докато всички либийски граждани не получат такъв. Бащата на Кадафи почина без да притежава къща. Майката и жената на Кадафи до последно живееха в палатка.

 2. Libyan каза:

  4. Всички младоженци в Либия получаваха по 60 000 динара (50 000 $) безвъзвратна помощ за всяко младо семейство от държавата за закупуване на първи апартамент.
  5. Образованието и медицинското обслужване беше безплатно. Преди Кадафи само 25% от населението беше грамотно. Днес цифрата е 83%.
  6. Ако либийци желаеха да развиват земеделски бизнес, те получаваха земеделска земя, земеделска къща, техническо оборудване (трактор и др.), семена за посев и добитък, за да стартират техните стопанства. Всичко това безплатно!
  7. Ако либийци не можеха да получат избраните от тях образование или медицинска помощ в самата Либия, държавата не само ги изпращаше зад граница, но също така им изплащаше по 2 300 $ всеки месец, плюс дотации за закупуване на личен автомобил зад граница. Всичко това с държавни средства.
  8. В Либия, ако либиец си купува кола, държавата го субсидираше в размер на 50% от стойността на новия автомобил.
  9. Цената на бензинът в Либия беше 0.14$ за литър.

 3. Libyan каза:

  10. Ако след дипломирането си либийски гражданин не може да си намери работа по специалността, държавата му плащаше средна работна заплата по дадената специалност докато му осигури подходяща за образованието му работа. Това е заплата, а не социална помощ.
  11. Днес Либия няма външен дълг, а валутните й резерви са в размер на 150 милиарда долара, в момента замразени в световен мащаб!
  12. Част от продажбата на всеки един барел нефт се разпределяше солидарно между всички граждани на Либия и автоматично тези средства постъпваха по личните им сметки.
  13. Една майка, която ражда дете, получаваше 5 000 $ еднократна помощ.
  14. 40 хляба в Либия струваха 0.14$.
  15. 25% от либийците имаха диплом за висше образование.
  16. Кадафи осъществи най-големия в света хидропроект за водно напояване, известен като „Man-Made River Рroject“, който направи водата лесно достъпна, даже в самата пустиня.