Православна Гърция на кръстопътМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Пресилена и смешна статия, написана от доста повърхностни впечатления. Гърците нямат избор – или ще се цивилизоват, или държавата им ще се разпадне.

  Твърдението „безполезно да питаш нещо на английски… И те съвсем не искат да го учат“ изобщо не е вярно. В Гърция английски се учи от І (първи) клас и съм срещал деца на 12 години, които го говорят по-добре от самите англичани.

  Есхатологията на ранното монашество –
  http://archiman.livejournal.com/

 2. Андрей Романов каза:

  Поредният смешен коментар на Дон Кихот. Какво значи „да се цивилизова“ за народ, който е създал европейската цивилизация?

 3. Ф.Николов каза:

  Да, да, англо-саксонската култура е построена на различни основи и е голяма глупост да се прилага като шаблон навсякъде, същото важи и за България. Много полезна статия. Днешните гърци имат толкова общо с древната гръцка култура, колкото днешните римляни с Римската империя. Гръцката аристокрация със сигурност не присъства под една или друга форма в днешна Гърция и много нейни древни представители, които са в основата на онази древна култура биха сериозно се учудили на живота на своите „потомци” (само по име). Със сигурност са останали частично някои културни артефакти имплементирани в бита, но като цяло действа закона на посредствеността; има посредстевност на изток има и посредственост на запад, коя е по-голяма и според кои критерии се определя полезното и ценното като неин коректив е доста спорен въпрос. Това, което при едните е мехлем за душата при другите е отрова, такива механични пренасяния в културата са некоректни.

 4. Ф.Николов каза:

  “Ние изобщо не искахме да влизаме в Европейския съюз, ние се дърпахме и се съпротивлявахме, дълго ни склоняваха и насила вкараха там”.

  “Ние – казват гърците – разбирахме, че сме друга страна, друга цивилизация. Ние не сме германци, при нас има други традиции в отношенията между работодателя и работника, между държавата и обществото. Ние имаме патриархални нрави, ние живеем според семейния си кодекс и икономиката ни е приспособена към него, а не обратното!”

  [u]Истинският ЕС – това са първите шест страни от Римския договор за Общия пазар: Германия, Франция, Италия и Бенилюкс. А всичко останало е само един огромен политически проект, основан върху кредити, върху раздута финансова система, съвършено откъсната от реалното производство…[/u]

  Това трябва да бъде разбрано и от българите, напълно необходимо е всеки народ да следва своите своеобразни културни черти, но и да влиза в контакт с други култури, не само да ги копира и да възприма поведение, което не му е по мярка и го загрозява.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Андрей,

  Моята баба е гъркиня от Серес, но не храня илюзии за този народ или за някой друг. Оставете наивните клишета за гениалните гърци, които били създали всичко. Древните гърци нямат нищо общо с днешните мелези, които обитават Гърция. Въпреки нашите различия с Николов той е напълно прав – гърците трябва да променят примитивната си народопсихология или да изхвърчат центробежно от европейската орбита.

  Светият Дух като жена
  http://archiman.livejournal.com/

 6. Гърците имат исторически заслуги за установяването на идеята за демокрацията, която е гръцко културно явление. После считат себе си за населдник на Византия и правят съюз между елинизма и византинизма, което им помага да считат себе си за нещо повече от другите народи и да вярват, че светът им е задължен. Заради елинизма, който е световен културен факт, изучаван в Университетите победителките през Втората световна война не дадоха Гърция на СССР и включиха страната в своите програми за западната цивилизация. Във всеки един учебник за устоите на западната цивилизация се говори за гръцката философска и политическа мисъл, а митологията и епоса на гърците е сюжет на световните филмови и литературни компании. Старогръцки се учи навсякъде, в това число и в Германия, чиято университетска култура е изключтилено повлияна от елинизма и византинизма с оглед изучаването на базисни философски и богословски текстове. А това, че бабата на Дон Кихот е гъркиня от Сяр обяснява защо той е българофоб.

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  С риск да омръзнем на читателите ще обясня, че ако бях българофоб, щях да емигрирам много отдавна. Сега щях да бъда милионер в Калифорния или гуру в индийски ашрам, но вместо това съм решил да работя и да умра в България. „Умному мало довлеет“.

 8. Дон Кихоте,
  Ти пак не си наясно. Не чистата кръвно-родствена връзка, а духовни, културни, интелектуални и възпитателни параметри бележат приемствеността, която се носи от гърците чрез тяхната Църква , национализма им и експонирането на политически и философски идеи в света. По правило всяка една икономика съществува за да се финансират непроизводствени дейности от сериозен характер като военно дело, религия, култура, образование и здравеопазване. Трупането на пари заради самите пари не е християнска идея и парите следва да отиват за горепосочените непроизводствени дейности. А гърците знаят цената на живота и на човешките потребности извън идеята, че икономиката служи за налагането на политическа или културна идея и извън идеята на Калвин, че човек се спасява чрез работа, което осмисля безкрайната работа. Факт е обаче, че ние също финансираме ненужни или почти безполезни сфери като чалга и рокмузиката, политическите маневри и читалищата – а сериозното у нас остава без финанси.

 9. Андрей Романов каза:

  Доне,

  какво значи „мелези“? Това е расистки подход. Нацията се определя от самосъзнанието и езика.

  Да оставим тези възрожденски клишета. Гърция си е Гърция, дори ако тя живее само с миналото си. Всеки народ живее не само в настоящето, но и (много повече) в миналото. И ние се гордеем с Левски, въпреки че на практика вече нямаме нищо общо с него.

  Колкото за съвременните гърци, когато дадем на света някой като Казандзакис или Кавафис, ще имаме правото да ги гледаме отвисоко. Дотогава повече скромност, братя.

 10. Лъчо каза:

  Единствената полза за България от членството в ЕС се нарича еврофондове! За съжаление тя няма да се осъществи, поради корупцията сред политическите кръгове, но за сметка на това тоталитарния либерализъм и натрапването на европейските „ценности“ тепърва ще ни разкажат играта! Ще ни извиват ръцете с думата „ПРАВА“! Антирелигиозността на ЕС тепърва ще набира сила!
  Забрани на кръстове по училищата, перверзни решения по църковни спорове, премахване на думата християнство от речника на европейците, гей-паради, толерантност стигаща до мазохизъм и т.н.! Определено този съюз става все по тоталитарен в налагането на всичко ненормално и извратено! ЖАЛКО
  Що се отнася до гърците, за сегашната си ситуация те също си имат вина! И те като нас не са свикнали много-много да работят!

 11. Ф.Николов каза:

  Балканската викторина „кой е по-по-най” издава комплекс за малоценност. Всички се смеят на Македония, но всички държави на Балканите под една или друга форма правят същото като нея – митологизират и изопачават историята си на принципа „барабар Петко с мъжете“. След като Гърция е дала цивилизация на целия запад, тогава защо не иска сега да приеме рестриктивни мерки от същата тази цивилизация? Защото „християнска Европа” е мит. Не че християнството няма съществена роля при задаването на обществени ценности, но на запад се запазват съществени римски („светски”) елементи, както и културни достижения, който не придават на християнството абсолютна покровителствена роля. Духовният изток пък иска, хем да се ползва от „благата” на запада, хем да се изкара по-добър от него във всяка отношение. Например православието си въобразява, че целият запад е пропит от потребителска треска и тя е пряко изводима от неговата култура, т.е. мисли се за целия обществен живот хомогенно.

 12. Ф.Николов каза:

  Поради което се и вярва, че спасителната идеология в чист и неопетнен вид се притежава от изтока, който само трябва да влезе в досег с тотално корумпирано-хедонистичния запад за да се разпространи светлина и добрина.
  Истина е обаче, че западния начин на живот разрушава адекватното стопанско разглеждане на страните от изток. Например България си е земеделска, селска държава и няма нищо срамно в това, заедно с това комунистическата пропаганда на съветския блок изискваше да се „достига“ и „надминава“ запада във всяко отношение и така се анихилираха цели общества, като им се вменяваше, че те са по-добри дори само със самото си съществуване, което се противопоставя на прогнилия запад. Така на изток се създадоха общества от множество „всестранно развити личности“ и капацитети, които си въобразяват, че държат ключовете на хуманитарното познание, което единствено им подобава като дейност и етос.